• Pregleda: 2145

Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

Kornjače i papagaji najčešće na meti krijumčara

Kako bi skrenuli pažnju na realne opasnosti izumiranja divljih vrsta, ali i promovisali zajedničke napore sa partnerskim ustanovama u zbrinjavanju divljih životinja i suzbijanju krijumčarenja, Zoološki vrt Palić organizovao je izložbu aretefakata poreklom iz zaplene. Na taj način, obeležen je Svetski dan divljih vrsta, 3. mart, ali i 45 godina od potpisivanja CITES konvencije, koja podrazumeva strogu kontrolu trgovine divljim ugroženim vrstama.

Kao država koja se nalazi na putu krijumčara divljih životinja, u Srbiji se na godišnjem nivou zapleni velik broj jedinki čija je trgovina zabranjena. Deo zaplenjenih artefakata, prepariranih životinja i njihovih delova, Prirodnjački muzej izložio je u palićkom zoo-vrtu, upravo sa namerom da upozori na realnost protiv koje se svi zajednički bore, naglasio je direktor Muzeja, Milan Paunović.

Kada se otkriju i zaplene divlje životinje koje su žive, one zahtevaju hitnu intervenciju zbog nege i adekvatnog zbrinjavanja, u čemu učestvuje Zavod za zaštitu prirode Srbije kako bi se što brže transportovali u prihvatilišta.

U zoološkom vrtu na Paliću nalazi se jedno od prihvatilišta, koje je za deset godina rada zbrinulo više od 3.000 jedinki. Prema rečima biologa, Kristijana Ovarija, u Srbiji su najčešće na meti krijumčara šumske kornjače, ali i papagaji, kojih se na godišnjem nivou uveze nekoliko desetina hiljada, ali se mnogima tu gubi trag.

Svetski dan divljih vrsta, 3. mart, ujedno je dan kada je 1973. godine u Vašingtonu potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune – CITES. Savezna Republika Јugoslavija je 2001. godine ratifikovala CITES konvenciju , koja je 2002. godine stupila na snagu i za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo zaštite životne sredine.

Foto: FB / Zoo vrt Palić

Izvor: TV Subotica

povezane teme

2
Joso Preparivač Odgovori
Kao čuveni preparivač egzotične živine zgrožen sam ovim krijumčarima, ali još više ljudima koji kupuju ugrožene vrste i drže ih kao ljubimce. Samo da bi nahranili svoj ego. Pa kad papagaj crkne, a naravno da će da crkne, jer su ga dovukli iz Senegala u zaleđenu ravnicu gde je okružen prašinom, lisicama, i palančarima što oće da ga kače na fejsbuk, i počmu ga hranit kuruzom i koncentratom ko da je pevac. Onda dođu kod mene da ga prepariram, kako im ne bi propala investicija. Kažu: "leba ne jede (više, jer je crko), nek bude igračka dec. Možda i šešir napravit, ako ostane perja". Odma ih isteram iz radnje. Treba policiju na vrat da mi navuku. Samo legalno ulovljeni paunovi i fazani dolaze u obzir. Ovakve zlikovce što se bave sovim treba u kavezu švercovat skroz do Sibira. Da vide malo kako je to.
Safet grobari 1790
Ni ti nisi nevin radis prepariranje ubijenih i uginulih zivotinja zgces lovu na tudjoj nesreci i smrti sramota
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.