Komentara: 15
Pregleda: 3752

Koliko dece se dnevno pregleda u Dečjem dispanzeru?

30.12.2023. u 09:00h > 06:48
Izvor: TV Subotica
Na dnevnom  nivou u Dispanzeru za decu bude od 250 do 300 pregleda, ističu lekari. Najčešći razlog dolaska roditelja sa decom kod doktora su respiratorne infekcije.
Koliko dece se dnevno pregleda u Dečjem dispanzeru?

Visoka temperatura, kašalj, sekrecija iz nosa, glavobolja, gušobolja, najčešći su simptomi zbog kojih roditelji dovode decu u Dispanzer, a takođe su prisutni i razni osipi, ali i drugi simptomi. U zavisnoti od simptomatologije određuje se način lečenja i dalja dijagnostika.

 - U zavisnosti od karaktera temperature, ako se javlja iz punog zdravlja, najčešće ukazuje na pojavu gripe, savetujemo roditelje da pre nego krenu kod lekara detetu daju lek, odnosno započnu simptomatsko lečenje deteta. Izuzetno je bitno da posmatraju svoje dete, ukoliko je ono u dobrom opštem stanju, dobro jede, spava, igra se, ono može sacečakti koji dan pre nego se javite lekaru, međutim ukoliko se dete ne oseća dobro, loše izgleda, naravno, to dete ćete odmah dovesti kod lekara - objašnjava pedijatar, dr Josipa Krajninger.

Pravilna ishrana, fizička aktivnost, suplementi i roditeljska pažnja za jak imunitet kod mališana

Takođe, prisutna je sve veća učestalost velikog kašlja, bolesti koja traje 100 dana. U početku ne može da se diferencira od prehlade, dok se tokom razvoja  bolesti primećuju određeni simptomi, kada se dete šalje na dalje lečenje, objašnjava dr Josipa Krajninger.

 - Ono što je bitno roditelji treba da započnu simptomatsku terapiju kod kuće, san, lagana ishrana, posmatrajte dete. Kada je kašalj u pitanju, savetuje se davanje dosta tečnosti detu, supe, čaja, različitih mlakih napitaka, takođe je preporučljiva i inhalacija fiziološkim rastvorom. Ukoliko je bilo šta sumnjivo sa detetom, ukazuje bilo šta na loše stanjem odmah ga naravno dovedite.

Pravilna ishrana, fizička aktivnost, suplementi i roditeljska pažnja za jak imunitet kod mališana

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 meseca i 4 nedelje
Komentara: 15
Pregleda: 3752

Povezana vest

Povezane teme

dečji dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.