Komentara: 0
Pregleda: 1547
Foto

„Koštana“ ponovo na sceni subotičkog teatra – prvi put na mađarskom jeziku

16.03.2023. u 14:53h > 17.03.2023. u 10:25h
Izvor: Subotica.com
Subotičko Narodno pozorište pripremilo je šestu premijeru ove sezone – Drama na mađarskom jeziku izvešće „Koštanu“ po motivima čuvene drame Bore Stankovića u režiji Andreja Boke. Premijera je zakazana za sredu, 22. marta, na sceni „Jadran“.
„Koštana“ ponovo na sceni subotičkog teatra – prvi put na mađarskom jeziku

Iako je ovo najizvođeniji komad na daskama koje život znače, ovo će biti prvi put da se igra na mađarskom jeziku.

- „Koštana“ je prvi put odigrana 1899. godine. Ova drama nam donosi delo puno života, tema je savremena i stara, s obzirom da govori o nesrećnoj ljubavi – najavljuje Igor Lerić, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta.

Reditelj Andrej Boka drugi put sarađuje sa subotičkim glumcima i priznaje da se nije opterećivao dosadašnjim izvođenjima Stankovićeve drame.

„Koštana“ ponovo na sceni subotičkog teatra – prvi put na mađarskom jeziku

- Uvek je zanimljivo, a u isto vreme zastrašujuće kada vidite da je priča nastala pre sto godina i dalje aktuelna.  Predstava u mom čitanju otvara teme kao što su potraga za slobodom u tradicionalnom društvu, slobodu izbora, položaj žena i muškaraca, diskriminacija... Pošto će se igrati na mađarskom jeziku, zbog jezičkih i kulturoloških razlika manji značaj ima lokalitet, a u prvom planu je priča – objašnjava reditelj Boka. – Pogledao sam dosta izvođenja i osećao sam da ja moram da ispričam ovu priču, na svoj način, samim tim nema teret prethodnih predstava. Drugačija je, aktuelna, ima neku svoju pouku.

Koliko velika i teška može da bude  „žal za mladost“ publici će dočarati Mitke, koga igra Tamaš Hajdu.

„Koštana“ ponovo na sceni subotičkog teatra – prvi put na mađarskom jeziku

- Mitke živi jedan raskošan, ne baš uzoran život a na nama glumcima je da pronađemo istinu. Svima nam je zajednička žudnja za slobodom i to možda opravdava svaki čin u ovoj predstavi – dodaje Hajdu.

Posle „Banović Strahinje“ i „Ožalošćene porodice“, „Koštana“ je treći klasik srpske književnosti koji je postavljen na mađarskom jeziku.

„Koštana“ ponovo na sceni subotičkog teatra – prvi put na mađarskom jeziku

- Kada sam došla na mesto direktorke Drame na mađarskom jeziku, moja namera je bila da se na repertoar stave upravo najznačajnija dela iz srpske književnosti, kako bi mogla da ih upozna i mađarska publika. Subotica je multietnički grad i mislim da je važno upoznati kulturu ljudi sa kojima živimo – kaže Petronela Kermeci. – U poslednje četiri godine svaka predstava na mađarskom jeziku je titlovana na srpski, tako srpski i mađarski gledaoci mogu zajedno da uživaju u predstavama.

U ulozi Koštane ovoga puta biće Dina Dedović Tomić a tu su još i „Arpad Černik, Akoš Njari, Čaba Ralbovski, Hermina Erdelji, Žofia Mađar, Petronela Kermeci, Kristian Budinčević, Zoltan Rakuš i Alesja Boka.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Koštana", Drame na mađarskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1547
Povezane teme

drama na mađarskom jeziku

andrej boka

petronela kermeci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.