• Pregleda: 10342

Kolika će biti zgrada Pozorišta?

Kolika će biti zgrada Pozorišta?

U Subotici zasad niko ne zna kakva će biti budućnost zgrade tamošnjeg Narodnog pozorišta, koje se gradi od 2007. godine. Nakon što je lokalni parlament na vanrednoj sednici krajem oktobra doneo odluku o zustavljanju radova na izgradnji i gradonačelniku naložio formiranje komisije koja bi pripremila novi projekat koji treba da bude u saglasju sa aktuelnim ekonomskom situacijom, gradonačelnik Saša Vučinić izjavio je za „Mađar so“ da će u predstojećoj sedmici biti započete konsultacije o tome ko će biti članovi komisije za izmenu postojećih planova izgradnje subotičkog pozorišta. – Najpre treba da dobijemo predloge o tome koji su stručnjaci koji su se već bavili pitanjima u vezi sa izgradnjom i ko su oni koji imaju nekakve zamisli o rekonstrukciji – rekao je Vučinić.

Da li će se krenuti sa rušenjem betonskih elemenata koji su postali suvišni? Da li bi visina mogla da bude smanjena i za jedan čitav sprat? Ili do tako nečeg ipak neće doći? – nagađaju i pitaju se Subotičani među sobom. Zasad, međutim, nikom nije jasno šta će se dogoditi. Ni rukovodstvu pozorišta. 

Predsednik upravnog odbora Jožef Kasa i direktorka te ustanove Ljubica Ristovski u pismu kojeg su pre nedelju dana uputili ministru kulture Predragu Markoviću podsećaju da je finansiranje izgradnje, započete 4.juna 2007. godine , sa po 45 odsto prihvatila Republika,odnosno Pokrajina, a sa deset odsto sam grad. Prva faza finansirana je sredstvima Nacionalnog investicionog plana, isplatu druge faze prihvatila je Pokrajina, ali ovaj deo izgradnje još uvek nije završen, a dugovi prema izvođačima iznose 76 miliona dinara. Izgradnja trenutno miruje. U pismu ministru, čelnici subotičkog pozorišta skreću pažnju i na činjenicu da je u međuvremenu već došlo do smanjivanja u odnosu na prvobitne planove i da je zgrada za čitav sprat niža nego što je to bilo u prvobitnoj projektnoj dokumentaciji. Ovo, međutim, nije ubrzalo dinamiku izgradnje, pa su čelnici pozorišta zatražili od ministra da se još jednom raspravi finansiranje sa ostalim potpisnicima, ili da Republika u celini pokrije troškove izgradnje. Uz pismo, ministru je upućena i odluka lokalnog parlamenta, uz molbu da protumači te odluke.

Narodno pozorište Subotica - izgradnja

I u Međuopštinskom zavodu za očuvanje spomenika kulture bi želeli da dobiju objašnjenje da li donosioci te odluke misle na redukovanje do kojeg je već došlo, ili na to da će zgrada biti niža za još jedan sprat. – U prvobitnim planovima bila je zastupljena visina od 28 metara. Sada iz pravca korza visina zgrade iznosi 16 metara, a visina od 18 metara premašena je samo na delu koje nije vidljivo i gde iz funkcionalnih razloga zgrada ne može da bude niža –kaže direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Geza Vaš, navodeći da taj viši deo prolaznici i ne mogu da uoče.

Čekamo da nadležni kažu kako dalje. Verujem da će sve moguće opcije biti razmitrene i da će biti procenjeno koje je najbolje rešenje sa stanovišta finansija, ali i u funkcionalnom smislu, kako bi zgrada zadovoljila potrebe savremenog pozorišta – rekao je profesor Građevinskog fakulteta dr Danijel Kukaras, koordinator stručne grupe. On je naveo da će besumnje i predstavnici struke izneti mišljenje i da će se tako iskristalisati najoptimalnije rešenje. Prema njegovim rečima, dok se ne dođe do rešenja u vezi sa novim delovima objekta, dotle bi mogli da se obave radovi na zaštićenom delu zgrade iza stubova, naravno ukoliko na raspolaganju bude odgovarajućih sredstava za to. Kao što je poznato, naime, ovaj deo treba da bude vraćen u nekadašnje stanje, ali sve zavisi od odluke nadležnih i od finansija – rekao je Kukaras.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

17
Ivan Odgovori
Koji su ovo komedijashi...

Dajte, postavite vec kamere koje prokrivaju Trg slobode, Pozoriste i Zelenu fontanu! Da gledamo uzivo rezultate vaseg rada.

Porusiti, unistiti - to ste mogli, jel'? Pa jesmo li vam govorili da ne rusite, molili vas? Pa mi vas poznajemo, znali smo sta ce biti!

Bando nesposobna, (ne)vidimo se na izborima!
Always Ultra Odgovori
To bi bila bizarnost planetarnih razmera- da krenemo sa rusenjem "suvisnih dimenzija" mrtve grdosije u centru !! Mozda se to i moze izvesti ali treba dovesti Kuceru i Kasu i staviti ih u VIP lozu da uzivaju u tom "spektaklu" !!
Nikad vise VMS !!!
Nena Odgovori
Sa ovom divovskom betonskom skalamerijom su uspeli totalno i nepovratno nagrditi najlepsi centar grada. Da se bar moze sve srusiti, ali na zalost ostace nam to ruglo zauvek.
BAĆO Odgovori
A gde ste sada omladino sa onim vašim samohvalisanjem????
U mišijoj rupi!!!!!
Grad ste nam bre upropastili.
Član51196 Odgovori
Sta ste napravili od ovog grada?Nekada je Subotica bila grad kulture.Sada je najvece selo!!!Da li vi znate uopste da zavrsite nesto sto zapocnete?Da li ce vam ikada biti dovoljno puni dzepovi?Nekada sam bila ponosna, a sada me je sramota sto zivim u Subotici!!!
subotičanka Odgovori
Neko se debelo "omastio" ovim projektom! Nije trebalo rušiti, nego rekonstruisati i dovesti u red!!! Koji će nam andrak ovolika megalomanska zgradurina!!?? Narod niko ne sluša! Potpisivali smo peticiju protiv rušenja, negodovali, bunili se i ništa! Uradili su kako je pojedincima odgovaralo, uzevši mastan "burek"!!! Sramota! Isto su uradili i sa Đinđićevim platoom! Šta je tamo koštalo 500,000 eura??? Opet se neko ovajdio i napunio džepove i nikom ništa!
Momir Odgovori
Svi koji su učestvovali u ovom kriminalnom činu treba da budu UHAPŠENI. Od Predsednika republička do pokrainske Vlade, nadležnog ministra do lokalnih mafijaša koji su takođe učestvovali i u kriminalnoj izgradnji BAZENA u Dudovoj šumi. To je jedini način da se spreči naredna pljačka.
BAĆO Odgovori
Slažem se sa Mirkom Bajićem!(i sa gradonačelnikom)
Sve ove betonske konstrukcije koje se nalaze po gradu,treba lepo konzervirati i proglasiti ih spomenicima ljudske gluposti,pohlepe i alavosti.Da mi koji sada živimo imamo da pričamo našoj deci kako je Subotica nekad bila najlepši grad u Srbiji,ali da su došli "stručni" ljudi koji su uspeli da Suboticu pretvore u kosture!
I još da se ponose time!!!
BANDA JEDNA OBIČNA!!!
udruzenje SPAS Subotica Odgovori
Ovo je posao za specijalnog tuzioca ...hitno....
fifi Odgovori
malo pozoriste - tri sa tri
sta u njega staviti?
Коле Odgovori
Хаха, добра им је фора, покрену пројекат који је баснословно скуп, узму паре, мало се почне са радовима, па онда класично застој и после пар година промена плана и пројекта, али ни речи о парама које су украдене из наших џепова.
zivka Odgovori
E ako DS zavrsi ovo pozoriste imaju moj glas! Kad vec znaju da pljuju po SVMu a sebe ne vide, druge nazivaju lopovima a sebe postenjacima e onda nek se dokazu na ovom projektu, e bas da vidim da li ce za 10 godina da ga zavrse! LOPOVI BREEEEEEEEEE!!!!
Sramota! Bez savesti ste svi vi!! Necu ni za koga da glasam svi ste isti!
Unistili ste grad, generacijama ste uskratili da uzivaju u ovom pozoristu!
Bolje da ga niste rusili i Yu fest da vratite!!!
asd Odgovori
Kole, to je stari proveren recept i cesto primenjivan.Samo motka pomaze i to zna se kakva...
petra Odgovori
Da je nekome zaista stalo do zgrade pozorista ( a ne politickog ulicnog /skupstinskog teatra )
potrudio bi se da sto pre rekonstruise stari deo pozorista . Delovi stare konstrukcije i dalje propadaju (izgleda namerno ) dok svi dokono kritikuju . Projekti za taj deo objekta su odavno gotovi , sacuvani su svi detalji fasade i enterijera... i kad bi se pojavili obnovljeni stari holovi , crveni foaje , procelje sa stubovima....u potpunosti bi mogli da sagledamo odnos starog i novog dela. Investicija za obnovu tog dela je mala , a taj projekat je nesporan u svakoj varijanti i da je zaista pozoriste vazno vec bi odavno bilo obnovljeno....Ako nam je stalo insistirajmo da se to hitno uradi !!!
Ja Odgovori
Ma kakva god bila zgrada, napravite vec nesto, pocnite,, krenite sa radom! Imamo rupu u sred centra grada opkoljenu bankama, grad nam se za tako malo vremena pretvorio u grozan :(
roza Odgovori
Slazem se ! Poruka gradonacelniku >
Obnovite stari deo pozorista pa onda rusite sta god hocete od novog !
Vazno je POZORISTE a ne samo zgrada, vratite TEATAR , vratite procelje koje je simbol grada , a onda prilagodjavajte .....
Giovanni Odgovori
Mnogi ne znaju što se događa.Suboticu hoće srušiti i uništiti njenu istoriju,poreklo,kulturu,pripadnost itd.e sad vi pogodite ko se krije iza toga.faljnis.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.