Komentara: 0
Pregleda: 1514

Krug sreće pomaže deci

26.01.2009. u 12:45h
<p>Petu godinu za redom Komora mladih Subotica i Art studio Otvorenog univerziteta organizovali su humanitarnu akciju &bdquo;Krug sreće" od koje su sredstva namenjena &scaron;tićenicima Centra za socijalni rad.</p>
Krug sreće pomaže deci

Osim 26-oro dece iz hraniteljskih porodica, u projektu je učestvovalo još oko stotinu sugrađana, a od prodaje novogodišnjih čestitki prikupljeno je 162.500 dinara. Autorka projekta i umetnica Ratka Lugumerski ističe da je zamisao bila da po ugledu na UNICEF deca pomažu deci i sa zadovoljstvom dodaje da je ta ideja ove godine ostvarena u potpunosti, a akcija već postaje tradicionalna.

- Kroz naš promotivni film upravo se vidi da je to generacijski projekat u kojem svi zajednički na lep i kreativan način učestvuju i pomažu. On je u potpunosti jedna građanska priča i predstavlja lepo lice Subotice.

Iako su čestitke svake godine drugačije, one su i prepoznatljive po svojoj četvorojezičnosti, a za ovogodišnje je karakteristično da su i neka vrsta stonog kalendara. Kao ideja za dizajn poslužila je radionica, održana početkom oktobra na Otvorenom univerzitetu, kada su učesnici projekta od voća i povrća pravili razna bića, a zatim je Ratka Lugumerski snimljene fotografije spojila u jednu nadrealnu futurističku sliku.

Projekat su podržala brojna subotička preduzeća, Grad Subotica i pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu, a novac od prodatih čestitki podeljen je deci u završnom programu u Galeriji „Dr Vinko Perčić" kada je prikazan i promotivni film.

- Umetnik pre svega mora biti humanista. Zapravo svaki čovek, ako želi da pomogne sebi, prvo mora da pomogne drugome, jer jedina pomoć, u smislu duhovnog spasa, jeste upravo u tome da se otvorimo prema nekome kome je možda još teže nego nama. Pomoći i davati jeste jedini pravi put, ma koliko to zvučalo poznato i koliko god puta to bilo rečeno. Svaki put kad radimo ovu akciju normalno je da nailazimo na prepreke i probleme, jer to nije jednostavno izvesti. Ali na kraju, kad čuješ od te dece da će jedan kupiti bicikl, drugi krevet, neko CD plejer, onda ti nije žao utrošenog vremena - kaže Ratka Lugumerski.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1514
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.