Komentara: 3
Pregleda: 3017

Kontrola i održavanje dimnjaka od sledećeg meseca

14.08.2017. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
JKP "Dimničar" će početkom septembra započeti prvu od tri redovne kontrole i čišćenja dimnjaka za predstojeću grejnu sezonu. Oko 27.000 sugrađana obilaziće 15 radnika ovog preduzeća, s ciljem da im omoguće što bezbedniju grejnu infrastrukturu.
Kontrola i održavanje dimnjaka od sledećeg meseca

Usluge JKP "Dimničar" koristi oko 27.000 sugrađana, koji se greju na čvrsto gorivo ili na gas. Tokom godine, dimničari vrše kontrolu i čišćenje odžaka tri puta, na početku i kraju grejne sezone, ali i tokom leta kada ljudi ne lože. 

- Trenutno radimo kontolu kod korisnika koji se greju na gas, koji poseduju gasne dimnjake B tipa, gde merimo emisiju dimnih gasova i stepen korisnosti ložnih uređaja. Kontrolu sprovodimo preko leta i kad to završimo, počećemo sa čišćenjem i održavanjem dimnjaka za novu grejnu sezonu, koja će početi prve ili druge sedmice septembra - kaže Predrag Mastilović, direktor JKP "Dimničar".

Svake godine, Mesna zajednica Palić je početna tačka od koje se kreće sa održavanjem grejne infrastukture, ali veoma ubrzo će i u ostalim delovima grada dimničari pokucati na vrata sugrađana.

- Svaki dimničar ima svoj reon za koji je zadužen i u skladu sa radnim nalozima koje dobija, kontroliše i čisti po konkretnim ulicama, te se gotovo u isto vreme akcije čišćenja sprovode i u drugim mesnim zajednicama - objasnio je direktor i dodao da na terenu radi 15 dimničara.

Kada je u pitanju svest o potrebi za čišćenjem i održavanjem dimnjaka, sugrađani su redovni, pogotovo oni koji se greju na čisto gorivo.

- Što se tiče održavanja, dimnjaci su u dobrom stanju i sugrađani zaista imaju svest o tome da ih je neophodno redovno čistiti. Međutim, imali smo situacija kada je neko od korisnika hteo sam da očisti svoje dimnjake, pa smo pokušali da mu objasnimo da, ukoliko već plaća naše usluge, onda je bolje da čišćenje prepusti stručnim licima. Pored toga, druga prednost je ta što je naša delatnost osigurana i ako se dogodi neki problem, kvar ili požar, a da je prouzrokovan od strane dimnjaka, osiguranje će snositi štetu koja je nastala - kaže Mastilović i napominje da posledica neredovnog održavanja dimnjaka nije samo požar, već to može biti i pojačana koncentracija ugljen monoksida i ugljen dioksida, što predstavlja opasnost po članove domaćinstva, jer može dovesti do trovanja.

Osim redovnim kontrola i čišćenja tri puta godišnje, ovo Javno komunalno preduzeće ima i besplatna liniju za prijavu problema, smetnji ili kvarova na dimnjaku.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa sugrađanima i, mimo kontrola koje vršimo, u svakom trenutku mogu da nas pozovu i dogovore termin o izlasku dimničara, što je uključeno u cenu koju plaćaju kroz naplatu - kaže Mastilović, ističući da se cena usluge nije menjala od 2012. godine i da iznosi 1.620 dinara na godišnjem nivou.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3017
Povezane teme

grejna sezona

jkp dimničar

dimnjak

čišćenje dimnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.