• Pregleda: 5067

Kvalitet vode Palićkog jezera loš, najveći problem mulj

Ovogodišnja tema Svetskog dana voda, koji se obeležava danas, jeste "Priroda za vodu" koja istražuje kako možemo pronaći rešenja u prirodi za prevazilaženje mnogobrojnih izazova koji se tiču nedostatka vode i neadekvatnog snabdevanja vodom. Da je za postizanje dobrog kvaliteta vode, potrebna i briga o prirodnom okruženju, dokaz je jezero Palić, koje bi u narednom periodu trebalo da se sanira projektom "Zaštite biodiverziteta Palić Ludaš".
Kvalitet vode Palićkog jezera loš, najveći problem mulj

Prema izveštaju o ispitivanju stanja površinskih voda Zavoda za javno zdravlje Subotica, iz januara ove godine, kvalitet vode Palićkog jezera je loš na svim lokalitetima. Vjekoslav Kezić, diplomirani hemičar i šef odseka za vode i vazduh, koji je obavio ispitivanje, kaže da se stanje površinskih voda u poslednjih 20 godina nije značajno menjalo, te da po kvalitet vode Palićkog jezera veliki problem predstavlja mulj.

- Mulj je najveći izvor fosfora, azota i organske materije. Na pojedinim mestima, u pitanju je 70 do 80 centimetara, a ti organizmi i alge su veoma mudri i snalažljivi. Ukoliko nemaju dovoljno ugljen dioksida ili fosfora, oni će promeniti Ph vrednost i izvući iz mulja. Tako prave sopstvenu mikroklimu, te kad im nešto zafali u vodi, oni to izvlače iz mulja - kaže Kezić.

Na osnovu Pravilnika o nacionalnoj listi indikatora zaštite životne sredine, stanje površinskih voda u pogledu opšteg kvaliteta, prikazuje se indikatorom SWQI (Serbian Water Quality Index). Ovaj indikаtor se zаsnivа nа metodi premа kojoj se 10 pаrаmetаrа kvаlitetа аgregirаju u kompozitni indikаtor kvаlitetа površinskih vodа, svodeći ih nа jedаn indeksni broj. Udeo svаkog od tih pаrаmetаrа nа ukupni kvаlitet vode nemа isti relаtivni znаčаj, zbog čega svаki od njih ima svoju težinu i broj bodovа premа udelu u ugrožаvаnju kvаlitetа. Indeks 100 je ideаlаn zbir udelа kvаlitetа svih pаrаmetаrа, dok je jezero Palić u januaru ove godine, imalo od 58 do 63 bodova na svojim lokalitetima.

Kako bi se poboljšao kvalitet vode u Palićkom jezeru, naš sagovornik kaže da je najpre potrebno rešiti probleme u okolini, kako je predviđeno projektom "Zaštita biodiverziteta Palić Ludaš".

- Pre rešavanja glavnog problema, potrebano je rešiti probleme u okolini, što je potpuno logično i normalno. Pod tim se, pre svega, podrazumeva izgradnja kanalizacione mreže u naselju Palić i spoljnog potisnog voda, obezbeđivanje dobre vode sa prečistača, detektovanje svih ilegalnih uliva otpadnih voda u jezero, te izgradnja zaštitnog pojasa jezera. Najbolјi primer za to je jezero Balaton, koje je sad sređeno i potpuno odvojeno od kanalizacije, ima zaštitni sloj na kojem je zabranjena upotreba hemijskih đubriva i pesticida. Sve to je dalo rezultate i Balaton sada ima kvalitetnu vodu i predstavlja jedno veliko kupalište u Mađarskoj - objasnio je Kezić.

U našoj zemlji, kontrola kvaliteta i higijenske ispravnosti vode za piće je u nadležnosti Ministarstva zdravlja i njegove mreže Instituta i Zavoda za javno zdravlje, što predviđa i budući zakon, koji će biti usklađen sa evropskom regulativom u oblasti zdravstvene bezbednosti vode za piće. Stupanjem na snagu novog Zakona o vodi za ljudsku upotrebu, koji je na javnoj raspravi tokom ovog meseca, očekuje se unapređenje u sferi kvaliteta vode za piće i obezbeđenja ispravne i čiste vode za piće za sve stanovnike naše zemlje. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

29
Ranko Odgovori
A gde je ona sto kaze da za turizam na Palicu nije bitan kvalitet vode?
Realan Odgovori
Treba prvo da se počisti mulj iz Gradske kuće, da bi se očistio mulj iz Palića. U kakvom je dekadentnom stanju društvena zajednica, hladnoća i duševni mulj treba da su prioritetniji. Uzgred, zna se dobro u čijem je interesu da se Palić ne očisti. Ti vole da se brčkaju u Moraholomu i Balatonu pod specijalnim uslovima. Snimio sam jednu rep pesmu o stanju u zemlji i da dokažem da sam pravi ja, koji je ovde već dugo i neće vas napustiti. Elita može da pokušava da me sabotira koliko hoće, ja se ne predajem.

https://vocaroo.com/i/s0zcl36vO1u5 link pesme
Mali
Za početak poseti psihijatra
Pansti Odgovori
U rečima gospodina Kezića nalazi se i odgovor kada ćemo rešiti problem kvaliteta vode Palićkog jezera, onda kada postanemo mudriji od algi i mikroorganizama.
panonski čamac Odgovori
Ja sam za to da grad formira jednu komisiju, radni odbor i kolegijum pa da se ovaj problem da na rešavanje. Za jedno 80 godina će da bude sve OK!
AlwaysUltra Odgovori
Uporedjivati nas s Madjarima u bilo čemu kvalitetnom može biti samo ekstremno poražavajuće po nas - oni su još u vreme ''meke'' Kadarove diktature sproveli niz reformi o kojima je SFRJ mogla samo da sanja , a jedna od njih je bila da su još tada imali posebnu vladinu komisiju koja se bavila preporodom jezera Balaton. Oni to ozbiljno rade mnogo decenija unazad.

Šta reći za nas ? Ovo što ovi predlažu je za nas naučna fantastika obzirom da nismo u stanju da saniramo jednu blatnjavu rupu u trotoaru , kamoli ''ogromno'' jezero od 4 km2. !!
Željko
Mozda bi se mulj mogao korisno upotrebiti, ako analize pokazu da bi se nesmetano mogao koristiti kao djubrivo. Mozda su vec takve analize radjene (ne znam, nisam upoznat sa detaljima) i mozda su rezultati nepovoljni za potrebe poljoprivrede, ali mozda bi se mogao upotrebiti kao djubrivo pri vestackom posumljavanju u komercijalne svrhe. Moramo nesto smisliti sta da radimo sa muljem, jer mislim da bi bilo najgore lagerovati ga blizu jezera. To je kao kada ne obavis ono u bunar, nego pred, pa sutnes u bunar.
Alen
@Zeljko. Palicki mulj ne moze da se koristi kao djubrivo jer bi zagadilo djubreno zemljiste. Taj mulj je veoma zatrovan. Mene zanima oni milioni evra i Nemac koji dosao da nam resi problem a nije se pomakao ni 1%.
Željko
@ALEN...Ako su takvi laboratorijski nalazi, onda sigurno ne sme da se koristi kao djubrivo. Ako je sadrzaj teskih metala previsok, zemljiste moze da se zagadi na jako dug period. Znam to jer mi je struka, ali nigde nisam nasao rezultate studije o sastavu mulja (ako je uopste radjena).
DeusEx Odgovori
Da se podsetimo:
https://www.youtube.com/watch?v=NlaMJleThf4

Nakon tog videa shvatite kakav se tek mulj nahvatao poslednjih 20 godina na političkoj sceni u Subotici.
Progresivan Odgovori
Gradski oci su ispunili dovoljno obecanja i ja im stoga verujem da ce resiti problem zagadjenosti vode u Palicu. Turizam na Palicu cveta, i vec se dosta ulozilo. Potpisan je izvesan broj ugovora koji dokazuje da ce Palic jos vise cvetati narednih godina. Snobovi naravno vole da pljuju po Palicu kao sto vole da pljuju po svemu domacem. Isti ti sto pljuju ni ne primecuju kolko stranih turista dolazi na Palic, jer oni svoju decu, kao i zuti sto rade, vode u Madjarsku da se banjaju. Isti takvi narucuju strana pica u kaficima i samo kupuju strane proizvode, nisu ni prstom mrdnuli da nekim svojim delom potpomognu obnovu Palica niti bilo koji deo domace privrede. Takvi samo znaju da komentarisu po internetu. Ja cu i ovaj Prvi Maj provesti na Palicu sa porodicom. Lepse cemo se provesti nego snobovi koji ce ici u Austriju, Rumuniju, Hrvatsku a neki i Dubai, i pljuvati jezero svog grada koje zapravo nisu ni posetili godinama.
SISTEM
Budala!
steve
to nije jezero. to je septicka jama za celu suboticu. ako ti volis da plivas u govnima samo napred, ja te necu sprecavati.
Politikolog
@PROGRESIVAN: Molim Vas da nabrojite obećanja koja su ispunili gradski oci, kao i da tu svoju tvrdnju potkrepite dokazima. Samo potpisivanje bilo kakvog ugovora je bezvredno ukoliko ne dođe i do materijalizacije istog. Čak i da ste u pravu, pare za vozila za Gradsku upravu je trebalo uložiti u nešto svrsishodnije, recimo, u Palić. https://www.subotica.com/vesti/osam-vozila-za-gradsku-upravu-u-vrednosti-oko-18-miliona-dinara-id30017.html UOSTALOM, SMATRAM DA LABANA TREBA SMENITI!
Sasa
A kupaju se svi ti silni turisti u zagadjenoj bari?
Bshtartst
Znaci brckajmo se u gradskim gov...a i ponosimo se time!!!Progresivno napredno nema sta...nasa gov.a su nasa!!!
kobaja Grande Odgovori
septicka jama u koju kenja cela Subotica
sta ste ocekivali ?
Nema od toga nista Odgovori
Nisu u stanju te bandere da ufarbaju,a ne da ociste od mulja jezero,narod Subotice ide u madjarsku na kupanje jer ako vec placaju onda barem da vide nesto sto lici na banjski turizam,50 god nista se nije menjalo konkretno na palicu ,pa me i ne cudi sto turisti idu na nova mesta
simo
Kako se nista nije promenilo, pa nema vise vikend naselja, ostala deponija.
Uvek u pravu Odgovori
Problem Palića je (samo) prljava voda, babuške, alge, bomba u jezeru, nepristupačne obale i najviše mulj ali onaj na dve noge koji je u zadnjih 20 godina potrošio dva kompletna čišćenja i uređenja jezera.
IvanS Odgovori
Najveći problem rukovodstvo.
tarabic Odgovori
problem je taj precistac koji ne radi kako treba ......
sve ostalo je uz to
Iz vodovoda Odgovori
Bio je I na precistacu brod za ciscenje mulja,ali su I to prodali!!! A precistac je jedan od najvecih uzorka za zagadjeno jezero
milica
...taj precistac je u jednoj od kampanja doturio Dulic Oliver i hteo je ogroman novac izmuljati iz gradskog budzeta ali ga je sprecio poraz koji su on i njegovi pajtosi doziveli 2012-te pa je brze bole prodao brod u staro gvozdje(koliko je vredeo)!
Iz vodovoda
Milice malo si se zeznula brod je prodan pre 3 godine,tako da prc dzaba branis ove postene
Ranko
Slusaj ovu Dulic divojku, kako brani coveka protiv kojeg je i danas aktivna krivicna prijava!!! Prc!
SISTEM Odgovori
Nije najveći problem mulj nego Sistem. On je osnov svih problema! Sistem je naopak, od Ustava nadole. I svakoga ko radi protiv takvog (anti)sistema, dakle ispravno (a Sistem to smatra naopakim) uklanjaju. Stotine hiljada partijskih poslušnika rade naopako i gaze sve dobro i ispravno.

Meša Selimović: "Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete."

Možete da mi kradete nickove koliko god hoćete. Samo izvolite, secite granu na kojoj sedite, radite sebi o glavi. Pozdrav ljudima koji stvaraju portal subotica.com, želim im da ostanu zdravi, da ne polude.
SISTEM Odgovori
Zašto bi nemoralni punoglavci što su rođeni u tom tom mulju, koji vam vode grad, želeli da unište stvoju rodnu grudu? Ipak tvrde da su domoljubi. Uzgred, onaj primitivac koji je odgovorio onom stranačkom poltronu sa "budala" nisam ja. Ja se ne istražavam tako prosto, nije primereno mom nivou edukacije.

"Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže" - moj originalni citat
E zemljo Srbijo Odgovori
A ja sam cuo da je mulj dobar za reumu ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.