Komentara: 3
Pregleda: 3390
Foto

Klikom do usluga Privredne komore Srbije (PKS)

14.12.2016. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Regionalne privredne komore održana je prezentacija seta elektronskih usluga Privredne komore Srbije namenjena predstavnicima privrednih društava, koja se bave izvozom ili učestvuju u postupcima javnih nabavki kao ponuđači.
Klikom do usluga Privredne komore Srbije (PKS)

Zahvaljujući novom sistemu elektronskog prijema, obrade i izdavanja dokumenata privrednicima je omogućeno elektronsko podnošenje zahteva i izdavanje potvrda, uverenja i mišljenja. Prema rečima Snežane Pešić iz Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije e-usluge doprineće efikasnijoj elektronskoj razmeni informacija, kao i  jeftinijem i bržem poslovanju privrednika.

- Modernizujući komorski sistem želeli smo da se približimo privrednicima, a da im istovremeno ostavimo više vremena da se posvete svojim svakodnevnim aktivnostima i da bez dolaska u Beograd, u svojoj kancelariji, mogu da apliciraju za sve usluge, izdavanje uverenja, potvrda, mišljenja i sertifikata koji su im potrebni kako za poslovanje u zemlji, tako i za izvoz robe - kaže Snežana Pešić, samostalna savetnica Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije i dodaje-Iz dela poslovanja na domaćem tržištu, sada kroz aplikaciju, na klik, mogu se dobiti uverenja o domaćem poreklu robe u postupcima javnih nabavki, potvrda da se roba ne proizvodi u zemlji da bi u određenim slučajevima mogla biti oslobođena carine, mogu se dobiti razna mišljenja Privredne komore Srbije koja su  neophodna kod postupanja drugih organa. Iz dela izvoznih dokumenata tu je sertifikat o nepreferencijalnom poreklu, sertifikat o poreklu robe treća zemlja ili o poreklu robe nakon postupka aktivnog oplemenjivanja, kao i forma  A preferencijalno uverenje. To su najčešće tražena dokumenta, ali isto tako privrednik može tražiti mišljenje o činjenicama koje PKS prati, a koje su njemu potrebne.

Nakon reforme i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema od 1. januara privrednici će dokumenta, uverenja i potvrde, po osnovu javnih ovlašćenja, moći da dobiju i u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.

- Uverenja koja su do sada dobijali u Beogradu, sada će privrednici moći da dobiju ovde. Pozvali smo na prezentaciju sve privrednike i predstavnike javnih preduzeća, ali smo akcenat stavili na izvoznike i  privredna društva koja učestvuju u postupcima javnih nabavki - kaže Nebojša Ševo iz Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com
Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga Prezentacija e-usluga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3390
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.