Komentara: 6
Pregleda: 2256

Koliko knjiga (ne)ćete pročitati (n)i ovog leta?

21.07.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Dok pozajmno odeljenje za odrasle Gradske biblioteke tokom leta beleži nešto manju posećenost, pre svega zbog manjeg broja poseta tinejdžera na raspustu, na dečjem odeljenju interesovanje ni tokom letnjih meseci ne jenjava.
Koliko knjiga (ne)ćete pročitati (n)i ovog leta?

Na vrata pozajmnog odeljenja za odrasle u Gradskoj bibioteci tokom letnjih meseci uđe nešto manji broj čitalaca nego tokom ostatka godine. Kako kažu, to je najviše zato što su srednjoškolci na raspustu, pa ne pozajmljuju lektire, koje su aktuelne tokom ostatka godine. 

- Najviše nam dolaze zaposleni, jer je vreme godišnjih odmora pa biraju knjige za letovanje, plažu, planinu, čak i ako ostaju kod kuće, za ove vrele dane, da na dobar način utroše vreme. Što se tiče žanrova, leti se traži nešto laganija literatura - ljubavni romani, porodične drame, istorijski romani ali i krimići i trileri, a ono što je posebno zanimljivo jeste da zreliji čitaoci često traže lektire, koje su čitali kao tinejdžeri, a sada im to predstavlja jedan potpuno nov doživljaj - kaže Jelena Cvetić, bibliotekarka ovog odeljenja. 

Koliko knjiga (ne)ćete pročitati (n)i ovog leta?

Što se autora tiče, kaže da se podjednako čitaju i domaći i strani autori, ali da čitaoci u najvećoj meri prate izdavačku delatnost - čim se nešto novo izda, oni dođu da provere da li ima. 

- Od domaćih autora tu je Jelena Bačić Alimpić, šta god da izda to se odmah traži, zatim Vanja Bulić, Miodrag Majić zatim od hrvatskih Vedrana Rudan, Jergović, Ante Tomić, Dubravka Uglješić. Trudimo se da pratimo najnovija izdanja, a čitaoci su zadovoljni fondom kojim raspolažemo - dodaje ona. 

Kada je u pitanju stručna literatura, čitaoci su najviše zainteresovani za oblast psihologije i to kako klasične, tako i popularne. 

- Čita se dosta Jung, Frojd, od novijih Lujza Hej, ali su poprilično tražene knjige iz popularne psihologije - za razvoj samopouzdanja, samopoštovanja, motivacione knjige - zaključuje sagovornica.

Koliko knjiga (ne)ćete pročitati (n)i ovog leta?

Kada je u pitanju pozajmno odeljenje za decu, kažu da tamo i tokom leta beleže veliki broj poseta, što im čini posebno zadovoljstvo. 

- Još uvek imamo veliki broj dece koja vole da čitaju, što nas jako raduje, da nam deca nisu za računarima i na telefonima. Broj poseta tokom leta nije opao, jer sada u biblioteku dolaze deca koja vole da čitaju a ne stižu tokom godine kada imaju i obaveznu lektiru. Sada čitaju one knjige koje vole, a najviše su to stripovi, enciklopedije pa onda i romani. Mnogi dolaze kako bi pozajmili knjige koje će poneti na letovanje - kaže Marijana Tenodi, bibliotekarka pozajmnog odeljenja za decu, istakavši da se i dalje naviše čita Džeronimo Stilton, zatim Jasminka Petrović, tu sui  stripovi o superherojima, dok je nešto starijima omiljeni "Dnevnik šonjavka", roman u stripu Džefa Kinija.

Koliko knjiga (ne)ćete pročitati (n)i ovog leta?

Sem što mogu da pozajme knjige, deci je u Gradskoj biblioteci na raspolaganju i čitaonica, u kojoj mogu da se rashlade, čitaju sa drugarima, druže i zabave, te na taj način provedu kvalitetno vreme van kuće. 

- U našu čitaonicu deca često dolaze sa bakama i dekama, roditeljima, onda tu čitaju, druže se, igraju sa drugarima. Tu je dobra hladovina, pa je to uvek dobar izbor, kako bi se rashladili tokom vrelih letnjih dana - objašnjava ona i poziva svu decu da se učlane - Postoji mišljenje da deca ne treba pre škole da idu u biblioteku, ali to je zabluda. Bez obzira na to koliko ima godina dete može da se učlani, odnosno roditelj može da ga učlani, a mi imamo knjige prilagođene svim uzrastima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 2256
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

jelena cvetić

marijana tenodi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.