• Pregleda: 8241

Ko je nadležan za zapušenu internu kanalizaciju?

Stanari zgrade na Segedinskom putu 67 poslednjih mesec dana suočavaju se sa ozbiljnim problemom izlivanja kanalizacije u dvorišnom krugu zgrade, što ugrožava njihovo zdravlje i zbog čega trpe nesnosan smrad.  Dežurna služba JKP „Vodovod i kanalizacija“ je,  po prijavi stanara izašla na lice mesta i izvršila intervenciju, međutim, nedugo zatim problem se ponovo pojavio.
Ko je nadležan za zapušenu internu kanalizaciju?

Kako ističu stanari, kada je do zagušenja ponovo došlo, od Vodovoda su dobili informaciju da izlazak interventne službe košta 10.000 dinara, što je izazvalo negativne reakcije. Stanari smatraju da kanalizacioni vod njihove zgrade pripada javnoj kanalizaciji i da je preduzeće dužno da  vrši njegovo održavanje o sopstvenom trošku.

- "Stanujem u ovoj zgradi 30 godina i ovo je sada prvi put kako se kanalizacija zapušila. Došli su iz Vodovoda i kanalizacije da očiste ali na brzinu su nešto smućkali i otišli, a izgleda da nije redovno očišćeno. Otpadne vode izlaze napolje i to jako smrdi pogotovo kada dođe malo toplije vreme. Deca dolaze i igraju se u dvorištu, prošli put sam morao da ih sklonim jer su u znatiželji štapovima čeprkali sve što je izašlo na površinu. Kada smo zvali Vodovod i kanalizaciju za novu intervenciju, tražili su nam 10.000 dinara da platimo njihov izlazak. Kažu da to nije njihova nadležnost, već da je to u nadležnosti stanara. Ja mislim da to pripada njima jer je van zgrade, a ne u zgradi gde smo mi stanari nadležni.“ - rekao je Jene Njaradi, stanovnik zgrade

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ su nam povodom ovog slučaja poslali saopštenje, u kome se, između ostalog,  navodi da preduzeće, prema Odluci o javnoj kanalizaciji iz 2015. godine, o sopstvenom trošku održava priključak koji povezuje javnu i internu kanalizaciju, a da je prvi revizioni šaht kojim se povezuje priključak i interna kanalizacija, kao i sve uzvodno od revizionog šahta u nadležnosti vlasnika, odnosno korisnika objekta. To znači da u slučaju intervencije, stanari moraju da plate 10.180 dinara po radnom času.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

9
Pajo Odgovori
Cek ako je Jkp zaduzen za internu instalaciju ? A u tom slucaju i meni u zajednickom dvoristu neka odcepi kanalizaciju besplatno! A pomogucnosti povremeno neka mi ocisti i sifon sudopera o trosku preduzeca!
Prozivka Odgovori
Gospodo, shvatite da je drug Tito umro! To su vaši stanovi i treba da ih održavate. Šta mislite ko meni u kući čisti kanalizaciju i septičku jamu? Ako mislite da Vodovod nije u pravu, vi ih tužite sudu. Nemojte ovako kukati po forumima a niste u pravu.
suboticanin Odgovori
Na kraju ćemo sve da papreno plaćamo pretplate i komunalije a niko od njih nema nikakvih obaveza prema građanima i korisnicima. Sve moraš platiti a niko nema obavezu da ti to i radi. Gde mi idemo,majko mila... 10000 na sat,pa toliko ne košta sat rada nigde...
ivan Odgovori
svako svoju imovinu odrzava kakve veze ima drzava grad ili bilo ko sa licnom imovinom ? naucimo da odrzavamo svoje a ne da kukamo kako placamo a nista ne dobojamo sami smo se borili za licnu svojinu i sve svojatamo dok ne treba odrzavati kada dodje do problema pa zgradama udri po gradu ili bilo kom drugom a retko ko hoce da plati troskove odrzavanje svaki kvar izaziva maratonske rasprave i svadje do besvesti samo da se izbegne odgovornost i placanje SRAMOTA
franjo Odgovori
A ko čisti moju kanalizaciju?
Nalina Odgovori
Gospoda građani koji bacaju sve i svašta u kanalizaciju....možda je neki smederevac začepio cev, pošto nema potoka ni reke u blizini...baš bi bilo dobro da nas obavestite šta je to začepilo odvod, čisto da pripazimo ...da ne naguravamo ako ne mož' da prođe.
imre Odgovori
Placamo odvodenje i preciscavanje i to debelo sada je vreme da cistoca odradi sto godinama naplacuje
kile Odgovori
Klasika. Sve je čovek rekao u prvoj recenici. Navikao u Titino vreme da mu sve drugi rade pa ne može da shvati da sada mora sam. Isto je kad čujem ove za grejanje. Ko mene pita dal su mi drva skupa i dal mi je cev u dvorištu zacepljena. Stare komunjare bi samo dzabaka.Nema vise prokletog Tite koji te je naučio neradu. Shvati jednom neradniče.
pametnjakovic mladji Odgovori
ne vidim razlog zbog cega kukate, navikli ste da zivite godspodski i sve na tacni, pa vidite kako je i drugim gradjanima sto sve placaju, ja bih morao sam da platim tih 10.000 din, a vi taj iznos jos delite na sve stanove u zgradi, pa jos i kukate, treba da Vas je sramota!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.