Komentara: 5
Pregleda: 8192

Koje meso najčešće kupujete?

23.02.2017. u 16:18h
Izvor: TV Subotica
Koje meso najčešće kupujete?

Prosečna četvoročlana porodica u Srbiji mesečno pojede 13 kilograma mesa, pokazaju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Pitali smo lekare koji je to optimalan unos mesa na dnevnom nivou, kao i koje vrste mesa se preporučuju, ali i posetili Mlečnu pijacu kako bismo saznali šta to Subotičani najčešće kupuju.

Na Mlečnoj pijaci širok izbor mesa i mesnih prerađevina, a sudeći prema rečima Subotičana sa kojima smo razgovarali, na njihovim trpezama najčešće se nađe pileće i svinjsko meso.

- Najviše jedemo piletinu, zbog preporuka, jer smo stariji. A volimo i slaninu - kaže jedan par.

- Jedem meso gotovo svaki dan. Uglavnom piletinu i svinjetinu, u zavisnosti od mogućnosti - dodaje jedan sugrađanin.

BELO MESO je bogato proteinima neophodnim organizmu za obnavljanje tkiva i formiranje hormona, enzima i antitela i korisnih aminokiselina. Belo meso se lakše vari u odnosu na crveno meso, zahvaljujući manjoj zastupljenosti vezivnog tkiva. Još jedna prednost belog mesa je mala koncentracija masti. Najviše je ima u koži, stoga je lako i odstraniti je. Mala količina masti predstavlja zapravo masne kiseline, sa veoma niskim procentom holesterola. Belo meso se svakako preporučuje trudnicama, osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti, visokog holesterola, sportistima, deci i starima.

Da našu ishranu uglavnom diktira dubina našeg novčanika potvrđuju i prodavci -  najviše se kupuje ono što je najjeftinije, a to je svinjetina i piletina. Od svinjskog mesa najviše se prodaju kosti, papci, pa i gronik koji košta 300 dinara za kilogram.

- Najviše se traži svinjetina, nekad i junetina. Uglacnom je to čisto svinjsko meso, but, kare, plećka, što je malo jeftinije. Traže se i kosti za supu, bele kosti - priča prodavačica u jednoj mesari.

Preporučena dnevna količina mesa, za prosečnu zdravu odraslu osobu, kreće se u rasponu od 80 do 150 grama, kažu lekari. Jelovnici se uvek prave individualno, a dobar orijentir je veličina dlana određene osobe, i važno je da se ta količina ne prelazi.

- Šta se preporučuje, koje vrste mesa? To su pre svega piletina i ćuretina, zatim, ukoliko neko želi da jede crveno meso, dakle svinjetinu i govedinu, neka to ne bude češće od dva puta nedeljno. Riba, koja se inače jede malo u našem području, savetuje se da ona bude na jelovniku barem dva puta nedeljno, kako bismo imali jedan kompletan, i za organizam koristan i zrav unos belančevina, odnosno proteina - objašnjava dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Dakle, da bi konzumacija mesa bila dobra po naše zdravlje, treba biti umeren, i treba povesti računa da to ne budu mesne prerađevine, već pravilno pripremljeno meso – termički dobro obrađeno i bez dodavanja masnoća. Takođe, unos crvenog mesa treba ograničiti pre svega zbog načina uzgoja krupne stoke, odnosno ishrane životinja koja je dovedena u korelaciju s mnogim oboljenjima kod čoveka, zaključuju stručnjaci.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 8192
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.