• Pregleda: 1803

Koncert maturanata Muzičke škole večeras u Velikoj većnici

Tradicionalni koncert maturanata Muzičke škole održaće se večeras u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova. Ulaz za sve zainteresovane sugrađane je slobodan.
Koncert maturanata Muzičke škole večeras u Velikoj većnici

Uz pratnju simfonijskog orkestra škole i pod dirigentskom palicom profesora Čabe Paška, najbolji maturanti sa odseka Klasične muzike Anita Balint (klavir), Draško Korać (saksofon), Miljana Konstadinović (klarinet), Nataša Vasić (sopran), Leontina Bošnjak (flauta) i Maja Nimčević (violina) predstaviće večeras deo svog maturskog rada subotičkoj publici.

- Repertoar je sastavljen u dogovoru sa orkestrom, a na njemu će se naći kompozicije iz različitih istorijskih epoha, kao i kompozicije savremenih autora, među kojima su čak dva živa srpska kompozitora, Ante Grgin i Ivan Jeftić. Kompozitor Ivan Jeftić će večeras prisustvovati koncertu, kako bi čuo naše maturante i izvođenje njegovog dela. Ovim koncertom, maturanti će predstaviti samo deo svog maturskog rada, dok će kompletan predstaviti u junu, u vidu solističkog koncerta - kaže Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole Subotica.

Prema njenim rečima, tradicija priređivanja završnog koncerta sa simfonijskim orkestrom duga je gotovo pola veka, od kako je jedna profesorica škole odlučila da sastavi orkestar.

- Interesantno je da veoma mali broj srednjih Muzičkih škola u Srbiji, ima ovakve simfonijske orkestre koji mogu da prate maturante, tako da su u drugim gradovima deca možda uskraćena da sviraju sa orkestrom, dok naši đaci imaju priliku da, pre nego što upišu Akademiju, odsviraju jedan koncert sa simfonijskim orkestrom - dodaje Nikolić.

Ove godine Muzička škola ispratiće ukupno 22 maturanta, a osim toga u septembru joj predstoji i proslava velikog jubileja, 150 godina Muzičke škole Subotica, kao najstarije na ovim prostorima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.