• Pregleda: 9302

Koliko građani znaju o aktivnostima oko sanacije Palićkog jezera?

Na liniji broj 6, od Palića do Malog Bajmoka, danas je realizovana akcija u okviru javne kampanje za informisanje građana o projektu zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Akciju su organizovali Regionalni Arhus centar, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.
Koliko građani znaju o aktivnostima oko sanacije Palićkog jezera?

Akcija je organizovana u sklopu ECO DOX programa Festivala evropskog filma Palić, jer je prošle godine doneta odluka da se organizuje niz različitih događaja koji bi bili podrška projektu „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, čiju realizaciju Vlada Nemačke finansira sa 6,5 miliona evra.

Prema rečima Snježane Mitrović iz Arhus centra akcija je imala za cilj da se u direktnom kontaktu građani informišu o svim projektnim aktivnostima vezanim za sanaciju jezera.

- Javna kampanja je uspela, putnici su bili izuzetno zainteresovani, jer smo ih upoznavali sa investicijom koja bi trebalo da se realizuje negde krajem ove godine. Ukupna investicija je 7,5 miliona evra, obaveza naše lokalne samouprave i države je bila da obezbediti tehničku dokumentaciju za izgradnju kanalizacije, za eksproprijaciju zemljišta oko obale Ludaša i Palića, jer će se graditi zaštitni pojas da se smanji uticaj poljoprivrede, potisni vod oko 4 km treba da se izgradi. Sve je to u ove dve godine, od kada je potpisan ugovor sa KfW bankom urađeno papirološki, što je spor posao ali se u zacrtanom roku radi. Očekujemo da se  krajem godine na nivou države raspiše tender, tako da bi izgradnja kanalizacije, potisnog voda, zaštitnog pojasa trebalo da se radi u naredne dve godine - kaže Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra

Građane koji su se u prepodnevnim časovima našli u autobusu na liniji broj. 6 zanimalo je kada će ponovo imati priliku, bezbedno kao nekada, da se okupaju u Palićkom jezeru. Hidrolog, Mišel Roman, koji je već šest godina savetnik za sanaciju jezera u preduzeću „Park Palić“, građane je uveravao da će prvi  rezultati  biti vidljivi već krajem 2019. godine.

- Za realizaciju ovog projekta potrebno je dve godine. Jednostavan pokazatelj kojim će građanin moći da proceni uspeh ovog projekta jeste prozirnost vode. U Paliću se vidljivi rezultati očekuju već krajem 2019. dok će za Ludaš trebati 3 do 5 godina duže. Trenutna prozirnost u jezeru Palić je oko 15 cm,  a cilj nam je da prozirnost bude minimum 1 m. Do sada je dosta učinjeno sa prečistačem, u šta se stručnjaci mogu uveriti preko rezultata analiza, ali to se još ne vidi golim okom - kaže Roman.

Izvor: Subotica.com

Koliko ste upoznati o aktivnostim vezanim za sanaciju jezera na Paliću?

povezane teme

15
Nenad Odgovori
Trenutna prozirnost u jezeru Palić je oko 15 cm ?!
Nemojte pisati ono što svako ko je pogledao u jezero, zna da nije tačno. Prozirnosti gotovo da nema! Možda par cm jer kad se voda rukama zahvati, jedva se vidi gde su šake spojene.
Milan024 Odgovori
2051. Godine, hrabri suboticani će probati da svoje gumene čizme, operu u jezeru Palic
Vucicu pederu Odgovori
Da je nesto konkretno uradjeno znali bi vise.
Wien Odgovori
Bolje da očiste Palićku vodu, umesto što pričaju prazne priče.
AlwaysUltra Odgovori
Javna kampanja ''uspela'' , pacijent (jezero) odavno umro !!
ffilozoff Odgovori
Sutra cu dat komentar kad razmislim,jer puno je intelektualaca...
SaleSu Odgovori
pa taj Roman je neki pripravnik kog su doveli da stazira i to je sad strucnjak? Ma nemojte ljudi ko Boga vas molim! Pa ovde svako moze da dodje da glumi strucnjaka
Pametnjaković Odgovori
Hajde sad već manje priče, više rada.
Umorni smo od praznih priča i silnih obećanja.
Hoćemo brze rezultate da vidimo.
Ako ovim tempom nastavite, ovaj Mišel Roman će odavde da ide u penziju, a projekat će ostaviti budućim generacijama da završe.
Pepino polacek Odgovori
Dokle laži i kradja para sa palića!?sram vas bilo!
Subotica u srcu Odgovori
Hajde bar ovaj put...samo jednom...uradite to sto pricate...hajde bar ovaj put da nas neslažete...dajte nam razlog da vam verujemo i u buducnosti...u ime nase dece koja su jos tu...na ognjistima svojim...a ne u belom svetu tragajuci za koricom hleba koju ste joj uzeli...
saša
Evo vam primer, prošetajte malo do brane između drugog i trećeg sektora i ponovo će te naići na ptice kojih nije bilo desetak godina i više na toj lokaciji, koja je ranije bila poznata po retkim vrstama ptica. To je najbolji pokazatelj da se nešto dešava. Normalno je da se nešto što je zanemarivano decenijama ne može rešiti preko noći.
ALISA U ZEMLJI ČUDA Odgovori
Da bilo šta što je loše ima i dobre osobine su i ina bla-bla i truć-trućanja k'o stari vergl o navodnoj, i koliko već sutra ne samo (još) bistrijoj, nego i za kupanje pogodnoj vodi u našem, a jednoga dana i svetski poznatom jezeru Palić. Barem je takva najava jedna od oho-ho sličnih u međuvremenu.

Em, prijatno za uvo, em dobro za zatvor, medicinskim rečnikom rečeno - opstipaciju. A možda jednoga dana bude osnova i za drugu vrstu zatvora, istina manje (zapravo nimalo) prijatnu, poznatu i kao: arest, bajbok, buvara, ćuza...ukoliko "na sunce isplivaju" kakva zakulisna sr'nja, blaže rečeno mutne radnje neprozirnije od trenutne green, green water dragog nam bisera Panona.
ALIISA U ZEMLJI ČUDA Odgovori
Bački Petrovac nema jezero poput palićkog, ali zato ima AquaPark PETROLAND, još zadugo puka želja iliti nedosanjani san pre svega subotičana i obližnjih komšija sa Palića.

Ako bi se jednoga dana kakav PALIĆLAND i materijalizovao međ' željnim ga pučanstvom kao zamena za (ne dao bog) nerevitalizovanu jezersku vodu, jedno od pitanja bilo bi, koliko puta bi ga neko od manje-više gologuze raje posećivao uz istovremenu obavezu drešenja kese za pojedinačne ulaznice, koje su barem u pomenutom PETROLANDU od 550 do 1000 dinara? Inače, ionako presahli lokalni budžet bi dobio još jedno sisanče.

Ukoliko bi pored rečenog sagledavanja izostalo i zatvaranje finansijske konstrukcije, i u eventualnu realizaciju rezerve jezeru krenulo "grlom u jagode", "jagoda" zvana AquaPark neminovno bi nam zastala u grlu, što ne bi bilo po prvi put.
MULJATORI Odgovori
Čak i da se ispostavi da navodno skora sanacija jezera nije još jedno od muljanja sive moždane mase željnih bezbednog brčkanja, izvesni gubitak je neminovan. Jer, kao što je poznato, dobro nikada ne ide samo, već upar sa lošim.

Naime, na TOP 20 destinacija 2014. g. na kojoj je Banja Palić (ej, banja?) skoro pa u "zlatnoj" sredini tj. na 12 mestu, između ostalog se navodi i : "Ova banja nema lekovite izvore, poput ostalih, ali voda Palićkog jezera, zbog svog sastava, pomaže pri LEČENJU reumatizma i kožnih bolesti."- kraj citata.

Zato i dilema hamletovskog tipa: kristalno providna voda do jednog metra, ili dići ruke od sanacije k'o đavo od krsta i "baciti se" na lečenje išijasa, lumbaga ...sa sve kožno - veneričnim bolestima. Mada će pre biti da ovakva tečna materija sa primesama vode upravo doprinosi ako ne kostobolji, a ono višem stadijumu kožnih, a bome i drugih bolesti. Bog sveti zna šta nam je činiti?!
goran Odgovori
Puno priče, razne bajke, ankete, informisanost građana, posete ministara, raznih ekipa, razni planovi, izrađene dokumentacije...dodajte još i još...godine prolaze. Jedino se ne vidi napredak, rezultati -jezero je i dalje neprovidno, alge su i dalje prisutne, kako analize pokazuju - nebezbedno za kupanje. Tekstove može napisati svako , ali ono što se vidi u stvarnosti je deprimirajuće, jezero je katastrofa, obala je propala i propada, sportski centar je progutao korov (fudbalski tereni umesto trave u korovu!), na vikend naselju srušeni neki objekti u ruševinama stoje obrasle korovom...sve je to jadno i bedno, da gore ne može biti (možda još i može!). Jedino je park uređen ( i treba da bude), ali ništa više od toga.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.