Komentara: 37
Pregleda: 7243

Kerčani ne žele baznu stanicu, gradonačelnik ih podržao

30.07.2014. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Stanovnici Zadarske i ulice Dinka Šimunović u Keru jutros su telima blokirali mehanizaciju koja je u taj deo grada dopremila elemente za izgradnju bazne stanice mobilne telefonije kompanije „Telekom Srbija“. Nakon višečasovnog ubeđivanja ogorčenih građana koji ne žele ovaj objekat u svom komšiluku i predstavnika firme „Konsing“, koja je izvođač radova, na lice mesta je izašao gradonačelnik Jene Maglai i zabranio nastavak radova.
Kerčani ne žele baznu stanicu, gradonačelnik ih podržao

- U neposrednoj blizini su osnovna škola i vrtić, i nećemo da naša deca budu izložena bilo kakvom zračenju, iako nas nadležni ubeđuju da ono nije štetno. Ovo nije tipična, već bazna stanica ogromne jačine, kakve ne bi trebalo da postoje u gusto naseljenim sredinama – ogorčen je Boro Kovačević, koji sa porodicom živi u Zadarskoj ulici.

Kamione sa elementima za gradnju bazne stanice prva je primetila Marija Maksimović, koja je odmah alarmirala komšiluk.

- Pravila sam kolače kada sam videla da dolaze. Odmah sam istrčala iz kuće i stala ispred kamiona. Nisam im dozvolila da prođu dalje. Imam četvoro unučadi koja su često kod mene i ne želim da budu izloženi zračenju. Došli su pre podne, kada su mislili da su svi ljudi na poslu ili na godišnjim odmorima, ali ja sam odmah alarmirala komšije koji su tu i uspeli smo da ih zaustavimo – priča kroz suze Marija Maksimović.

Kerčani ne žele baznu stanicu, gradonačelnik ih podržao

Tomo Gabrić živi u ulici Dinka Maksimovića, dvadesetak metara od lokacije na kojoj je trebala biti postavljena bazna stanica.

- Tajno su uradili i pripremne radove, iza zatvorene kapije i bez javno istaknute table na kojoj treba da stoje svi neophodni podaci i investitoru i tipu gradnje. Tek kasnije, sa prozora objekta koji je u mom vlasništvu, preko puta sporne lokacije, sam video šta se dešava i odmah smo se organizovali i preko mesne zajednice tražili da se obustave radovi. Bazne stanice ovolike snage ne postoje nigde u gusto naseljnima oblastima – ističe Gabrić.

Kerčani ne žele baznu stanicu, gradonačelnik ih podržao

Goran Dačić, predstavnik firme „Konsing“, koja je izvođač radova, istakao je da postoji sva neophodna dokumentacija za izgradnju bazne stanice.

- Najveći problem je neobaveštenost građana. Svi nose mobilne telefone, koji takođe emituju zračenje. Samo treba edukovati ljude i problem će biti rešen. Ovakve stanice postoje u mnogim naseljima i ponudio sam ljudima da ih obiđemo, kako bi se uverili da one nisu štetne. Uložili smo velika sredstva u pripremne radove i bila bi nam načinjena velika šteta ako odustanemo od posla – rekao je Dačić.

Nakon što predstavnici firme „Konsing“ i građani nisu mogli da nađu zajednički jezik, na lice mesta je izašao gradonačelnik Jene Maglai i zabranio bilo kakve dalje radove.

Kerčani ne žele baznu stanicu, gradonačelnik ih podržao

- Pisao sam kompaniji „Telekom Srbija“ i tražio da se obustave radovi i da se nađe nova lokacija. Ovo što oni rade nije normalno. Traže od privatnika lokacije za postavljanje baznih stanica bez konsultovanja sa Gradskom upravom. Lično ću staviti van snage rešenje o gradnji bazne stanice na ovoj lokaciji i ako treba grad će platiti izvođaču radova ono što je do sada urađeno. Ubuduće, ako neka kompanija bude želela da gradi baznu stanicu u Subotici, moraće da se obrati Gradskoj upravi i da zajedno nađemo lokaciju – rekao je Maglai, što je izazvalo oduševljenje okupljenih građana.

Predstavnik firme „Konsing“ je nakon toga rekao da će podneti krivične prijave protiv grada i okupljenih građana, kako bi nadoknadili štetu koja im je počinjena zbog obustavljanja radova.

Izvor: Subotica.com
Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker Protest zbog postavljanja bazne stanice u naselju Ker
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 7243

Povezana vest

Povezane teme

protest

bazna stanica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.