Komentara: 0
Pregleda: 2938

Korupcija u zdravstvu: moral i "beli mantili"

14.09.2010. u 18:41h
Izvor: RTV Yueco
<p>U prostorijama Srpskog lekarskog drutv&scaron;a Udruženje građana &bdquo;Srbija u pokretu" predstavilo je projekat pod nazivom "Ne primam mito, radim za platu". Projekat ima za cilj smanjenje korupcije u zdravstvu putem osnaživanja kapaciteta civilnog dru&scaron;tva, zdravstvenih institucija i organa lokalne samouprave za borbu protiv korupcije. Realizaciju projekta podržala je EU.</p>
Korupcija u zdravstvu: moral i "beli mantili"

Građani Subotice podeljeni su u mišljenju koliko ima korupcije u zdravstvu. Dok jedni nemaju negativnih iskustava vezanih za beli mantil, drugi smatraju da se kod lekara ne može bez plave koverte.

Prema istraživanju Medium Galupa iz 2006. godine građani Srbije smatraju da je korupcija u zdravstvu na drugom mestu, odmah iza političkih partija. Takvi rezultati dali su podsticaj UG "Srbija u pokretu" da pokrene projekat koji želi da istakne pozitivne primere u okviru lekarske profesije i povrati poverenje građana u zdravstvene institucije, jer se smatra da više od 70 odsto lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti savesno obavlja svoj posao. Realizacija projekta počela je u beogradskim domovima zdravlja, gde je više od 800 lekara prihvatilo da stavi bedž sa natpisom „Ne primam mito, radim za platu" i tako jasno istakne svoj stav prema pacijentima i kolegama.

Projekat je finansijski podržala Evropska unija putem Delegacije Evropske unije u Srbiji, a kroz projekat „Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU".

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2938

Povezana zviždaljka

Mito u bolnici

Mito u bolnici

11.08.2014.
50
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.