Komentara: 2
Pregleda: 2789

Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

05.03.2018. u 12:24h
Izvor: TV Subotica
Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

Kako bi skrenuli pažnju na realne opasnosti izumiranja divljih vrsta, ali i promovisali zajedničke napore sa partnerskim ustanovama u zbrinjavanju divljih životinja i suzbijanju krijumčarenja, Zoološki vrt Palić organizovao je izložbu aretefakata poreklom iz zaplene. Na taj način, obeležen je Svetski dan divljih vrsta, 3. mart, ali i 45 godina od potpisivanja CITES konvencije, koja podrazumeva strogu kontrolu trgovine divljim ugroženim vrstama.

Kao država koja se nalazi na putu krijumčara divljih životinja, u Srbiji se na godišnjem nivou zapleni velik broj jedinki čija je trgovina zabranjena. Deo zaplenjenih artefakata, prepariranih životinja i njihovih delova, Prirodnjački muzej izložio je u palićkom zoo-vrtu, upravo sa namerom da upozori na realnost protiv koje se svi zajednički bore, naglasio je direktor Muzeja, Milan Paunović.

Kada se otkriju i zaplene divlje životinje koje su žive, one zahtevaju hitnu intervenciju zbog nege i adekvatnog zbrinjavanja, u čemu učestvuje Zavod za zaštitu prirode Srbije kako bi se što brže transportovali u prihvatilišta.

Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

U zoološkom vrtu na Paliću nalazi se jedno od prihvatilišta, koje je za deset godina rada zbrinulo više od 3.000 jedinki. Prema rečima biologa, Kristijana Ovarija, u Srbiji su najčešće na meti krijumčara šumske kornjače, ali i papagaji, kojih se na godišnjem nivou uveze nekoliko desetina hiljada, ali se mnogima tu gubi trag.

Svetski dan divljih vrsta, 3. mart, ujedno je dan kada je 1973. godine u Vašingtonu potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune – CITES. Savezna Republika Јugoslavija je 2001. godine ratifikovala CITES konvenciju , koja je 2002. godine stupila na snagu i za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

Foto: FB / Zoo vrt Palić

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2789
Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.