Komentara: 0
Pregleda: 1646

Komad "Više" premijerno u Subotici

08.09.2017. u 01:47h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja „Electe“, na sceni Pozorišta „Deže Kostolanji“ u utorak 19. septembra, u 20 časova, trupa koju čine priznati umetnici iz Nemačke, Holandije i Srbije izvešće muzičko-scenski komad pod nazivom „Više“. Prvi put u Subotici oni će izvesti delo za dva klavira, bariton, glumca i hor vikača.
Komad "Više" premijerno u Subotici

“Više“ je muzičko-pozorišni komad koji po svojoj formi asocira na mjuzikl, a  inspirisan je mitom o Dedalu i Ikaru. Delo је nastalo kао rezultat sаrаdnjе rеžisеrkе Kаi Ane Šumаhеr, pеsnikinjе Маrinе Simić i autorke muzike, Мilicе Ilić.

- Mitsko predstavljanje stvarnosti dozvoljava ličnu interpretaciju priče, otvara široko polje asocijativnog razmišljanja i samim tim nudi veliku paletu emocionalnih reakcija, koje će publika da doživi dolaskom na ovaj performans. Muzika ovog dela prеdstаvlја spој klаsičnih muzičkih fоrmi i pоpulаrnе еlеktrоnskе muzikе čiјi kоnstаntni ritmоvi i pоnаvlјаnjа pоdsеćајu nа nеumitni prоtоk vrеmеnа i prоlаznоst živоtа uopšte. Оvо dеlо kао vаžnоg аktеrа imа i hоr, kојi imа ulоgu glаsа јаvnоsti, nаlik оnоm horu u grčkim trаgеdiјama, аli је tа јаvnоst u оvоm dеlu prеdstаvlјena kao оličеnjе sаvrеmеnоg čоvеkа. Hor ima ulogu komentatora i kritičara glavnih junaka, ali njegovi stavovi nisu moralne forme i zakoni pravičnosti - kaže Miloš Radović, predsednik Udruženja „Electe“.

Iako je u osnovi priča o Dedalu i Ikaru, ona se u komadu ne prepričava, već se prate unutrašnja stanja, strahovi i reakcije na aktuelnu temu. Muzičko scensko delo  „Više za dva klavira, bariton, glumca i hor vikača“ premijerno je prikazano pre godinu dana u Indoneziji, a Subotica je drugi grad u Srbiji u kojem će publika imati priliku da pogleda ovaj komad.

- U okviru predstave, kao Dedal nastupiće bariton solo pevač Marko Pantelić iz Beograda, kao Ikar glumac Predrag Grujić. Dva klavira, koje su naši sugrađani već imali priliku da čuju, ali nikada u ovakvom sastavu, sviraće Noemi i Enike Gereg, sestre iz Subotice. Hor vikača, jedan sastav koji još do sada nismo imali priliku da čujemo, čine solo pevačice Aleksandra Alivojvodić i Katarina Radovanović iz Beograda, a muški deo ovog hora vikača čine Marko Živković, Slobodan Milošević i Stefan Puđa, oni su većinom i članovi Viva Vox hora, za koji su svakako naši sugrađani čuli. Autor muzike je Milica Ilić iz Beograda - kaže Tamara Štricki Seg, potpredsednica Udruženja „Electe“.

Predstava će biti izvedena na engleskom jeziku, ali će biti titlovana na srpski jezik. Ulaznice  se po ceni od 500 dinara mogu se kupiti u poslastičarnici “Ravel”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1646
Povezane teme

electe

electe subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.