Komentara: 0
Pregleda: 1448

"Ključ Balkana" u subotičkoj riznici

09.07.2020. u 11:51h
Izvor: Subotica.com
„Ključ Balkana“, prelazno znamenje koje Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morohalomu daruje gradovima sa kojima ima dobru saradnju, stiglo je u Suboticu. Priznanje se dodeljuje povodom godišnjice osnivanja SKC „Kolo“, 8. jula, kada se u Morohalomu obeležava i Dan Srbije.
"Ključ Balkana" u subotičkoj riznici

Subotica i Morohalom su inače partneri u zajedničkom projektu „Raznobojna saradnja/Colourful Cooperation“,  u okviru koga je na Paliću izgrađen Mađarski kulturni centar.

Bogdan Laban (foto: RTV Pannon)

- „Ključ Balkana“, simbol prijateljstva između naših naroda, omogućiće Subotici da u narednih godinu dana, ne samo u Morahalomu, u Mađarskoj, već i u Evropskoj uniji predstavi svoje društvene, kulturne i ekonomske vrednosti i potencijale. Drago mi je što će se saradnja odvijati u atmosferi sjajnih, najboljih u savremenoj istoriji odnosa između Srbije i Mađarske utemeljenih na kvalitetnim odnosima koje grade rukovodstva dve države – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban u video obraćanju. - Raduje me i činjenica da su i naša zemlja i grad Subotica, u kome su u službenoj upotrebi i mađarski jezik i pismo, pozitivan primer kako se u punoj meri brine o pravima i položaju nacionalnih manjina i kako se pruža podrška nacionalnim zajednicama da čuvaju svoju kulturu i tradiciju i neguju kontakt sa maticom. Mađarska je značajan ekonomski partner, kako naše zemlje, tako i grada Subotice. U okviru RPK Severnobačkog upravnog okruga ukupna robna razmena sa Mađarskom prošle godine iznosila je oko 296 miliona dolara, što je nešto više od 16 odsto od ukupne razmene na nivou Komore. Mađarska je zemlja u koju preduzeća sa našeg regiona najviše izvoze, dok se više uvozi samo iz Nemačke.

Priznanje je u Suboticu stiglo iz Zrenjanina, prošlogodišnjeg lauerata, a zbog pandemije virusa korona zvanična primopredaja biće obavljena na jesen.

Ištvan Šereš Pipu (foto: RTV Pannon)

- Smatramo da je saradnja između dva grada plodonosna i naša želja je da ona ubuduće bude još čvršća. Morahalom godišnje poseti 250.000 gostiju, a veliki deo njih dolazi iz Vojvodine i Subotice. Zbog toga je za nas izuzetno važno da ovaj ključ ne predajemo samo kao gest, već želimo Subotici da otvorimo mogućnost da tokom naredne godine u Morahalomu predstavi svoj kulturni, društveni, privredni ili verski život – naglasio je Ištvan Šereš Pipu. direktor „Kola“.

Povodom godišnjice otvaranja, u SKC „Kolo“ narednog četvrtka, 16. jula, biće održano predavanje istoričara Ištvana Fodora pod nazivom "Život na dve strane granice". U subotu, 18. jula, u 18 časova na programu je letnja plesna zabava sa Arlechino Dance Ansamblom – Plesno pozorište "Splet stilova".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1448
Povezane teme
bogdan laban srpski kulturni centar moraholom
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.