• Pregleda: 1947

Korhec: Sve više zainteresovanih za stipendije NSM

Sve više studenata je zainteresovano za stipendije Nacionalnog saveta Mađara, a zahvaljujući tim stipendijama trenutno 850 mladih pohađa nastavu na nekom od državnih fakulteta u Srbiji – izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec u Gimnaziji za talentovane učenike “Kostolanji Deže”, prenosi portal “Vojvodina danas”.
Korhec: Sve više zainteresovanih za stipendije NSM

Izražavajući nadu da će efikasnost stipendista u buduće biti još bolji, Korhec je naglasio da će stipendije biti obezbeđene sve do diplomiranja svim stipendistima koji na osnovu postignutog uspeha na ispitima pohađaju fakultete ili više škole na osnovu budžetskog finansiranja.

Takođe, sa stipendiranjem studenata demonstratora obezbeđuje se pomoć studentima koji imaju teškoća na fakultetu pre svega zbog jezičkih barijera.

U odnosu na prethodnu godinu, u ovoj školskoj godini na fakultete u Srbiji upisano je 20-25 odsto više studenata mađarske nacionalnosti, što govori o opredeljenju mladih da ostanu na rodnom tlu i ova tendecija pokazuje stalni rast. Nacionalni savet Mađara u 38 srednjih škola sa mađarskim nastavnim jezikom u Vojvodini informisaće oko hiljadu učenika o mogućnostima sticanja stipendija u narednom periodu.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

2
mik Odgovori
Možda jedini odgovoran političar u gradu
tetka Odgovori
Jedino mi jedno nije jasno, i to: u Subotici ima mnogo dece mađarske nacionalnosti koji sticajem okolnosti idu u srpska odelenja a perfektno govore i svoj maternji jezik, pored toga su i dobri učenici zašto su oni manje mađari od mađarske dece koja idu u mađarska odelenja i većinom neznaju jezik i pismo države u kojoj žive.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.