• Pregleda: 1892

Kultura sporta kao predmet u školama?

Kultura sporta kao predmet u školama?

U školama koje učestvuju u programu “Škola bez nasilja” uskoro bi mogao biti uveden i dodatni predmet koji bi se bavio kulturom sporta. Razloga tome jeste što veliki broj srednjoškolaca odlazi na stadione, i samim tim prisustvuje ili čak učestvuje, u nasilničkom ponašanju odredjenih navijačkih grupa. Završnim programom “Škola bez nasilja” u srednjoj tehničkoj školi “Ivan Sarić” učenici, profesori, aktivni sportisti, sportski radnici, kao i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova odrzzali su 90-to minutni razgovor u cilju edukacije protiv nasilja na tribinama.

Pre nekih 5 godina tehnička škola “Ivan Sarić” imala je svoju navijačku grupu koja je bodrila sve timove koji su nastupali za ovu školu. Milan Obradović bio je jedan od članova te navijačke grupe. On tvrdi da njihova grupa nikada nije pravila incidente, jer im je cilj bio isključivo podrška sportskim ekipama iz ove škole. Iz tog je i došao da ovu tribinu kako bi dao podršku za borbu protiv nasilja na stadionima.

Ova tribina je zamišljena tako da učenici iznesu svoje mišljenje i ideje i da ih zajedno sa školskim timom sprovedu u delo.

Proteklih godina često smo bili svedoci nasilničkog ponašanja na sportskim događajima. Takvi događaji loše utiču na popularizaciju sporta. Prema rečima sportskih trenera ljude se bave sportom zbog publike. Bez punih tribina i sportskog navijanja sport ne bi ni postojao. Ovaj put, kojim sada ide navijanje, sportskoj disciplini ne donosi niti jedan pozitivan efekat.

Problem sa nasilnim navijačima dugo godina imala je i Engleska, ali ga je uspešno rešila. Od najagresivnijih navijača koji su širili strah gde god da su se pojavili, stadioni u Engleskoj postali su najaktraktivnije mesto, gde bi svaki ljubitelj fudbala zaželeo jednom da ode i da bude deo navijačke atmofsere.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.