• Pregleda: 3333

Leti trošimo duplo više vode

Visoke letnje temperature utiču na povećanu potrošnju vode u domaćinstvima. Ekipa TV Subotice posetila je Fabriku za preradu vode, i uverila se da, i kada potrošnja vode enornmno poraste, u snabdevanju i pritisku nema problema. Ipak, to ne znači da ovaj dragoceni resurs treba da se rasipa.
Leti trošimo duplo više vode

Kako rastu spoljne temperature i leto postaje sve toplije, tako raste i potrošnja vode, pokazala je dugogodišnja praksa. Prskanje, zalivanje bašta, polivanje betona i rashlađivanje, i  to sve vodom iz gradskog vodovoda, koja osim što je skupa, da bi bila pijaća, prolazi kroz složenu tehnologiju prerade.  Međutim, kažu u Fabrici vode, čak i kada se udvostruči, ta potrošnja nije tolika da ugrozi redovno vodosnabdevanje u Subotici.

- Nema nikakvih problema. Mi obezbeđujemo kvalitetnu vodu tokom 24 sata, bez obzira na potrošnju. Mislim da građani nemaju nikakvih primedbi na pritisak, stalno se obezbeđuje pritisak od tri bara. U slučaju da je potrošnja baš toliko velika da sa ovog mesta ne možemo dobiti taj pritisak, onda se uključuju disperzioni objekti koji nadoknađuju taj pritisak, tako da svaki deo grada u svakom trenutku ima dovoljnu količinu vode - objašnjava Milenko Tenodi, operater u procesu proizvodnje vode.

Kada se uporede podaci iz zimskog perioda, u proseku svake sekunde Subotičani troše 200 litara vode, u letnjem periodu, u najtoplijim danima ta cifra se penje i na 400, što samo pokazuje da kada nam je toplo, u stanju smo da potrošimo duplo više vode.

Iz ukupno 33 bunara, koji idu i do 200 metara u dubinu, sa Vodozahvata I obezbeđuje se pitka voda za 90 odsto grada. Sirova i neprerađena voda ovde se prerađuje, odnosno izdvaja se eventualni pesak, zatim se uklanjaju gvožđe, amonijak i arsen, uz obaveznu dezinfekciju hlorom. Zbog toga, kada sledeći put posegnete za vodom iz gradskog vodovoda da biste zalili baštu ili napunili bazen, dobro razmislite – rasipate li uzalud ovaj dragoceni resurs?

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
superhik Odgovori
Ja leti vodu uopšte ne koristim, to znači da ja značajno doprinosim smanjenju potrošnje vode.
Ali zato leti trošim pet puta više piva nego zimi.
panonski čamac Odgovori
To je zbog onih koji zalivaju... ne mislite valjda da se ama baš svi do poslednjeg duplo više tuširamo, peremo duplo više posuđa i duplo više veša?
maja Odgovori
PANONSKI ČAMAC je u pravu. Ja ne znam nikog ko ima bazen, ili pere više suđa zato što je leto. Čak i veš mašina manje radi jer više letnjih stvari stane odjednom. Zimi jedan kaput zauzme celu mašinu ili dva džempera. Mislim da nas neko laže.
AlwaysUltra Odgovori
Naravno da cu da zalivam bastu , cvece ne bi prezivelo pustinjske vreline . Necu valjda iz Temze da dovlacim vodu ??..
komsija Odgovori
pa onda lepo utvrdite ko trosi vecu kolicinu vode kao sto su baste, plastenici, bazeni i sl. pa onda opletite im cenu iznad redovne potrosnje da bude duplo pa ko voli neka izvoli ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.