Komentara: 0
Pregleda: 2316

Krečenje grada

20.05.2010. u 14:58h
Izvor: Grad Subotica portal
Krečenje grada

Vest o rušenju Rajhlovih kuća dostigla je veliki publicitet. Praktično nije bilo medija u Subotici i državi koji dotičnu vest nisu preneli, ljudi su bili zgranuti vandalizmom, pričalo se o vrednosti tih objekata držeći se činjenice da su to prve kuće u stilu secesije u gradu, a zanemarujući ili bolje rečeno bežeći od svih ostalih činjenica. Samo mesec dana nakon toga niko, ali niko, nije preneo vest o padu delova fasade Tehničke škole! Da li to znači da je objekat Tehničke škole manje važan od kuća u Vase Stajića? Izgleda da jeste.

Krečenje grada

Tehnička škola

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture

Narodski rečeno, institucija čiji je jedini zadatak da propiše kako neko kulturno dobro treba da izgleda bilo da se radi o objektu ili prostornoj celini, ali i institucija koja nema mehanizme da to i sprovede. Ne raspolaže budžetom iz kog bi finasirali rekonstrukciju određenih objekata. Tražiti od nekog da bude dosledan u obavljanju svog posla, a ne dati mu mehanizam kojim taj posao može valjano da radi, krajnje je nekorektno.

Direkcija za izgradnju grada

Nadležnost nad rekonstukcijama fasada ima Direkcija za izgradnju grada, koja za razliku od Zavoda za zaštitu spomenika kulture raspolaže budžetom iz kog bi se mogli finasirati ovi radovi, ali čiji su problemi drugačije prirode. Naime, u 21. veku u Subotici dobar broj stanovnika nema osnovnu infrastrukturu u svojim ulicama, stoga sa jedne strane imamo nesređene fasade kulturnog nasleđa, a sa druge ljude koji u 21. veku čekaju da uđu u 20. vek.

Da problem fasada nije zapostavljen govori činjenica da je sa njihovom rekonstrukcijom započeto još u predhodnom mandatu po sistemu finansiranja 50-50%, i da je na taj način sređen određen broj fasada pretežno u ulici Dimitrija Tucovića i na Korzou. Najveći problem ovakvog finansiranja je taj što u dobrom delu zgrada, stanari nisu u stanju da izdvoje sredstva za njihovu sanaciju. Za Gradsuboticu, Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju grada otkriva da će ovo preduzeće ove godine za potrebe rekonstukcije fasada izdvojiti 10 miliona dinara, a da su u planu radovi na dve palate čiji vlasnici mogu da obezbede drugih 50% sredstava. Radi se o objektima u Dimitrija Tucovića 3 i Matka Vukovića 10. Pored toga, u planu je i sanacija krova na Manojlović palati prema dvorištu ovog objekta.

Krečenje grada

Krečenje grada

Dimitrija Tucovića

Krečenje grada

Matka Vukovića

Na pitanje koji je razlog što nisu izdvojena sredstva za fasadu Tehničke škole, koja po prirodi stvari ima veći prioritet od planiranih objekata, odgovoreno je da njena sanacija ne košta 10 miliona dinara, već deset puta više. Direkcija nije u stanju sama da finansira ovako skupo projekat, već joj je potrebna podrška institucija države i pokrajine.

I dok se mediji, političari, stručnjaci iz oblasti zaštite i stanovništvo zanimaju polusrušenim kućama i kupatilima ispred nosa im propadaju mnogo monumentalniji objekti. Kada dođe vreme da se računi svode, mnogi će se pitati a šta smo radili predhodnih 10, 20 ili 50 godina...

 

Izvor: Grad Subotica portal
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2316
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.