Komentara: 0
Pregleda: 2442

Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom u petak u "Patriji"

12.09.2017. u 12:43h
Izvor: Subotica.com
Stručna konferencija o bezbednosti dece, pod nazivom "Bezbednost i odgovornost 2017", održaće se u petak, 15. septembra, u kongresnoj sali Hotela "Patria", s početkom u 9 časova i 30 minuta.
Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom u petak u "Patriji"

U organizaciji Fondacije "Tijana Jurić", ovaj celodnevni događaj okupiće stručnjake iz zemlje i inostranstva, koji će govoriti o bezbednosti dece na internetu, potrazi za nestalom decom, pedofiliji, kazni doživotnog zatvora i drugim aktuelnim temama na polju bezbednosti i prevencije nasilja nad decom.

Drugu po redu stručnu konferenciju o bezbednosti dece, otvoriće ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, nakon čijeg izlaganja će govoriti državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Osim njih, u ulozi predavača iz zemlje biće visoki kadrovi Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, advokati i psiholozi, dok će iskustva iz evropskih zemalja preneti David William Wood, Oficir za vezu Nacionalne agencije za kriminal Ujedinjenog Kraljevstva, Kostka Grzegorz i Izabela Swiergiel, iz poljske organizacije ITAKA, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalne sigurnosti Malte i Boris Radanović, iz Centra za nestalu i zlostavljanju dijecu Osijek, koji će održati predavanje "Stvaranje sigurnog mesta na internetu". Poseban deo predavanja, ovaj poznavalac društvenih mreža, posvetiće najnovijim aplikacijama koje deca koriste, a koje istovremeno većini roditelja još uvek nisu poznate.

- Govoriću o prednostima i manama najpopularnijih ali i novih aplikacija, i o tome kako se zapravo deca ponašaju u toj "digitalnoj džungli", a u kojoj se mi, odrasli i roditelji, teško snalazimo - rekao je Radanović.

Poseban segment konferencije biće posvećen potrazi za nestalom decom u Srbiji i mehanizmima efikasne potrage koji se koriste u Evropi. Na ovu temu, nadovezaće se Fondacija "Tijana Jurić" predstavljanjem nedavno pokrenutog Registra nestalih lica Srbije.

Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom u petak u "Patriji"

Još jedna velika tema biće razmatrana tokom panel diskusije, a odnosi se na predlog za izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora, koji je Fondacija predala Narodnoj skupštini početkom maja. Na pitanja zašto jedan deo javnosti zagovara smrtnu, umesto doživotne kazne, zašto je sada trenutak za uvođenje ove sankcije i kakve rezultate ona može dati, odgovaraće advokati Maja Atanasković Veljko Delibašić, psiholog Ibrahim Prohić, urednik lista "Blic" Ivan Jovanović i osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić.

Onlajn predatori, pedofilija i ostale opasnosti, sa kojima se deca i mladi mogu susresti na internetu, biće teme o kojima će govoriti načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova, Saša Živanović.

Program konferencije "Bezbednost i odgovornost 2017"

09,30 – 10,00h Otvaranje konferencije

09,30 – 09,40h dr Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije 09,40 – 09,50h Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

09,50 – 10,00h Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić

NESTALA DECA – SISTEMI ALARMIRANJA JAVNOSTI I POTRAGA ZA NESTALOM DECOM

10,00 – 10,30h Child alert u Poljskoj, Kostka Grzegorz i Izabela Swiergiel, ITAKA

10,30 – 11,00h Amber Alert sistem – postojeći modeli i značaj inicijative za Srbiju, Dejana Mladenović – Fondacija Tijana Jurić

Konferencija o bezbednosti i prevenciji nasilja nad decom u petak u "Patriji"

KRIMINAL I BEZBEDNOST DECE: POREĐENJE SRBIJE SA DRUGIM DRŽAVAMA

11,00 – 11,30h Adam Levai, doktorand Katoličkog Univerziteta Louvain, Belgija

Pauza za kafu 11,30 – 11,45h

INICIJATIVA ZA PROMENU KRIVIČNOG ZAKONIKA – KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA

11,45 – 12,15h Inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora – Miro Orović, advokat

12,15 – 12,45h Kazna doživotnog zatvora – Ibrahim Prohić, psiholog

12,45 – 13,15h Tretman osuđenih lica – Maja Novković, psiholog za tretman u KPZ Sremska Mitrovica

Pauza za ručak 13:15 – 14:15h

BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

14,15 – 14,45h Praktična iskustva u borbi protiv dečije pornografije na internetu – Saša Živanović, načelnik odeljenja VTK MUP Srbije

14,45 – 15,15h Stvaranje sigurnog mesta na internetu – Boris Radanović, Centar za nestalu i zlostavljanu dijecu Osijek

15,15 – 15,45h Nacionalna agencija za kriminal, Ujedinjeno Kraljevstvo: Naša uloga u zaštiti ranjive i eksploatisane dece u Ujedinjenom Kraljevstvu – David William Wood, NCA Oficir za vezu

15,45 – 16,15h Prezentacija rada Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu – mr Ivana Mitrović Đorđević, supervizor

Pauza za kafu 16,15 – 16,30h

PANEL DISKUSIJA – INICIJATIVA ZA UVOĐENJE KAZNE DOŽIVOTNOG ZATVORA

Učesnici: Ivan Jovanović - urednik dnevnog lista „Blic“, Igor Jurić - osnivač Fondacije Tijana Jurić, advokati Maja Atanasković i Veljko Delibašić, kao i psiholozi Ibrahim Prohić i Maja Novković

17,30h Zatvaranje konferencije

Ulaz na konferenciju je besplatan, uz prethodno obavezno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta. Svoje prisustvo možete prijaviti pozivanjem brojeva 063/74 22 138 ili 063/508 505.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2442
Povezane teme

bezbednost dece

elektronsko nasilje

fondacija tijana jurić

konferencija bezbednost i odgovornost

pedofilija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.