Komentara: 5
Pregleda: 4080

Kodeks alimentarijus preporuka za proizvodnju GMO hrane?

07.02.2011. u 14:04h
Izvor: RTV Yueco
Kodeks alimentarijus preporuka za proizvodnju GMO hrane?

U Severno-bačkom okrugu se ne proizvodi hrana po preporukama Kodeksa alimentarijusa, rekao je za yueko republički veterinarski inspektor, Aleksandar Pižurica. Kodeks alimentarijus je skup preporuka i nije obavezujući tvrde u inspekciji. Direktor Ekološkog pokreta, Nikola Aleksić tvrdi da kodeks predviđa odredbe po kojima je obavezno korišćenje veštačkog goveđeg hormona rasta i antibiotika u proizvodnji svih vrsta mesa za ljudsku ishranu.

U marketima širom Srbije pojavili su se prehrambeni proizvodi obeleženi znakom piramide koja je oznaka "kodeksa alimentarijusa". Prema odredbama kodeksa namirnice mogu da sadrže antibiotike, od 12 zabranjenih herbicida na listu dozvoljenih jedinjenja dozvoljeni su DDT, lindan, malation i drugi otrovi.

U republičkoj veterinarskoj inspekciji kažu da je kodek alimentarijus skup preporuka za proizvodnju hrane koji je odobrila Svetska zdravstvena organizacija i Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu. Kodeksom se sugeriše proizvođačima na koji način da proizvedu bezbednu hranu, objašnjavaju u inspekciji.

Rukovodilac sektora za marketing Industrije mesa "Matijević" Milijana Bandić za vesti online odbacila je optužbe Ekopokreta da ta kompanija prodaje genetski modifikovane viršle i rekla da “ Proizvođači hrane od 1. januara 2009. ne mogu da posluju na svetskom i domaćem tržištu, ako nisu po HACCP standardu o bezbednosti hrane. Direktor Ekološkog pokreta je pozvao sve ekologe da ne dozvole da se usvoji zakon koji dozvoljava proizvodnju Genetski modifikovane hrane.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4080
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.