• Pregleda: 2750

Konferencijom u Velikoj većnici otvoren Drugi poziv za dostavljanje predloga IPA projekata

Povodom objavljivanja drugog javnog poziva za dostavljanje predloga projekata Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska za period od 2014. do 2020., u Velikoj većnici Gradske kuće održana je konferencija, na kojoj su predstavljeni uslovi za apliciranje, kao i uspešni primeri iz prvog poziva.
Konferencijom u Velikoj većnici otvoren Drugi poziv za dostavljanje predloga IPA projekata

Cilj programa, čiji ukupan budžet iznosi 40 miliona evra, je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja koje obuhvata četiri županije severoistočne Hrvatske i pet okruga severozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 miliona stanovnika. Za projekte u okviru prvog javnog poziva utrošeno je 15 miliona evra, koliko iznosi i budžet za drugi poziv. Budžetom je predviđeno finansiranje projekata iz četiri oblasti,  zapošljavanja, socijalne inkluzije i zdravstva, životne sredine, prevencije rizika i proizvodnje energije, turizma, kulturnog i prirodnog nasleđa, kao i unapređenja konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja.

- Naša saradnja je vrlo uspešna, a  dokaz je nastavak programske perspektive 2007-2013 kada je na raspolaganju bilo 13 miliona evra i stopa ugovorenosti tada je bila 100 odsto, a stopa iskorišćenosti sredstava do 96 odsto. Očekujemo da će se to  isto događati i u ovom programskom razdoblju - rekla je Stela Arneri, direktorka Agencije za regionalni razvoj.

Kao uspešan primer iz prvog javnog poziva, na konferenciji je predstavljen projekat S.O.S., kojim će biti vrednovano zajedničko kulturno nasleđe Subotice i Osijeka. Projekat će biti realizovan do polovine 2019. godine.

- Projektom ćemo da pokušamo kao Grad Subotica, koji je partner na projektu, da se uradi turistička valorizacija Gradske kuće, kao i kompletna projektno-tehnička dokumentacija za restauraciju odnosno rekonstrukciju Gradske kuće. S obzirom da je u ovom drugom pozivu isto stavljen jedan od konkretnih ciljeva dalja zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa, nadamo se da će uspešnost ovog projekta otvoriti nove mogućnosti za konkretno sprovođenje radova na rekonstrukciji Gradske kuće - rekla je Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

povezane teme

5
Sistem Odgovori
Interegionalno sistemsko potkradanje poreskih obveznika. Drago mi je što od mene više neće krasti, ni pod okriljem regionalne saradnje i evropskih integracija. Ja sam se zaštitio odlaskom na Zapad, u civilizovan svet.
Badža
Zar Vi mislite da naše dve zemlje imaju dovoljno razvijenu svest (počev od potrebe da se neguje saradnja i izgrade dobri odnosi, da se omogući sprovođenje kvalitetnih programa) o potrebi za ovim? Da ulažu u projekat tipa "vrednovanje kulturnog nasleđa Subotice i Osijeka? Ne, ne, ne, ovo mora biti novac iz EU fonda, a ako ste na tom zapadu,onda ipak Vi plaćate....
Drndrn
Koliko je meni jasno ovo placaju poreski obveznici eu unije .Tako da hvala ti sto radis za nas
žarko
pa upravo ti finansiras ovo. kao poreski obveznik EU. ovaj novac ide od tebe i tebi slicnih.
Simo
Ovo je novac poreskih obveznika EU.
Ako ima interesa onda cemo saradjivati, a ako nema onda necemo.
Zaista glup nacin da se potrosi novac.
Ovo jeste direkta novac poreskih obvenika EU ali kada bi usli dublje u tokove novca videli bi da je to samo deo naseg novca.

Pozajmljuju nam novac sa kamatom da bi mi kupovali njihove proizvode.

Veliki deo uvoza iz trecih zemalja se odvija preko njih jer oni konkurisu kolicinski i obaraju cenu. Dosta tog uvoza ni ne prodje kroz njihovu zemlju.

Subvencionisu njihove proizvode i njihove usluge i tako stimulisu njihov izvoz, a unistavaju nasu proizvodnju. Manje drzave su nemocne da konkurisu njihovim subvencijama i a carinu ne smemo da povecamo.

Imaju dovoljno laznog kapitala da kupe sve sto donosi profit i onda kroz taj profit vrate lazni kapital i nastave da ubiraju profit.
Napokon lazni kapital prestaje da ima vrednost i istocne drzave pokrice prave u zlatu.
Jos da napomenem da su mnoge drzave EU jos uvek kolonijalne sile.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.