Komentara: 3
Pregleda: 6529

Kulturni "bum" u Bačkom Dušanovu

09.02.2014. u 13:36h
Ako je i u jednoj oblasti u Subotici zaživeo termin „decentralizacija“ u pravom smislu te reči, to se može reći za kulturu, jer je, organizacijom serije književnih večeri sa nizom poznatih pisaca iz regiona, kao i zanimljivim likovnim kolonijama, tamošnji kompleks „Krupara“ polako preuzeo primat od gradskih kulturnih institucija i izložbenih prostora.
Kulturni "bum" u Bačkom Dušanovu

Još od februara 2010. godine, svake poslednje subote u mesecu, organizuju se više nego posećene književne večeri, na kojima je domaćin i medijator subotički književnik Đorđe Kuburić, a do sada su se publici predstavili, između ostalih, Vladimir Pištalo, Svetislav Basara, Zoran Ćirić, Vasa Pavković, Mihajlo Pantić, Vojislav Karanović, Zoran Đerić, Oto oltvanji, Mirjana Đurđević, Vladislava Vojnović, Vida Crnčević Basara, Đorđe Pisarev, Sava Damjanov, Franja Petrinović, Pera Zubac, Kornelije Kovač, Saša Radojčić, Zvonko Karanović, Boško Krstić, Oto Tolnai, Ivana Šojat Kuči i mnogi drugi.

- Prošlo književno veče, održano krajem januara, bilo je posvećeno „Ilustrovanoj antologiji vojvođanskog roka 1963 – 2013“, autora Bogomira Bogice Mijatovića, briljatnog novosadskog rok kritičara. Osim o svojoj knjizi, Bogica je nadahnuto pripovedao i o susretima i prijateljstvima sa akterima muzičke, i, uopšte, umetničke scene. Pre toga, otvorena je samostalna izložba mlade beogradske slikarke Biljane Milenković, čiji su gabaritni, ekspresivni formati itekako zainteresovali prisutne. Sledeći gost „Krupare“ biće, 22. februara, ugledni književnik Goran Petrović – istakao je Kuburić.

Kulturni "bum" u Bačkom Dušanovu

Vlasnik kompleksa „Krupara“, Vidak Anđelić, inače rodom iz Bačkog Dušanova, pokrovitelj je ove književne tribine, kao i „KruparArta“, likovne kolonije, koja je, pod supervizijom subotičke slikarke Ksenije Kovačević, organizovala više izložbi mladih, a već afirmisanih likovnih umetnika.

- „KruparArt“ ove godine slavi četiri godine svog postojanja u Bačkom Dušanovu. Ova likovna kolonija je je svoj prvi saziv, imala avgusta 2010. godine, a od tada je prerasla u značajnu kulturnu manifestaciju u regionu – rekla je, između ostalog, Ksenija Kovačević, magistar umetnosti.

Kulturni "bum" u Bačkom Dušanovu

Restoran "Krupara" nalazi se u Bačkom Dušanovu, na adresi Ivo Lole Ribara 1-3, a više informacija o događajima možete da dobijete na broj telefona 024/783-515.

Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6529

Povezane vesti

Povezane teme

književno veče

restoran krupara

kruparart likovna kolonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.