• Pregleda: 2775

Ko vodi lokalnu politiku - odbor ili centrala?

Ko vodi lokalnu politiku - odbor ili centrala?

Ko će s kim u predizborne i postizborne koalicije u Subotici najverovatnije će odlučiti odbori stranaka na gradskom nivou, zaključak je koji se može izvući iz našeg istraživanja na temu koliko partijske centrale utiču na vođenje lokalne politike. Iako su političke partije hijerarhijske organizacije sa piramidalnom strukturom i liderom na vrhu, zbog činjenice da u Srbiji postoji oko 150 lokalnih samouprava praksa odlučivanja se razlikuje od grada do grada.

Iako je konfrontirana na republičkom nivou sa Demokratskom strankom, Demokratska stranka Srbije u pojedinim gradovima i opštinama ima saradnju sa ovom strankom. U Subotičkom DSS-u kažu da pored Subotice, sa DS-om imaju saradnju u još 16 opština u Vojvodini, te da je to dokaz da njihova stranačka centrala ne utiče na vođenje lokalne politike, odnosno saradnje sa drugim strankama, osim u slučajevima stranaka gde su ideje i mišljenja dijametralno suprotna.

Savez vojvođanskih Mađara sa sedištem u Subotici svojim okružnim, gradskim i opštinskim odborima pokriva celu Vojvodinu. U ovoj stranci tvrde da ti odbori imaju autonomiju po pitanju vođenja lokalne politike, osim po pitanju kadrovskih rešenja, o kojima mora da se izjasni predsedništvo stranke i glavni odbor stranke. Predlozi dolaze sa lokala, hijerarhija se poštuje, a konfrontacija nema, tvrde u SVM-u.

Profesor na fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović za Yu eco kaže da su političke partije hijerarhijske organizacije sa piramidalnom strukturom i liderom na vrhu, ali da zbog činjenice da u Srbiji postoji oko 150 lokalnih samouprava praksa odlučivanja se razlikuje od grada do grada.

Ako je suditi po prethodno rečenom, predizborne i postizborne koalicije u Subotici biće formirane na osnovu odluka i afiniteta samih lokalnih lidera. Priliku da saznamo kako će izgledati imaćemo već na proleće, kada bi trebalo da budu održani redovni lokalni izbori.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.