Komentara: 20
Pregleda: 25607
Foto

Koncert u gradskom autobusu

25.05.2016. u 17:44h
Izvor: Subotica.com
Koncert u gradskom autobusu

Kako bi Subotičanima približila razne vidove umetničkog izražavanja, Fondacija „Danilo Kiš“ je danas, na svoj 11. rođendan, počela Kulturnu kampanju pod nazivom „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“. Čast da podigne zavesu kampanje imala je umetnica Jasna Jovićević, koja je u gradskom autobusu broj 16 (od Teslinog naselja do Aleksandrova) održala koncert na „spacedrum“-u.   

- Ovo je jedan divan projekat da se ljudima omogući da dobiju jedan kulturni program tamo gde ga možda nisu očekivali. Putnici će biti publika koja će dobiti kulturni sadržaj a da nije po njega došla – kaže muzičarka Jasna Jovićević, sedeći na podu zglobnog autobusa. U krilu joj je „spacedrum“, prilično mlad i nesvakidašnji udarački instrument.

Već na samom ulazu, na prvoj stanici putnike je dočekala opuštajuća akustična muzika.

Koncert u gradskom autobusu

Prvi putnici, možda malo iznenađeni zbog prisustva kamera, sedali su na prva sedišta, tik iza vozača. Međutim, kako se autobus punio, tako su putnici svih generacija prolazili i začuđeno posmatrali umetnicu. Izraz čuđenja ubrzo su zamenili osmesi. Nisu bili retki ni oni koji su se probijali do sredine da bi snimili trenutke „bus koncerta“.

- Prvo nisam znala odakle dolaze tako opuštajući tonovi, a onda sam videla devojku kako sedi na podu i svira nešto što nikad do sada nisam videla. Zaista neuobičajeno prijatna atmosfera u gradskom autobusu – rekla nam je jedna putnica, inače učenica Medicinske škole.

Veliki broj njenih školskih drugova je bio u autobusu i svi oni su aplauzima nagradili nastup subotičke umetnice.

- Šteta što je poslednja stanica, zaista sam uživala u ovoj vožnji. Otišla sam dve stanice dalje od kuće da bih slušala do kraja ovu divnu muziku – kaže Emina, prilikom izlaska na samom kraju, kod pruge u Šandoru.  

Koncert u gradskom autobusu

Ovo je samo prva etapa u Kulturnoj kampanji Fondacije „Danilo Kiš“. Početkom juna počinje drugi deo kampanje, tokom koje će subotički umetnici svojim radovima oplemeniti javni prostor pojedinih osnovnih i srednjih škola i na taj način mladima približiti likovnu umetnost, kao i sam proces nastanka umetničkog dela. U toku rada učenici će imati priliku i da pričaju sa umetnikom o procesu stvaranja, umetničkoj školi, tehnikama i inspiraciji...

Izvor: Subotica.com
"Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević "Koncert u pokretu" subotičke muzičarke Jasne Jovićević
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 25607
Povezane teme

koncert

Suboticatrans

gradski prevoz

kultura

Fondacija Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.