• Pregleda: 3007

Krovovi Severa vrede više od kupoprodajne cene

Krovovi Severa vrede više od kupoprodajne cene

Finansijska dugovanja Severa su prikazana višestruko uvećana u tenderskoj dokumentaciji, samo krovovi Severa vrede više od kuporodajne cene, a država treba da iskoristi stečaj krovne firme većinskog vlasnika nekadašnjeg subotičkog giganta i za "male pare" ponovo preuzeme vlasništvo u preduzeću. Ovo se moglo čuti sinoć na Otvorenom univerzitetu, na tribini posvećenoj posledicama propadanja industrije u Subotici na primeru korporacije Sever, gde su pred velikim brojem zainteresovanih svoje stavove o privatizaciji Severa iznosili bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović i prof. dr. Radmilo Todosijević sa Ekonomskog fakulteta. Organizatori tribine su subotičko Udruženje građana Solidarnost i Nevladina organizacija Pokret za slobodu iz Beograda.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović na čelo te institucije je došao u trenutku kada je završen tender za prodaju Sever Holdinga. Kako je izneo na sinoćnoj tribini, uvidom u tendersku dokumentaciju došao je do saznanja da su finansijske obaveze Severa prikazane mnogo gore nego što su zapravo bile. Po tenderskoj dokumentaciji, Sever Holding je bio u minusu 14 miliona evra više nego što je stvarno stanje ukazivalo, a takvu procenu su napravili konsultatnti agencije. Na osnovu takvog stanja, A tech je ponudio za Sever 315.000 evra, a Pavlović poništio tender, nakon čega je bio izložen pristiscima sa nekoliko strana i na kraju smenjen, a poništenje tendera - poništeno. Ušlo se u direktne pregovore sa A tech-om, i Sever prodat za 4,1 milion evra. Ostalo je istorija. U ATB Severu usledilo je 16 talasa otpuštanja, sada u njemu radi manje od 500 ljudi, a većinski vlasnik je u stečaju.

Na tribini posvećenoj posledicama propadanja industrije u Subotici na primeru korporacije Sever, prof. dr. Radmilo Todosijević sa Ekonomskog fakulteta Subotica, koji je jedno vreme bio i član Upravnog odbora Severa, izneo je stav da govoreći o Severu govori o privatizaciji u Srbiji. Todosijević je rekao da nema poštene privatizacije, te da promena svojine ne rešava problem privrede, već samo kvalitetan menadžment i zaposleni. Todosijević je rekao da trenutno nema granice između sposobnih i podobnih, te da samo krovovi Severa vrede milion evra više od kupoprodajne cene postignute u privatizaciji.

Subotičko Udruženje građana Solidarnost i Nevladina organizacija Pokret za slobodu iz Beograda su organizatori tribine, na kojoj su po ko zna koji put pozvali državu na raskid privatizacije Severa.

U ranijim odgovorima Yu eco televiziji, nadležni iz Agencije za privatizaciju i kompanije ATB Sever su iznosili tvrdnje da je kupoprodajni ugovor o privatizaciji Severa u potpunosti ispunjen, te da su svi proizvodni programi još uvek aktuelni i zaposleno nekoliko stoitina radnika. Međutim, sredinom novembra, ATB Sever je oglasio prodaju Livnice u Čoki, Industrije motora, pumpi i reduktora u Subotici, mašina vrednih preko 1,7 miliona evra, poslovne, ugostiteljske i sportske komplekse. Većinski vlasnik ovog nekadašnjeg subotičkog giganta A - tech industries je u stečaju, i to trećem najvećem u istoriji Austrije.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
krlaja Odgovori
ma ja sam za to da mi to damo za dzabe...
Vidovita ZORKA Odgovori
Sad ce sever pod stecaj, pa ce ga stvarno dobiti dzabe strahovladajuca porodica
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.