Komentara: 5
Pregleda: 3834

Leti trošimo duplo više vode

05.07.2017. u 14:50h
Izvor: TV Subotica
Visoke letnje temperature utiču na povećanu potrošnju vode u domaćinstvima. Ekipa TV Subotice posetila je Fabriku za preradu vode, i uverila se da, i kada potrošnja vode enornmno poraste, u snabdevanju i pritisku nema problema. Ipak, to ne znači da ovaj dragoceni resurs treba da se rasipa.
Leti trošimo duplo više vode

Kako rastu spoljne temperature i leto postaje sve toplije, tako raste i potrošnja vode, pokazala je dugogodišnja praksa. Prskanje, zalivanje bašta, polivanje betona i rashlađivanje, i  to sve vodom iz gradskog vodovoda, koja osim što je skupa, da bi bila pijaća, prolazi kroz složenu tehnologiju prerade.  Međutim, kažu u Fabrici vode, čak i kada se udvostruči, ta potrošnja nije tolika da ugrozi redovno vodosnabdevanje u Subotici.

- Nema nikakvih problema. Mi obezbeđujemo kvalitetnu vodu tokom 24 sata, bez obzira na potrošnju. Mislim da građani nemaju nikakvih primedbi na pritisak, stalno se obezbeđuje pritisak od tri bara. U slučaju da je potrošnja baš toliko velika da sa ovog mesta ne možemo dobiti taj pritisak, onda se uključuju disperzioni objekti koji nadoknađuju taj pritisak, tako da svaki deo grada u svakom trenutku ima dovoljnu količinu vode - objašnjava Milenko Tenodi, operater u procesu proizvodnje vode.

Kada se uporede podaci iz zimskog perioda, u proseku svake sekunde Subotičani troše 200 litara vode, u letnjem periodu, u najtoplijim danima ta cifra se penje i na 400, što samo pokazuje da kada nam je toplo, u stanju smo da potrošimo duplo više vode.

Iz ukupno 33 bunara, koji idu i do 200 metara u dubinu, sa Vodozahvata I obezbeđuje se pitka voda za 90 odsto grada. Sirova i neprerađena voda ovde se prerađuje, odnosno izdvaja se eventualni pesak, zatim se uklanjaju gvožđe, amonijak i arsen, uz obaveznu dezinfekciju hlorom. Zbog toga, kada sledeći put posegnete za vodom iz gradskog vodovoda da biste zalili baštu ili napunili bazen, dobro razmislite – rasipate li uzalud ovaj dragoceni resurs?

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3834
Povezane teme

Voda u Subotici

voda za piće

vodovodna mreža

prerada sirove vode

letnje vrućine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.