Komentara: 29
Pregleda: 6765

Kvalitet vode Palićkog jezera loš, najveći problem mulj

22.03.2018. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnja tema Svetskog dana voda, koji se obeležava danas, jeste "Priroda za vodu" koja istražuje kako možemo pronaći rešenja u prirodi za prevazilaženje mnogobrojnih izazova koji se tiču nedostatka vode i neadekvatnog snabdevanja vodom. Da je za postizanje dobrog kvaliteta vode, potrebna i briga o prirodnom okruženju, dokaz je jezero Palić, koje bi u narednom periodu trebalo da se sanira projektom "Zaštite biodiverziteta Palić Ludaš".
Kvalitet vode Palićkog jezera loš, najveći problem mulj

Prema izveštaju o ispitivanju stanja površinskih voda Zavoda za javno zdravlje Subotica, iz januara ove godine, kvalitet vode Palićkog jezera je loš na svim lokalitetima. Vjekoslav Kezić, diplomirani hemičar i šef odseka za vode i vazduh, koji je obavio ispitivanje, kaže da se stanje površinskih voda u poslednjih 20 godina nije značajno menjalo, te da po kvalitet vode Palićkog jezera veliki problem predstavlja mulj.

- Mulj je najveći izvor fosfora, azota i organske materije. Na pojedinim mestima, u pitanju je 70 do 80 centimetara, a ti organizmi i alge su veoma mudri i snalažljivi. Ukoliko nemaju dovoljno ugljen dioksida ili fosfora, oni će promeniti Ph vrednost i izvući iz mulja. Tako prave sopstvenu mikroklimu, te kad im nešto zafali u vodi, oni to izvlače iz mulja - kaže Kezić.

Na osnovu Pravilnika o nacionalnoj listi indikatora zaštite životne sredine, stanje površinskih voda u pogledu opšteg kvaliteta, prikazuje se indikatorom SWQI (Serbian Water Quality Index). Ovaj indikаtor se zаsnivа nа metodi premа kojoj se 10 pаrаmetаrа kvаlitetа аgregirаju u kompozitni indikаtor kvаlitetа površinskih vodа, svodeći ih nа jedаn indeksni broj. Udeo svаkog od tih pаrаmetаrа nа ukupni kvаlitet vode nemа isti relаtivni znаčаj, zbog čega svаki od njih ima svoju težinu i broj bodovа premа udelu u ugrožаvаnju kvаlitetа. Indeks 100 je ideаlаn zbir udelа kvаlitetа svih pаrаmetаrа, dok je jezero Palić u januaru ove godine, imalo od 58 do 63 bodova na svojim lokalitetima.

Kvalitet vode Palićkog jezera loš, najveći problem mulj

Kako bi se poboljšao kvalitet vode u Palićkom jezeru, naš sagovornik kaže da je najpre potrebno rešiti probleme u okolini, kako je predviđeno projektom "Zaštita biodiverziteta Palić Ludaš".

- Pre rešavanja glavnog problema, potrebano je rešiti probleme u okolini, što je potpuno logično i normalno. Pod tim se, pre svega, podrazumeva izgradnja kanalizacione mreže u naselju Palić i spoljnog potisnog voda, obezbeđivanje dobre vode sa prečistača, detektovanje svih ilegalnih uliva otpadnih voda u jezero, te izgradnja zaštitnog pojasa jezera. Najbolјi primer za to je jezero Balaton, koje je sad sređeno i potpuno odvojeno od kanalizacije, ima zaštitni sloj na kojem je zabranjena upotreba hemijskih đubriva i pesticida. Sve to je dalo rezultate i Balaton sada ima kvalitetnu vodu i predstavlja jedno veliko kupalište u Mađarskoj - objasnio je Kezić.

U našoj zemlji, kontrola kvaliteta i higijenske ispravnosti vode za piće je u nadležnosti Ministarstva zdravlja i njegove mreže Instituta i Zavoda za javno zdravlje, što predviđa i budući zakon, koji će biti usklađen sa evropskom regulativom u oblasti zdravstvene bezbednosti vode za piće. Stupanjem na snagu novog Zakona o vodi za ljudsku upotrebu, koji je na javnoj raspravi tokom ovog meseca, očekuje se unapređenje u sferi kvaliteta vode za piće i obezbeđenja ispravne i čiste vode za piće za sve stanovnike naše zemlje. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 29
Pregleda: 6765
Povezane teme

jezero palić

kvalitet vode palićko jezero

svetski dan voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.