Komentara: 0
Pregleda: 1837

Kraj petnaestogodišnjeg propadanja?

03.01.2009. u 14:39h
<p>Krajem januara u Agenciji za privatizaciju u Beogradu naći će se i ponuda za prodaju subotičke fabrike ve&scaron;tačkih đubriva &bdquo;Zorka". Njena imovina je procenjena na 13,13 miliona evra, odnosno 1,14 milijardi dinara.</p>
Kraj petnaestogodišnjeg propadanja?

„Zorka", nekada uspešno subotičko preduzeće, odavno se nalazi u stečaju, a čine ga praktično tri celine - preduzeće Zorka hemijska industrija, Zorka Klotild 1904 i Zorka Klotild 1904. trade. U imovinu ovog poslovnog kompleksa spada 564.680 kvadratnih metara poslovnog prostora, i 214 građevinskih i poslovno-proizvodnih objekata, sedam stanova, dve petosobne kuće, kao i proizvodna oprema, plus zalihe sirovina i gotovih proizvoda. U Zorkinu imovinu bi se moglo uračunati i odmaralište na Krku, ali je vlasništvo nad tim objektom sporno. No, sama činjenica da je i takav objekat bio na spisku onoga što poseduje ovo preduzeće nesumnjivo govori o njegovoj boljoj prošlosti.

Propadanje „Zorke" je počelo još u ranim devedesetim godinama, kada je čitavu hemijsku industriju bivše Jugoslavije, zemlje koja je i sama bila u fazi propadanja, zahvatila kriza, a posebno su se u teškom položaju tada našli proizvođači đubriva. Uz lagano gašenje svojih pogona, „Zorka" je pokušavala da kroz razne forme organizacione transformacije nađe rešenje za izlazak iz te krize, ali je to posle mnogo loših godina ipak završeno stečajem.

Zorka spada među najstarija subotičkae preduzeća, a osnovana je još 1904. godine.

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1837
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.