Komentara: 5
Pregleda: 1998
Foto

Konferencija o očuvanju graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru

22.03.2022. u 13:25h
Izvor: Subotica.com
Međunarodna konferencija pod nazivom "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" otvorena je u Velikoj većnici. Dvodnevni stručni skup o mogućnostima očuvanja graditeljskog nasleđa, ali i nastavku izgradnje Subotice organizuje Fondacija "Karolj Biro".
Konferencija o očuvanju graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru

Zaštićeno gradsko jezgro i građevinsko nasleđe su u veoma lošem stanju, ocenila je Gordana Prčić Vujinović, arhitekta-konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Poslednjih godina nisu rađeni veliki projekti obnove grada, već su sporadično restaurirani pojedini objekti poput sinagoge, tako da pod hitno nešto moramo preduzeti - navodi Prčić Vujinović i objašnjava da prizemni objekti čine 50 odsto zaštićenog gradskog jezgra, pa je pitanje da li ih sačuvati, oplemeniti i preurediti ili izgraditi jednolične zgrade - Ne može grad biti vlasništvo pojedinih investitora, već je grad vlasništvo svih nas, pa te prostore treba preurediti tako da budu na raspolaganju svim građanima.  Zato je ovaj skup i organizovan da se razmene iskustva, ideje i da pronađemo pravi pravac razvoja  našeg grada. Kako mi gradimo grad, tako i grad gradi nas.

Konferencija o očuvanju graditeljskog nasleđa u gradskom jezgruStanje u Subotici je identično kao i u celoj državi, istakla je Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dodala da su iza nas decenije nedovoljnog ulaganja u obnovu graditeljskog fonda.

- Kada je u pitanju ulaganje države, mi možemo da kažemo da je u ovoj godini procentualno odvojeno neuporedivo više sredstava iz budžeta. Međutim, kada govorimo o tome da u Srbiji ima preko 2500 zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara jasno je da nije dovoljno ulaganje samo države već je neophodno ulaganje vlasnika, korisnika, lokalne zajednice, odnosno svih onih koji treba da uživaju u tom kulturnom nasleđuKonferencija o očuvanju graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru

Može li se i kako pronaći balans između očuvanja arhitektonskog nasleđa i novih objekata koji obezbeđuju održivi ekonomski razvoj - i ovo je pitanje o kom, tokom konferencije, raspravljaju stručnjaci, političari, građani i investitori, a prilika je i da se čuju iskustva iz drugih gradova i država. 

- Mislim da je moguće da investitori grade, a da sačuvamo gradsko jezgro. Prioritet je očuvanje gradskog jezgra i o tome smo raspravljali pre godinu dana kada je iz procedure povučen Plan detaljne regulacije za zonu 2 i sada je u izradi novi, koji će biti izbalansiran - podsetio je predsednik Skupštine grada Balint Pastor - Ono što je građevinsko nasleđe treba sačuvati, a pored toga investitori mogu da rade na izgradnji stambenih kompleksa, ali nikako u samom centru grada.

Konferencija o očuvanju graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru

Izvor: Subotica.com
Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice" Konferencija "Perspektiva očuvanja graditeljskog nasleđa u gradskom jezgru Subotice"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 1998
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

građevine

balint pastor

gordana prćić vujnović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.