Komentara: 0
Pregleda: 1915
Foto

Konferencija o finansijskim i drugim vrstama podrške otvorila Preduzetnički letnji kamp

18.07.2019. u 13:05h
Izvor: Subotica.com
O dostupnim izvorima finansiranja i drugim vrstama podrške u razvoju poslovanja, privrednici, preduzetnici i početnici u poslovanju mogli su da se informišu na današnjoj konferenciji, čiji je domaćin bila Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga, a koja je okupila veliki broj stručnjaka iz ove oblasti.
Konferencija o finansijskim i drugim vrstama podrške otvorila Preduzetnički letnji kamp

Konferencija je imala za cilj da privrednicima približi različite vrste i modele finansijske i druge podrške koje obezbeđuju javne institucije, fondovi, korporacije, poslovne, edukativne i druge institucije i udruženja, a koje deluju na nacionalnom, pokrajinskom, regionalnom ili lokalnom nivou. Učesnici su imali priliku i da, pored informacija o samim programima podrške, čuju iskustva i primere dobre prakse, ali i poteškoće na putu od "ideje do realizacije".

- Pre šest godina smo počeli da se bavimo organskom proizvodnjom u Futogu, međutim, shvatili smo da nam je neophodan korak ka uspešnom poslovanju osnivanje firme, te smo trenutno u procesu dobijanja sertifikata za stari zanat - rekla je Ana Dolovac, inženjer organske proizvodnje, koja je odlučila da nastavi porodičnu tradiciju na zemlji koju je deda ostavio u amanet. - Najpre smo počeli sa proizvodnjom matičnih sokova od organskog voća, a zahvaljujući mom diplomskom radu, napravili smo i jedan premium proizvod sušene kaše od organske kruške. Naši proizvodi su ručno rađeni, a najveća prednost je to što je većina organskih proizvoda sa našeg imanja. Sam način života, ishrane i ljubav prema tome što radim je put ka uspehu i to ono čime svako treba da se vodi, jer morate da volite ono što radite, ne možete samo da gledate profit.

Podršku upravo ženskom preduzetništvu pruža Garancijski fond AP Vojvodine, koji je od 2013. godine podržao više od 1.500 projekata u oblasti poljoprivrede, preduzetništva, te malih i srednjih preduzeća.

- Kroz konkurse podržavamo ne samo žensko preduzetništvo, već i mlade preduzetnike, start ap-ove, poljoprivrednike i svaka dobra, kvalitetna ideja kod nas dobija podršku. Trenutno raspolažemo sa garantnim potencijalom od preko 11 miliona evra, naši konkursi su otvoreni 365 dana u godini, tako da sva zainteresovana lica mogu slobodno da apliciraju, jer imamo dovoljno sredstava - izjavio je Nebojša Ivanišević iz poslovnog sektora Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Konferencija je otvorila Preduzetnički letnji kamp koji se realizuje u okviru projekta "Butkamp vilidž", a sprovodi ga organizacija "Srbija Start ap" uz podršku Ruske Federacije. Kako je istakao Andrej Antufeev, pravnik u Trgovinskom predstavništvu Rusije u Srbiji, preduzetnicima je u okviru ovog projekta obezbeđena i edukacija za izvoz u različite zemlje, pre svega, u Rusiju. 

- Između naših zemalja postoji Sporazum o slobodnoj trgovini, zahvaljujući kojem u poslednjih nekoliko godina beležilmo rast naše robne razmene. U ovoj godini, to je rast od 13 odsto, a izvoz prehrambenih proizvoda beleži i veći. Nije tajna da prehrambeni proizvodi čine značajan deo u izvozu Srbije, ne samo za rusko tržište, već i za tržišta drugih zemalja, te je podrška preduzetnicima i početnicima u ovoj oblasti najvažnija stvar koja može da pomogne opštem ekonomskom razvoju ovog regiona - poručio je Antufeev.

Nakon konferencije, učesnici će u naredna dva dana nastaviti rad u radionicama za razvoj proizvoda.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1915
Povezane teme
konferencija regionalna privredna komora subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.