Komentara: 1
Pregleda: 1215
Foto

Knjiga „Pravac Srbija“ predstavljena Subotičanima

04.03.2022. u 13:22h
Izvor: Subotica.com
Delo Radeta Vesovića „Pravac Srbija“ predstavljeno je sinoć u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“.
Knjiga „Pravac Srbija“ predstavljena Subotičanima

Na više od tri stotine strana, autor je predstavio 1100 fotodokumentovanih lokacija i objekata razvrstanih prema okruzima u Srbiji. Enciklopedijski karakter ovog dela daju i mape sa QR kodovima za navigaciju do svakog objekta, a na jednom mestu su sabrani spomenici kulture od izuzetnog i velikog značaja (dvorci, tvrđave, crkve brvnare, vodenice, vetrenjače), ali i manje poznate kategorije građevinskog nasleđa (seoske kuće, vajati, ambari, čardaci, koševi, sobrašice). Nisu izostavljenbi ni spomenici pridode i prirodna bogastva - jezera, vodopadi, vrela i izvorišta, pećine, zaštićena stabla, parkovi i rezervati prirode, kanjoni i klisure, kao ni retke prirodne pojave i fenomeni.

Knjiga „Pravac Srbija“ predstavljena SubotičanimaTako počinje zgradom Gradske biblioteke u Subotici a završava se doksatom Prohora Pčinjskog. Tu je i Most Marije Terezije u Kovinu, koji spaja dve njive, zaštićeni crni bor u Rsovcima u opštini Pirot,  lapidarijum u porti crkve u selu Cvetke nadomak Kraljeva, vodopad Perućac,  crkva Svetih apostola Petra i Pavla sa sobrašicama u Međulužju, kuća graditelja violona Jana Nemečeka u Kovačici, spomenik Rajku Mitiću u Beloj Palanki...

- Materijal je prikupljan na vikend putovanjima sa prijateljima kroz Srbiju, od Subotice do Vranja, tokom prethodnih godina. Moj plan je bio da obiđem Srbiju, na to sam se odlučio sasvim slučajno, ali kada sam se susreo sa mnoštvom zanimljivih stvari, shvatio sam  da može da se napravi dobra knjiga – ističe autor Rade Vesović. – Srbija ima ogromno prirodno bogastvo. Verujte, sem mora, pustinje i alpskih visina, Srbija ima gotovo sve.  Takođe, materijalna i spomenička arhitektura su toliko bogate i sadržajne da je prosto bilo zadovoljstvo slušati o tome.

Knjiga „Pravac Srbija“ predstavljena SubotičanimaO knjizi su govorili i naš sugrađanin biolog Ištvan Hulo, Mirko Vujošević, česti saputnik na putovanjima i Dere Jožef.

- Kao profesor sam ostao zatečen preciznim i temeljnim pitanjima koje mi je autor ove knjige postavio. Shvatio sam da jako pedantno želi da sazna sve o prirodnim fenomenima, rado sam mu delio podatke i vodio ga na lokalitete – ističe Ištvan Hulo. - Ove priče se razlikuju od onih koje znamo, o Subotici kao gradu secesije, salaša... On govori o suštini, zašto je to bitno, kad i kako je nastalo. Knjiga je puna specifičnih bisera i područja, koje sažete na jednom mestu, nigde se neće naći.

Izvor: Subotica.com
Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera") Promocija knjige "Pravac Srbija" Radeta Vasovića ("Knjiga neviđenih bisera")
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1215
Povezane teme

opšta bolnica

rak grlića materice

tumor dojke

onkologija

skrining

rak debelog creva

rak pluća

mesec borbe protiv malignih bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.