• Pregleda: 6932

Kontejner za migrante u Kanjiži stavljen u upotrebu

Kao što je i najavljeno prilikom obilaska novopostavljenog objekata u dvorištu Policijske uprave u Kanjiži, od danas je u funkciji kontejner za smeštaj migranata u Kanjiži.
Kontejner za migrante u Kanjiži stavljen u upotrebu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor, obišli su u petak novopostavljene montažne objekte u i izrazili zadovoljstvo što se u kontinuitetu radi na rešavanja pitanja migracija u Srbiji.

Iznajmljivanje objekata na tri meseca i njihovo opremanje obezbedila je Američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services – USCCB (CRS).

Pored toga, Vulin i Pastor obišli su i staru zgradu suda u kojoj će biti organizovani lekarski pregledi za migrante. Pre dolaska u Kanjiži ministar Vulin je obišao Opštu bolnicu u Subotica gde je uručena donacije Hemofarm fondacije. Donacija, vredna više od pola miliona dinara, sadrži lekove i hitna higijenska sredstva, a realizuje se uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja radi poboljšanja uslova u kojima migranti borave i podizanja nivoa njihove zdravstvene zaštite.

Migrantinje i deca koja se vraćaju readmisijom biće smešteni u Kontejnere, gde će imati mogućnost da se odmore, obave ličnu higijenu i slično. Muški deo za obavljanje higijeskih potreba je odvojen. Kapacitet kontejnera je osam kreveta u dve odvojene prostorije za žene i decu, te dva odvojena sanitarna prostora za žene i decu i muškarce.

UNHCR je opremio objekat sa osam kreveta i osam noćnih ormarića. Kontejner je urađen na najsavremeniji način i u slučaju potrebe, moguće je povećati kapacitete za smeštaj dodavanjem novih prostornih jedinica. Caritas Subotica će obezbeđivati higijenske potrepštine za ovu smeštajnu jedinicu, sa 1.000 higijenskih paketa za odrasle i 250 za decu.

Balkanski centar za migracije i humanitarne aktivnosti će u Kanjiži imati zaposlena dva prevodioca/info službenika od 3. avgusta a koji će biti na usluzi migrantima, policiji i Sudu u Kanjiži, dok će licencirani lekar raditi u početku dva puta nedeljno, te pružati neophodnu lekarsku pomoć migrantima i izbeglicama u Kanjiži, kako u policijskoj stanici, tako i u obližnjem parku gde se migranti i izbeglice zadržavaju.

Kada će u Subotici biti postavljeni kontejneri, za sada se ne zna jer je to pitanje vezano obezbeđivanje pijaće vode, što je u nadležnosti lokalne samouprave.

Izvor: RTV

povezane teme

21
LOLEK I BOLEK Odgovori
Ja bih voleo da mi neko objasni par stvari!?
-odakle migrantima tako mnogo para (kreću se svaki od njih sa nekoliko hiljada eura u gotovini)?
kažu...prodali smo sve što smo imali ,i pobegli ispred rata...
pa ko je bio toliki imbecil da kupuje bilo kakvu kuću na ratnom području???
-većina ih je snabdevena žestokim telefonima sa navigacijom (nemojte mi reći da to ima u svakom telefonu,za to treba internet,a oni sve to koriste u žestokom romingu)
-tačno znaju kuda treba ići (mnogo puta se zna tačna adresa)
-šta će biti kada se one hiljade pobune zbog ukidanja pomoći?ko će ih smirivati?
-u Gradu ima dosta beskućnika,kako njima nije nikada dodeljenj kkontejner?
-zašto znamo žaliti nekoga iz daleka,a ove što su oko nas obilaziti i ignorisati?

Ja lično nevidim logike u svemu ovome,pa bih molio neko kratko objašnjenje!

Hvala
punisher Odgovori
cisto pranje para....
lolek i bolek Odgovori
Lolek=Vulin & Ivanišević, Bolek=Pastor. Oni ne vide da je ovo igra Amerike. Što ne idu u Rusiju koja im je bliža, ili u Grčku koja je članica EU.
goran Odgovori
@lolek i bolek
Ako ikada budes imao priliku da posetis belgiju, i englesku, pa makar kao i turista, e tada bi video pravo lice istine imigranata iz azije.Ova sacica ljudi koja je u prolazu kroz nas grad, je skoro i nevidljiva a sto se tice novca, imaju ga vise nego svi mi zajedno, Afganistan, i sirija, trenutno, raj za trgovinu oruzija, itd, kako kaze narodna poslovica, nekome je rat brat.
niko Odgovori
meni se cini da smo se prodali arapima ali da se to neprica jer drugacije sva ova briga za ilegace nema smisla posto nismo u stanju da zbrinemo ni sopstvene beskucnike.
ffilozoff Odgovori
To su vojne formacije,sa vodjom desetine,znanjem engleskog,gprs-om,nozeve imaju,... Malo ima zena,ali su mlade i potencijalne bombe samoubice... tunel kod La mansa polako pokazuje kolko su agrasivni i ne prezaju ni od cega radi cilja....GDE ce-sta mislite kad ih proteraju Englezi,Nemci...??? VULINU uci polako arapski....
nikica Odgovori
Organizovati,pokrenuti i finansirati migracije u takvom obimu može samo velika svetska sila koja ima uticaja i ekonomskog interesa na područjima sa kojih migranti dolaze.Mi smo imali dobar primer na Kosovu 1999-e sa albancima. Nije slučajno da su albanci,afrikanci ,pakistanci,avganistanci,sirijci... u isto vreme krenuli u nepozvane goste.Neko je pametno odlučio da zadrži ekonomske resurse a ljudski potencijal "pokloni "nekom drugom.Kada "poklon",sa plaćenom poštarinom od strane pošiljaoca,stigne na odredište shvati da primaoc nije zadovoljan ni ambalažom ni sadržajem pa bi želeo da ga vrati pošiljaocu ali postoje konvencije,ljudska prava...Onda dolazi do eskalacije vere u evropske demokratske vrednosti i zahvalnosti na gostoprimstvu. ihttps://wwhhttps://www.youtube.com/watch?v=OmqOlxNQABIttps://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEIw.youtube.com/watch?v=7c5VoLyxKvI
maslacak Odgovori
sledeca donacija amerike neka bude avion koji cemo im vratiti pun sa migrantima .
Daddy Odgovori
Nesto mi ovde nije jasno. Blic.rs kaze da je u Kanjizi vec broj migranata presao broj Kanjizana / stanovnika a samo jedan kontejner? Ni kao sardine ne bi svi uspeli stat u taj jedan kontejner.

Cenzura slika se nastavlja, vise nam ih ne pokazuju mlade i ratno sposobne kako se gomilaju po nasim parkovima vec nase drage politicare koji su nam bas nedostajali.

@LOLEK I BOLEK

Podrska vasem komentaru, dobra pitanja.

"""u Gradu ima dosta beskućnika,kako njima nije nikada dodeljenj kkontejner?"""

Nasim politicarima "a i ljudima" su nasi beskucnici "olos" a ovi ekonomski migranti / pritajeni osvajaci su neko koga treba zaliti pomoci.

Ne razumem ni ja mnoge stvari ali pre jedno mesec dana je bila glavna vest na BBC-u da princ is Saudijske Arabije donira $32 BILIONA za sirenje kulture i "razumevanja" globalno (ja sam to svatio kao sirenje i "razumevanje" Islama) na vrh sto je dosad vec potrosio para na istu stvar. Mozda bi tu negde mogao i biti odgovor odakle im "sirotinji" gomile para, internet u romingu itd.

UAE, Katar i jos par zemalja iz tog regiona podrzavaju i finansiraju IS i sirenje Islamske vere ali o teme se zapadni politicari ne usudjuju ni saptat a i BBC je "mnogo" stidljiva na te teme.
Daddy Odgovori
Interesantno je da strani turisti kada nas "legalno" posete placaju za hranu konak usluge itd a ovi kriminalci kad nam udju "ilegalno" u zemlju, iako svi imaju puno para ne placaju ni hranu ni konak ni usluge ni pi... mat..... nego "jos" mi placamo njihove troskove ilegalnog / kriminalnog ponasanja.


Imaju para, znaci treba da plate sve troskove sto su izazvali, a ako je neljudski uzimati pare njima "jadnicima" odnak lepo poslati racun njihovim ambasadama.


Tretman migranata je zloupotreba ljudskosti. Prvo zbrini i nahrani nase ljude pa posle ako ostane odnak ovu stoku.
Daddy Odgovori
Na slici gore gde su migranti, onaj s leve strane se "tekstuje" s nekim, pretpostavljam s nekim njegovim u Aziji ili Africi.


Kaze: Alah je nam je sredio ovde i hranu i vodu, a znas tek kako lepe kontejnere nam je dao. O nevernicima ovde da ti i ne pisem, totalne budale, lako ce mo s njima, samo dolazite ovamo sto prije!
goran Odgovori
@daddy
Potpuno se slazem, sa tvojim komentarom.
Realno, europi oni netrebaju, ali sa druge strane gledajuci zapad igra dvostruku igru, sto znaci, da im uzimaju velike pare, samo da bi sebi napunili budzet, nedaju im ama bas nikakva prava, za rad, za boravak, itd..Posto su ekonomski jace sile od nas mogu da manipulisu sa njima kako zele, ali je poenta da im uzmu sto vise novca. u startu, narocito englezi, a bbc, to nikada nece javno priznati.e zato zapadu odgovara ovakva vrsta migracije.
rax Odgovori
ne znam da li usa stoji iza ovoga, ali mi nije logicno da su oni. ako se dobro secam siriz ili kako se zove grk, je rekao evropi-angeli da, ake ne ispune to sto on trazi da ce preplaviti eu imigrantima, izgleda da mu dobro polazi za rukom!
goran Odgovori
A sad lepo neka opstina subotica svakom migrantu, naplati po sto eura, minimum mesecno, a ne da mi jos dodatno izdvajamo iz budzeta koji je ionako prazan za njihova glupiranja,zapad im izvlaci pare i debelo naplacuje, a europa nam se smeje, kako smo humanitarni, i plemeniti.
nikica Odgovori
-Europa or die-vice news-youtube
-African migrants destroy Italy
-Italian policebeat migrants in Lampendusa
Pajo Odgovori
Koji smo mi idioti!
Sebo Odgovori
@LOLEK I BOLEK evo ja se javljam,

-ne bezi svako odatle ima kome da se prodaju kuce.(u jednom intevjuu je jedan sirijac rekao da je zarađivao preko 1500eura kao lekar, ali prosto bojao se da ce ISIS napasti njegov grad pa je pobegao)

-ti tvoji takozvani žestoki telefoni koji imaju navigaciju možeš kupiti za par hiljada dinara, nisu sad već toliko skupi kao što ti to misliš, a što se žestokog rominga tiče, postoji WIFI na svakom koraku, a i ako ne to onda kupis sim karticu za 100 dinara i imas beslpatan net 2 nedelje.

-i kad su 90ih naši migranti došli primili smo ih. ima u gradu prihvatilište za beskućnike

Šta hoćeš sa ovim da kažeš? da ih ne treba primećivati ili pobiti?
Kao dodatak objašnjenju, ti smatraš migrante kao jedna celina, ako kod jednog od njih 50 vidis telefon, odma mislis da svih tih 50 dolazi sa istog mesta, ima isto toliko novca.
Daddy Odgovori
@goran
"""A sad lepo neka opstina subotica svakom migrantu, naplati po sto eura, minimum mesecno, a ne da mi jos dodatno izdvajamo iz budzeta koji je ionako prazan za njihova glupiranja,zapad im izvlaci pare i debelo naplacuje, a europa nam se smeje, kako smo humanitarni, i plemeniti."""


U pravu si, zavrsit cemo mi sa njima u rukuma.

Ma jednostavno kad ih procesuju da im "deponuju" pare tako da izazvane troskove mozemo naplatiti pre deportacije.


I ljudi, pa nije ovo za zaljenje nego za osudu. Kriminal je upast u bilo ciju drzavu ilegalno a ovi nas poplavljuju. To sto ih je masa ne znaci da kriminalno delo / la nije pocinjeno. A sto je najvaznije ne beze od rata jer od Turske na ovamo nije rat. To su cisti OPORTUNISTI kojima je jedino vazno siriti Islam.


U nekoliko drzava Evrope vec nam "javno i otvoreno prete" sta ce nam nevernicima radit!

Kad nam dodju osvajaci ne treba im titrat jajca nego ih dobro sutnut u guzicu!
safet Odgovori
Lolek i bilek svaka ti je na mestu . Odakle njim pare?? Sve je to organizovano i smisljeno, pare su dobili iz bogatih zamalaja i finansirani terorizmom. Saudija i oatale bogate... zar ne vidite da nas kolonizuju bez ispaljenog metka. A mi im jos pomazemo dajemo im vodu... sve to treba vratiti nazad...
pravda Odgovori
Samo ih pomažite....kako sam već u predgodnim komentarima napisala, ponavljam: obiće nam se o glavu i jako, jako ćemo se pokajati što im pomagali. Njih neko ciljano doprema prema (u) Evropu. Među ima sigurno i dobrih i poštenih, ali sam još sigurnija da ima i kriminalaca i budućih terorista!!!! Oni su kao tempirana bomba! Pogledajte kakve cirkuse, izgrede i štete prave svuda gde prođu! Jednom poljoprivredniku su pocepali toplu leju gde je gajio papriku i krastavce, napravili čoveku štetu. Drugi slučak: obili su jednu kapelu, tamo su prespavali, a svoju odeću su razastrli na grobove da se suše!!! Oni nam NE TREBAJU!! Englezi će sledeći graditi ogradu, Francuzi neće za njih ni da čuju, samo ih mi mazimo i pazimo.
mile Odgovori
Nisu možda ovi Arapi avans Bin Zajebu za Beograd na vodi? Čudno što ne idu preko Bugarske i Rumunije koje su članice EU, ili Rusije koja je zaista znatno bliža avganistancima. Zaista čudno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.