Komentara: 0
Pregleda: 2328

"Knjižara" na dve noge

15.06.2010. u 16:07h
Izvor: Kurir
<p>Pesnik Nedeljko Dujaković iz Subotice svoje knjige sam &scaron;tampa i koriči, a potom prodaje na buvljaku i ulicama rodnog grada.</p>
"Knjižara" na dve noge

Subotičanin Nedeljko Dujaković (56) do sada je napisao i objavio osam knjiga poezije. Većinu svojih dela sam je štampao, koričio i na kraju rasprodao na subotičkom buvljaku i ulicama.

Dujaković je bivši radnik Naftne industrije Srbije (NIS), gde je radio na terenu kao naftaš - vođa smene na bušotinama, a onda je uzeo otpremninu, napustio firmu i latio se samostalnog izdavaštva i ulične prodaje svojih dela. Zanimljivo je da jedna njegova zbirka nosi naziv „Iz daljine i dubine - pesme o nafti"!

Ova „knjižara na dve noge", kako su ga Subotičani prozvali, knjige prodaje za sto dinara, koliko košta zbirka haiku poezije „Čičak u snegu", a ostale nisu skuplje od 200 dinara.
Svako Dujakovićevo delo ima uredan impresum i CIP - podatak da je izdanje katalogizovano kod Matice srpske.

- Izdavači su mi štampali svega tri zbirke, a ostalih pet sam sam štampao u fotokopirnici, koričio na jednostavan način kod kuće, koristeći karton i lepak i dodajući naslovne strane u jednobojnoj štampi, ali na kolornom papiru. Prodajem knjige iz torbe, šetajući gradom. Radim to čak i na pijaci, gde se ovakva roba ne može pronaći. Tiraži su skromni i ne prelaze nekoliko stotina primeraka, a kada rasprodam jedno izdanje, jednostavno izdam drugo - objašnjava Dujaković, koji na ovaj način zarađuje novac za sebe i suprugu, a pomaže i udatoj ćerki.

Osim što je pesnik, Dujaković je i slikar. Do sada je naslikao i prodao 120 slika u tehnici tempere i ulja na kartonu, koje koštaju oko hiljadu dinara.

 

Izvor: Kurir
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2328
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.