Komentara: 0
Pregleda: 1196

Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva

11.10.2017. u 15:10h
Izvor: Subotica.com
Fondacija "Danilo Kiš" poziva mlade sugrađane koji se bave stvaralaštvom da osmisle jedan ili više prizora na temu "Slučajevi", i svoje radove pošalju na Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva za 2017. godinu.
Konkurs za nabolji rad u oblasti umetničkog stvaralaštva

Danil Ivanovič Juvačev, poznatiji pod pseudonimom Harms, jedan je od najistaknutijih predstavnika ruske književne avangarde između dva svetska rata. Zbirkom priča "Slučajevi" stekao je svetsku slavu i kultni status, naročito među mladima. Kao inspiracija za temu konkursa, upravo je poslužila ova zbirka priča, a njenim odabirom i obimom konkursa, Fondacija "Danilo Kiš" želela je da usmeri pažnju na aktuelnu umetničku scenu Subotice, koju čine umetnici različitih izražajnih kapaciteta i stilova.

- Tajanstveni nestanci, nesrećni slučajevi, neverovatni i nepovezani događaji, ubistva, tuče, ispadanje ljudi kroz prozor, sve su to groteskne i crnohumorne slike sveta u neobičnim antipričama slavnog ruskog parodičara Danila Ivanoviča Harmsa. Sam pisac, veseljak i ekscentrik, Harms se oblačio kao Šerlok Holms, u restoranima tražio nešto plavo za jelo, izvodio mađioničarske trikove, predstavljao se kao svoj nepostojeći stariji brat i sablažnjavao savremenike nesvakidašnjim ponašanjem i izjavama - kažu iz Fondacije "Danilo Kiš", dodajući da ova zbirka priča ne mora da predstavlja uslov i osnovu za odabir prizora, već da je svaki autor slobodan da odabere prizore iz svakodnevice, odnosno predstavu nekog svog slučaja.

Prizori mogu da prikazuju neobične ili obične situacije, ličnosti, nemoguće ili izmaštane priče, od ustaljenih do neočekivanih, od banalnih i rutinskih do grotesknih i apsurdnih, i to u formi likovnog rada, skulpture, fotografije, filma, muzike, književnog ili pozorišnog izraza. 

Na konkursu mogu da učestvuju autori ili grupe autora iz Subotice i oni koji trenutno prebivaju na teritoriji Subotice, starosti od 15 do 35 godina. Uslov je da radovi kojima se konkuriše ne smeju biti ranije objavljivani, izlagani, prikazivani ili izvođeni.

Konkurs je otvoren od 10. oktobra do 10. novembra, a uz radove je potrebno priložiti lične podatke, odnosno ime, prezime, godište, broj telefona, e-mail adresu i naziv rada. Radovi se mogu predati poštom ili lično, na adresu Fondacija "Danilo Kiš", Park Ferenca Rajhla 12a, Subotica - Omladinski klub "Skladište".

Pristigle radove na konkurs pregledaće članovi žirija Laslo Antal, likovni umetnik i muzičar, Petar Mitrić, filmski selektor i muzičar, Ivana Marić, likovna umetnica, Ivana Matić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, i Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti.

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 17. novembra, a najbolja tri rada biće nagrađena vrednim nagradama, odnosno laptopom (prvo mesto), biciklom (drugo mesto) i tosterom (treće mesto).

Nakon završetka konkursa, odabrani radovi biće prikazani na zajedničkoj multimedijalnoj izložbi. Nakon izložbe radovi se mogu pokloniti Fondaciji ili preuzeti u prostorijama Fondacije najkasnije do 31. januara 2018. godine, nakon čega Fondacija nije u obavezi da radove vrati autorima.

Za više informacija i detalja o konkursu, možete pozvati na broj telefona 024/523-566, poslati e-mail office@danilokis.rs ili se raspitati lično u prostorijama Fondacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1196
Povezane teme

konkurs

Fondacija Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.