Komentara: 49
Pregleda: 9689

Koliko je zaista siromašnih u Subotici?

17.10.2014. u 12:44h
Izvor: Subotica.com
Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju. Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.
Koliko je zaista siromašnih u Subotici?

Siromaštvo je manjak materijalnih dobara potrebnih za zadovoljenje najvažnijih potreba svakog pojedincaporodice ili veće društvene grupe. Prema definiciji OUN, siromašni su svi oni čiji je način života, komfor i dostojanstvo ispod standarda koji se smatraju normalnim u društvu u kojem žive.

U najvećem riziku od siromaštva kod nas su nezaposleni, ali i mladi, posebno nezaposleni od 19 do 24 godine, zatim žitelji seoskih područja.

Prag rizika od siromaštva u 2012. godini iznosio 13.680 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo, za tročlanu porodicu prag rizika od siromaštva 24.624 dinara, a za četvoročlanu 28.728 dinara.

Koliko je zaista siromašnih u Subotici?

Prema podacima Centra za socijalni rad u Subotici u 2013. godini je bilo 5049 siromašnih porodica.

U našem gradu  prethodnih 9 meseci novčanu pomoć je dobilo 937 korisnika, za koje je grad obezbedio sredstva, a Centar za socijalni rad isplatio korisnicima. Pribavljeno je 2589 paketa hrane i higijene namenjenih socijalno – ugroženim grđanima (1000 velikih paketa hrane, 1330 malih paketa hrane i 259 paketa higijene).

Što se tiče pomoći u vidu ogreva, Centar za socijani rad je do sada uputio zahtev gradskoj upravi za isplatu novčanih sredstava za nabavku ogreva za 250 korisnika.

U Crvenom krstu Subotica su nam rekli da su podelili pakete po mesnim zajednicama, a u mesnim zajednicama Centar I, Centar II, Centar III, i Dudova šuma, paketi se dele danas od 10 časova. Spisak korisnika im je dostavio Centar za socijalni rad, a korsnici su obavešteni pismenim putem.

Prag rizika od siromaštva je izuzetno nizak, pa se postavlja pitanje da li neke porodice, sa većim primanjima postižu zadovoljenje svojih potreba. Koliko zapravo Subotičana bilo da su zaposleni, nezaposleni, penzioneri, invalidi zivi iznad standarda, gde im nije narušeno dostojanstvo, i svakodnevno mogu da zadovolje svoje osnovne potrebe?

Koliko je zaista siromašnih u Subotici?

Izvor: Subotica.com
Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe Dodela paketa hrane i sredstava za higijenu građanima u stanju socijalne potrebe
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 49
Pregleda: 9689

Povezana vest

Povezane teme

svetski dan borbe protiv siromaštva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.