Komentara: 24
Pregleda: 10086

Lekari na specijalizaciji u raljama zakonskih odredbi

06.07.2020. u 17:02h
Izvor: Subotica.com
Lekari na specijalizaciji u raljama zakonskih odredbi

Lekare Opšte bolnice koji su na specijalizaciji i supspecijalizaciji, ovih dana neprijatno je iznenadila platna lista – nisu dobili očekivano povećanje plate od 10 odsto. Kod mnogih koji su bili, a i sada su ponovo angažovani u kovid ambulantama, to je izazvalo revolt. Međutim, u Opštoj bolnici objašnjavaju zakonske odredbe i najavljuju da će specijalizanti dobiti naknadu koja im sleduje, jer su ponovo angažovani u sprečavanju širenja epidemije virusa korona.

- Tokom celog prvog talasa epidemije, specijalizanti su u najvećoj meri bili angažovani u respiratornim ambulantama i bili na prvoj liniji u borbi sa ovim virusom. Tokom vanrednog stanja, dobili smo najavljeno povećanje plate od 10 odsto, ali po njegovom prestanku i to je prestalo - kaže nam jedan specijalizant Opšte bolnice. - Neki od nas su ponovo angažovani, po 12 sati su u skafanderima na ovoj toploti, a kada su dobili plate, imali su šta i da vide. Od obećanog povećanja plate, ostalo je samo obećanje.

Lekari na specijalizaciji u raljama zakonskih odredbiU Opštoj bolnici kažu da su ponosni na svoje mlade lekare, a problem objašnjavaju činjenicom da je Vlada Srbije donela Uredbu o dodatku na osnovnu platu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji obavljaju poslove u oblasti zdravlja, zaštite stanovištva, odnosno lečenja i sprečavanja širenja epidemije bolesti kovid-19, a ne uvećanju plata. Kako specijalizanti i supspecijalizanti, kojih u subotičkoj bolnici nikada nije bilo više, čak 59 od 202 zaposlena lekara, primaju naknadu plate, oni na ovaj način ne mogu da dobiju dodatak.

- Ta Uredba se primenjuje od 1. aprila i zaposleni ostvaruju pravo na dodatak na osnovnu platu, koji će se primenjivati sve dok se ne steknu uslovi da se, saglasno visini dodatka, izmene elementi za obračun i isplatu osnovne plate zaposlenih u skladu sa zakonom. Ovakva formulacija u Uredbi je izazvala nedoumice u primeni, te se Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti obratio za mišljenje Ministarstvu finansija, koje je odgovorilo da se Uredbom definiše pravo na dodatak na osnovnu platu, a ne uvećanje osnovice za obračun i isplatu plata, jer je za to zadužen Zakon o budžetskom sistemu - objašnjava dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Suboticia. - Dodatak na osnovnu platu obračunava se samo na sate redovnog rada, odnosno vreme provedeno na radu, a na naknade se ne obračunava dodatak i specijalizanti, od kada su počeli specijalizaciju, primaju naknadu plate.

Lekari na specijalizaciji u raljama zakonskih odredbiPo tome, naknada specijalizantima se ne uvećava, jer ovo nije povećanje zarade u zdravstvu, već utvrđeni dodatak na platu, što znači da njima nema uvećanja dok se ne promeni cena rada.

- Tokom vanrednog stanja, kada su bili angažovani u kovid ambulantama, specijalizanti i supspecijalizanti stopirali su specijalizacije i vratili su se u radni odnos, za šta su primali platu, te smo tako mogli da im isplatimo dodatak za april i maj - dalje će Puškar. - Kada su se, po prestanku rada, vratili u tercijalne ustanove, ponovo primaju naknade na šta ne mogu da dobiju povećanje. Međutim sada, kada zbog epidemiološke situacije ponovo postoji potreba za njihovim angažovanjem, mi ćemo ih „povući“ i po istom sistemu, svi koji budu radili dobiće dodatak na platu za jun i jul. Za jun će im malo kasniti, ali za jul će dobiti redovno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 10086
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

medicinski radnici

slobodan puškar

medicinske sestre

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.