• Pregleda: 6909

Krijumčarili novčiće, zlato i staro oružje

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš uspeli da spreče dva pokušaja krijumčarenja antikvitetnih zbirki novca, markica i oružja čija će vrednost biti poznata tek nakon ekspertize. Kolekcija od preko 22.000 predmeta među kojima su novčići, markice, papirne novčanice i 87 grama zlata u nakitu, otkrivena je na ulazu u Srbiju u automobilu marke ''Kia sportage''. Vozilom je upravljao 46- godišnji holandski državljanin turskog porekla koji je putovao sam iz Holandije u Tursku.
Krijumčarili novčiće, zlato i staro oružje

Iako je tvrdio da sa sobom ne nosi ništa sem ličnog prtljaga, detaljnom kontrolom, izvršenom u saradnji sa graničnom policijom, u prtljažniku su otkrivene uredno zapakovane kutije ispod prtljaga. U njima je pronađeno: 16.400 novčića iz raznih perioda, 4.466 markice, 87 grama zlata u nakitu, 1329 papirnih novčanica i 1 zlatnik u obliku kovanice od 2 evra.Na istom graničnom prelazu carinici su u saradnji sa graničnom policijom sprečili dvoje slovačkih državljana da iz Republike Srbije prokrijumčare staro oružje.

Luk, dva metalna mača, jedanaest strela ručne izrade, tri metalne sablje i štavljena koža otkriveni su u prtljažniku automobila slovačkih registarskih oznaka među ličnim stvarima putnika.

U oba slučaja pokrenut je prekršajni postupak protiv vozača, dok će zbog specifičnosti zadržanih predmeta, njihov kulturno - istorijski značaj i vrednost biti sa sigurnošću utvrđeni nakon veštačenja.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.