Komentara: 4
Pregleda: 3389

Lampe za bicikle - takmičenje za najmlađe

09.11.2012. u 16:59h
Izvor: RTV Yueco
Lampe za bicikle - takmičenje za najmlađe

Od naredne godine realizovaće se projekat sakupljanja baterija i električnog otpada u osnovnim i srednjim školama pod nazivom “Lampe na bicikle”. Projekat realizuje Udruženje "Eco-Friends and Eco-Kits" u saradnju sa gradskim većem, odnosno odeljenjem vezanim za obrazovanje. U planu je sa učenici međusobno takmiče sakupljanju baterija i razvrstavanju istih.

Profesor Deneš Tot objašnjava kako treba čuvati prirodu selekcijom i reciklažom baterija. Cilj je da se što manje baterija nađe u prirodi, odnosno da koriste baterije na punjenje. Na primer, sedam kilograma baterija u prirodi je dovoljno da zagadi 56.000 litara vode u tlu.

Lampe za bicikle - takmičenje za najmlađe

Punjive baterije se mogu puniti i do 100 puta. Ukoliko tih sto punjenja pomnožimo sa 35 dobrih baterija dobijamo 3.500 baterija. Kada tih 3.500 pomnožimo sa o,5 evra, koliko koošta jedna baterija, dobijamo 1.750 evra, koliko može uštedeti ako punimo, a ne kupujemo stalno baterije,rečeno je prilikom prezentacije projekta.

Naredne godine će se učenici međusobno takmičiti u sakupljanju baterija, ali i razvrstavanju istih. Najbolje ekipe očekuju i nagrade, kažu u gradskoj kući.

Lampe za bicikle - takmičenje za najmlađe

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3389
Povezane teme

etela jerinkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.