• Pregleda: 6919

Leonardo zapošljava još 22 radnika

Leonardo zapošljava još 22 radnika

Italijanska industrija obuće "Leonardo" zaposlila je još 22 radnika u svoj fabrici u Subotici čime se broj radnika popeo na 157. Preko lokalnog akcionog plana zapošljavanja 18 nezaposlenih je dobilo radno mesto, a dve osobe su zaposlene preko konkursa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući lokalnom akcionom planu biće zaposlene 54 osobe u 11 preduzeća.

Tridesettrogodišnja Valerija Valek nakon dve i po godine čekanja na posao, od 1. oktobra novi je radnik industrije obuće "Leonardo" iz Subotice. Ona i još 17 osoba su dobili posao preko lokalnog plana za zapošljavanje, a nakon što su prošli obuku i postali deo kolektiva koji sada broji 157 radnika. Ugovore o njihovom zapošljavanju potpisali su gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, vlasnik preduzeća Antonio Brotini i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zlatko Panić.

Italijansko preduzeće "Leonardo" u Subotici posluje od 2003. godine. Radnici u Subotici proizvede gornje delove za 1.000 pari obuće dnevno, koji se finalizuju u Italiji. Godišnji obim proizvodnje je 1,5 do 2 miliona evra, a proizvodi iz Subotičke fabrike se najviše izvoze u Rusiju, Kinu i Italiju, a njihove cipele se nose širom sveta.

Osamnaest radnika je zaposleno preko lokalnog akcionog plana zapošljavanja. Otvaranje svakog radnog mesta subvencionisano je sa po 130.000 dinara, a za veći deo je obezbeđen i dodatak pošto se radi o teže zapošljivim licima. Još dve osobe su zaposlene preko konkursa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, tako da je ukupna subvencija za ovo preduzeće iznosila oko tri miliona dinara. Što se samog plana tiče, za 11 preduzeća su odobreni projekti zapošljavanja ukupno 54 osobe.

Primeri Leonarda, Gebija, Masterplasta, kako je ocenio gradonačelnik, predstavljaju dokaz da postoji dobra komunikacija između grada i malih i srednjih preduzeća i izrazio nadu da će iskustva "Leonarda" privući i druge italijanske investitore.

Subotički "Leonardo" posluje u sastavu italijanskog "Pakersona" koji posluje od 1958 godine. Njihove cipele koštaju i do 5.000 evra, a do sada su u Subotici uložili 1,5 miliona evra.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
malena Odgovori
Da lako se hvaliti koliki je godisnji profit a nisu rekli kolika je plata radnika koje su zaposlili i starijih radnika? To nisu smeli da kazu, usima da se pokriju a ne da se hvale na sva zvona.
Zgrozena sam ovim rasipanjem reci jer su im dela ravna nuli. Od radnika traze i vise od maximuma a daju minimum minimuma, ali na zalost ti radnici ne nalaze nista bolje pa cute i trpe sve to za taj bedni minimum.
šošon Odgovori
Wow, nije loše. Samo kad se gradonačelnik smestio da se slika i izjavi stogod. Naotvarao se radnih mesta, ubilo se. 22 na otprilike 15- tak hiljada nezaposlenih. U privredi njih 300 dobije otkaz a zaposli se 20. Uspeh, nema šta.
karolj54 Odgovori
Suboticije bilo sto leonarda asad sefalimosa 22 radnika .no okej polako a sigurno Nibog nije stvorio svet za jedan dan
abc Odgovori
Nagledali smo se vec gradonacelnika i politicara. A Leonardo vise iskoristava, nego robovlasnici. (Ne samo Leonardo).
Normalno, nije rec o radnicima, nego o kampanji. Imali smo mi Solid, imam jos jedne kozne cipele od pre 20 godina.
bosonoga Odgovori
a sto se nisu hvalili pre godinu dana kad su izigrali 13 radnika i na prevaru im podelili sporazumne otkaze sto tada nisu doveli televiziju . sto nas nisu vratili na nasa radna mesta sa kojih su nas oterali pod izgovorom visak radne snage i ekonomske krize a o ponasanju prema radnicima da i negovorimo mobing.... nesmes pricati nesmes stajati nesmes sesti nesmes na wc a plate jedva minimalac
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.