Komentara: 0
Pregleda: 1857

Krešu troškove, slušaju tržište i čekaju priliku

25.12.2008. u 10:08h
Krešu troškove, slušaju tržište i čekaju priliku

Subotički "Loher elektro" završio je poslovnu godinu, koju, za razliku od kalendarske, zaključuju 30. septembra, sa 150 odsto prebačaja proizvodnih planova. Direktor Ištvan Sekula napominje da je 3.500 komada vetrogeneratora koji su izašli tokom godine iz proizvodnog pogona u Subotici rekord koji je bio gotovo neočekivan i najveći je uspeh poslovodstva i zaposlenih dosad s obzirom na to da je na nivou te nemačke firme ostvaren prebačaj od 133 odsto, ali da se takav rezultat zbog uticaja svetske ekonomske krize 2009. ne može ponoviti. Takva očekivanja iskazana su i u cirkularnom pismu koje je 15. decembra upućeno subotičkom "Loheru" iz sedišta firme u Ruštorf, u kojem se navodi da su proteklu godinu označile promene, noviteti i velik porast u području investicija i prodajne integracije, ali da su, nažalost, u oktobru i novembru, kada je svetska kriza zakucala na vrata, postojali predznaci u prodaji da će naredni meseci biti manje uspešni.

Pismo upozorenja

- Svi smo očekivali srećniji godišnji bilans, ali ćemo zbog novih okolnosti zajedno morati da se pripremimo na krajnje teške uslove u 2009. godini. Iako su na tržištu poslednja dva meseca išla nizbrdo i recesija je bila naznačena, nećemo bezglavo ući u novu godinu, nego ćemo se kao i ranije držati naših strateških ciljeva i bez uzbuđenja naše zadatke ispunjavati u skladu sa stanjem na tržištu - navodi se u pismu koje je potpisao kompletan menadžment firme u Nemačkoj.

Govoreći o planovima koji su bili postavljeni za 2009. godinu a koji su sad dovedeni u pitanje, Ištvan Sekula je napomenuo da su oni podrazumevali rast proizvodnje za 35 posto i otvaranje više od sto novih radnih mesta.

Opadanje tražnje i obaranje troškova

- Ovi planovi biće korigovani i neće se povećati proizvodnja i zapošljavanje nove radne snage. To za nas praktično znači da smo u situaciji da, umesto planiranog povećanja proizvodnje za 35 posto, nama proizvodnja ostane na nivou ovogodišnje ili čak umanjena za pet odsto - kaže Sekula i dodaje da su se problemi pojavili kod prodaje jer stižu najave od kupaca da privremeno "zamrzavaju" ugovorenu tražnju.

- Naš najveći kupac, američka firma "Dženeral elektrik", čije su narudžbine iznosile 65 odsto naše ukupne godišnje proizvodnje, prepolovio je svoju tražnju, pa je umesto 3.000 komada u narednoj godini naručio 1.600 vetrogeneratora. Osnovni problem u našoj branši nije u proizvođačima vetroelektrana koje koriste vetrogeneratore, nego u krajnjim kupcima koji formiraju vetroparkove i koji su kao veliki investitori vezani za bankarske kredite.

U preduzeću kažu da su već preduzeli određene korake za smanjenje troškova, a jedan od njih je da su prekovremeni rad, koji je u ukupnom zbiru radnih sati iznosio preko 20 odsto, sveli na nulu, što automatski znači da je za svih 600 radnika u ovom momentu obezbeđeno da ostanu zaposleni i da se zasad ne iskazuju viškovi.

- Radnici koji su primljeni u oktobru na tri meseca neće dobiti produžetak radnog odnosa, ali će tridesetak njih koji su uspešno prošli obuku ostati na spisku radnika koji će imati prioritet kad se bude ukazala potreba za novom radnom snagom - napominje Sekula.

Iščekivanje nove prilike

Procenjeno je da se tek od februara može videti kako će se kriza odraziti na ovu branšu i da li će se nastaviti s izvozom koji je za "Loher" glavni izvor finansijske dobiti. Ukoliko se ostvare optimistički planovi ekonomista i recesija bude zaustavljena tokom proleća, firma neće pretrpeti veće potrese, jer je oblast obnovljive energije mnogo manje ugrožena od autoindustrije i nekih drugih industrijskih grana, pošto investicije u oblasti obnovljivih energija u Evropi nisu stavljene na listu onih koje će biti zaustavljene.

- Očekujemo da će u ovoj grani posle krize biti mnogo bolje, jer manje firme propadaju, a veće ipak ostaju i dobijaju šansu da se još bolje pozicioniraju na tržištu. Sigurni smo da će naš plan o zapošljavanju 1.000 radnika biti ostvaren, samo je pitanje kad će to biti realno. Pripremili smo planove za optimističke procene po kojima će kriza trajati pola godine, kao i za pesimističke, koje kažu da će se kriza protezati i tokom sledeće dve godine, tako da nas nikakva dešavanja na tržištu ne mogu iznenaditi. Mogu nam samo usporiti razvoj - zaključuje Sekula.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1857
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.