Komentara: 15
Pregleda: 9766

Koliko građani znaju o aktivnostima oko sanacije Palićkog jezera?

14.07.2017. u 17:50h
Izvor: Subotica.com
Na liniji broj 6, od Palića do Malog Bajmoka, danas je realizovana akcija u okviru javne kampanje za informisanje građana o projektu zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Akciju su organizovali Regionalni Arhus centar, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.
Koliko građani znaju o aktivnostima oko sanacije Palićkog jezera?

Akcija je organizovana u sklopu ECO DOX programa Festivala evropskog filma Palić, jer je prošle godine doneta odluka da se organizuje niz različitih događaja koji bi bili podrška projektu „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, čiju realizaciju Vlada Nemačke finansira sa 6,5 miliona evra.

Prema rečima Snježane Mitrović iz Arhus centra akcija je imala za cilj da se u direktnom kontaktu građani informišu o svim projektnim aktivnostima vezanim za sanaciju jezera.

Koliko građani znaju o aktivnostima oko sanacije Palićkog jezera?

- Javna kampanja je uspela, putnici su bili izuzetno zainteresovani, jer smo ih upoznavali sa investicijom koja bi trebalo da se realizuje negde krajem ove godine. Ukupna investicija je 7,5 miliona evra, obaveza naše lokalne samouprave i države je bila da obezbediti tehničku dokumentaciju za izgradnju kanalizacije, za eksproprijaciju zemljišta oko obale Ludaša i Palića, jer će se graditi zaštitni pojas da se smanji uticaj poljoprivrede, potisni vod oko 4 km treba da se izgradi. Sve je to u ove dve godine, od kada je potpisan ugovor sa KfW bankom urađeno papirološki, što je spor posao ali se u zacrtanom roku radi. Očekujemo da se  krajem godine na nivou države raspiše tender, tako da bi izgradnja kanalizacije, potisnog voda, zaštitnog pojasa trebalo da se radi u naredne dve godine - kaže Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra

Koliko građani znaju o aktivnostima oko sanacije Palićkog jezera?

Građane koji su se u prepodnevnim časovima našli u autobusu na liniji broj. 6 zanimalo je kada će ponovo imati priliku, bezbedno kao nekada, da se okupaju u Palićkom jezeru. Hidrolog, Mišel Roman, koji je već šest godina savetnik za sanaciju jezera u preduzeću „Park Palić“, građane je uveravao da će prvi  rezultati  biti vidljivi već krajem 2019. godine.

- Za realizaciju ovog projekta potrebno je dve godine. Jednostavan pokazatelj kojim će građanin moći da proceni uspeh ovog projekta jeste prozirnost vode. U Paliću se vidljivi rezultati očekuju već krajem 2019. dok će za Ludaš trebati 3 do 5 godina duže. Trenutna prozirnost u jezeru Palić je oko 15 cm,  a cilj nam je da prozirnost bude minimum 1 m. Do sada je dosta učinjeno sa prečistačem, u šta se stručnjaci mogu uveriti preko rezultata analiza, ali to se još ne vidi golim okom - kaže Roman.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 9766
Povezane teme

jezero palić

mišel roman

snježana mitrović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.