Komentara: 0
Pregleda: 1919

Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

31.07.2018. u 15:41h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je konkurse za dodelu subvencija za samozapošljavanje, za zapošljavanje nezaposlenih lica, kao i za finansiranje sprovođenja javnih radova. Javni pozivi dostupni su na sajtovima Pokrajinskog sekretarijata i NSZ, a rok za podnošenje zahteva je 17. avgust.
Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

Subvencije za samozapošljavanje namenjene su nezaposlenim licima, koja su prijavljena na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Subvencije se dodeljuju u iznosu od 250 hiljada dinara, a za samozapošljavanje osoba sa invaliditetom i žena u iznosu od 300 hiljada dinara.

- Pravo učešća ostvaruje nezaposleno lice pod uslovom da je na dan podnošenja zahteva prijavljeno na evidenciju NSZ i da je završilo obuku iz preduzetništva po planu i programu obuka u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Nacionalne službe za zapošljavanje ili druge odgovarajuće organizacije. Sredstva se dodeljuju za otvaranje firme, radnje ili nekog preduzeća. Podnosilac zahteva sa biznis planom može da podnese najviše jedan zahtev. Lica imaju obavezu da registruju preduzeće i da u tom poslu opstanu godinu dana - objašnjava Elvira Seči Erdman, PR Filijale Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica dodeljuje se u dve kategorije. Za zapošljavanje nezaposlenih lica čije zanimanje spada u kategoriju deficitarnih zanimanja dodeljuju se subvencije u iznosu od 930 hiljada dinara po licu, a poslodavac ima obavezu da lice u radnom odnosu drži najmanje tri godine. Za zapošljavanje ostalih lica dodeljuje se iznos od 173 hiljade dinara.

- Subvencije se mogu dobiti za zapošljavanje lica sa najmanje visokim obrazovanjem stečenim na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, osim medicinskog osoblja koje može biti i nižeg stepena obrazovanja. Iznos od 173 hiljade dinara po licu dodeljuje se za subvencionisanje poreza i doprinosa za godinu dana ugovorne obaveze. Poslodavac može maksimalno da zaposli 10 lica. Pravo učešća imaju poslodavci koji imaju registrovano sedište ili poslovnu jedinicu na teritoriji Vojvodine i pripadaju privatnom sektoru - dodaje Seči Erdman.

Objavljen je i konkurs za javne radove, koji mogu trajati najduže četiri meseca. Cilj ovog konkursa je radno angažovanje teže zapošljivih lica.

- Subvencije se koriste za isplatu naknade za obavljen posao po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima licima uključenim u javne radove, u visini do 18 hiljada dinara po licu i naknadu dela ili ukupnih troškova dolaska i odlaska sa rada u visini do dve hiljade dinara po licu za svaki mesec angažovanja. Utvrđeni iznosi uvećavaju se za pripadajuće poreze i doprinose, u skladu sa zakonom. Pravo učešća na konkurs imaju udruženja koja imaju status pravnog lica, odnosno upisana su u Registar koji vodi Agencija za privredne registre - kaže Seči Erdman.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1919
Povezane teme

subvencije

konkurs

Nacionalna služba za zapošljavanje

subvencije za zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.