Komentara: 42
Pregleda: 11939

Kontinental gradi novu fabriku u Subotici

08.07.2015. u 10:37h > 17:28
Izvor: Agencija "Tanjug"
Jedan od najvećih svetskih dobavljača u auto-industriji, nemačka kompanija Kontinental, potpisala je danas s Vladom Srbije Memorandum o razumevanju što će omogućiti zapošljavanje novih 500 radnika i investiciju od 17 miliona evra.
Kontinental gradi novu fabriku u Subotici

Memorandum su potpisali ministar privrede Željko Sertić, generalni direktor kompanije Kontinental za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik nemačke kompanije Markus Murk.

Vučić je, dok su Sertić i Murk potpisivali memorandum, rekao novinarima "ovo su oni koje sam molio da dođu kada smo bili u Subotici".

"Došli su najveći i najbolji iz Nemačke", rekao je Vučić.

On je dodao da je porediti kompaniju Kontinental kao "porediti mercedes i fiću".

Sertić je podsetio da je potpisivanje memoranduma s nemačkom kompanijom pokazatelj podrške ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada Srbije, kao i naporima lokalne samouprave Subotice.

On je podsetio da Kontintetal u Srbiji, odnosno Subotici, posluje od 2011. kada je uz investiciju od 11 miliona evra zaposlila 650 radnika.

"Ugovor o inveticiji biće potpisan u narednih 30 dana, a fabrika bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini sledeće godine. Država će tu investiciju pomoći sa tri miliona evra, a grad Subotica će za izgradnju fabrike obezbediti 2,5 hektara", objasnio je Sertić.

Obaveza te fabrike, kako je istakao, jeste da u naredne tri godine zaposli 500 radnika i da narednih pet godina ima obavezu da zapošljava najmanje 1.150 radnika.

Murk je rekao da se ta kompanija nada da će nastaviti upešno da posluje u Srbiji.

"Po drugi put u Srbiji potpisujemo memorandum o razumevanju. Počeli smo 2011. od nule, a sada imamo 650 zaposlenih i veoma smo konkurentni. U ovoj drugoj fazi posle potpisivanja memoranduma nadamo se da ćemo dobiti dobru podršku kao što je bio slučaj u prvoj fazi. Tada više ništa neće stajati na putu našem zajedničkom uspehu", poručio je Murk.

Na pitanje novinara šta je potrebno da bi ta kompanija nastavila uspešno da posluje u Srbiji kao i da dođu novi nemački investitori, Murk je rekao da je potrebno da se Srbija ponaša i s drugim investitorima kao što se ponašala sa Kontinetnalom.

"U budućnosti su nam potrebni obrazovani i obučeni radnici, koji poznaju tehnologiju u automobilskoj industriji. Mi smo kao preduzeće spremni da tu obuku podržimo", rekao je Murk dodavši da ta kompanija nema ništa protiv da nastavi dalje inveticije u Srbiji.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 42
Pregleda: 11939

Povezana vest

Povezane teme

fabrika kontinental

fabrika continental

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.