• Pregleda: 3193

Lampe za bicikle - takmičenje za najmlađe

Lampe za bicikle - takmičenje za najmlađe

Od naredne godine realizovaće se projekat sakupljanja baterija i električnog otpada u osnovnim i srednjim školama pod nazivom “Lampe na bicikle”. Projekat realizuje Udruženje "Eco-Friends and Eco-Kits" u saradnju sa gradskim većem, odnosno odeljenjem vezanim za obrazovanje. U planu je sa učenici međusobno takmiče sakupljanju baterija i razvrstavanju istih.

Profesor Deneš Tot objašnjava kako treba čuvati prirodu selekcijom i reciklažom baterija. Cilj je da se što manje baterija nađe u prirodi, odnosno da koriste baterije na punjenje. Na primer, sedam kilograma baterija u prirodi je dovoljno da zagadi 56.000 litara vode u tlu.

Punjive baterije se mogu puniti i do 100 puta. Ukoliko tih sto punjenja pomnožimo sa 35 dobrih baterija dobijamo 3.500 baterija. Kada tih 3.500 pomnožimo sa o,5 evra, koliko koošta jedna baterija, dobijamo 1.750 evra, koliko može uštedeti ako punimo, a ne kupujemo stalno baterije,rečeno je prilikom prezentacije projekta.

Naredne godine će se učenici međusobno takmičiti u sakupljanju baterija, ali i razvrstavanju istih. Najbolje ekipe očekuju i nagrade, kažu u gradskoj kući.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
Pepe Odgovori
Dosada jos nismo dobili izvestaj o tome, koliko kilograma baterija je sakupio takozvani MRAV, na setalistu na Radijalcu.
marijana Odgovori
.... a zna li iko da nam kaže šta radi udruženje građana OZONKA iz Subotice tj. kada će oni realizovati projekat zaštite ozonskog sloja za koji su dobili pare u iznosu od 419.000 din od ministarstva nekadašnjeg ministra ekologije Olivera Dulića ?
luka Odgovori
"Kad nemaš šta da radiš i kad ništa ne znaš da radiš onda smišljaš gluposti " Glavni moto Subotičke gradske uprave.
Andras Odgovori
Postujem i podrzavam rad cenjenih kolega u vezi zastite okoline, i zamolio bi Luku i ostale gradjane Su da pogledaju i ovo: http://youtu.be/HlEqTnCUNIg
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.