Komentara: 1
Pregleda: 2686

"Karavan igre" u subotu u Dečjem pozorištu

23.11.2017. u 12:32h
Izvor: Subotica.com
Nakon nekoliko gradova Srbije, Subotica će ove subote biti domaćin "Karavana igre", manifestacije koja ima za cilj promociju umetničke igre. Celodnevni umetnički, kreativni i edukativni program odvijaće se u Dečjem pozorištu, a ulaz za sve sugrađane je besplatan.
"Karavan igre" u subotu u Dečjem pozorištu

Projekat "Karavan igre" realizuje se od septembra u do decembra 15 gradova širom Srbije, među kojima je i Subotica. Marta Aroksalaši, direktorka Dečjeg pozorišta Subotica, kaže da je u pitanju manifestacija koja ima za cilj da umetničku igru, kao što je klasičan balet i savremena igra, približi deci, roditeljima, ali i svim zainteresovanim posetiocima kroz različite interaktivne sadržaje.

- "Karavan igre" je zaista jedan sjajan projekat, koji promoviše baletsku kulturu uopšte. U subotu nas očekuje izuzetno bogat program koji, osim edukacije, deci omogućuje da se uključe u kreativne radionice, upoznaju i razmene iskustva sa vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole. Njihovi roditelji će biti u prilici da porazgovaraju sa našim najznačajnijim baletskim umetnicima, te da se posavetuju ukoliko imaju dilemu da li da podrže decu u daljem bavljenu ovom vrstom umetnosti - objasnila je Aroksalaši.

Celodnevni program započeće otvorenim časom baleta u 11 časova, koji će održati prva solistkinja baleta Marija Janković, a sat vremena kasnije uslediće otvaranje izložbe posvećene baletskoj umetnosti. Nakon toga, program će se nastaviti otvorenim časom klasičnog baleta, a potom i časom savremene igre za decu.

Osim kreativnih radionica, program će upotpuniti predstave "Mali princ" za decu i predstava "Časovi igre za odrasle i napredne", koja će se realizovati uz pomoć koreografa Staše Zurovca, gosta iz susedne Hrvatske. Predavanje na temu savremene igre i kreativne industrije, a potom i razgovor sa roditeljima, upriličiće istaknuta umetnica Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala Igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Program će zatvoriti Baletski gala koncert, koji će izvesti prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole "Dimitrije Parlić" iz Pančeva.

- Subotica je poznata po negovanju igre, kako klasičnog baleta, tako i savremenog baleta, te ova manifestacija ima višestruk značaj za naš grad. Imamo nekoliko škola i udruženja koja su aktivna, tako da će, pre svega, njihovi polaznici, ali i obično građanstvo, imati priliku da uživaju u baletu na zaista viskom umetničkom nivou - dodala je direktorka Dečjeg pozorišta Subotica.

Projekat "Karavan igre" realizuje Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Art Mentora iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa gradovima kao domaćinima. Pokrovitelj projekta je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Program i satnica "Karavan igre" Subotica

Subota, 25. novembar

Dečje Pozorište Subotica

  • 11:00 Otvoreni čas baleta - pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta (scena);
  • 12:00 Press konferencija i otvaranje izložbe (foaje);
  • 12:00 - 13:00 Otvoreni čas baleta za decu iz Subotice, klasičan balet (scena);
  • 13:00 - 14:00 Otvoreni čas baleta za decu iz Subotice, savremena igra (scena);
  • 14:00 Predstava za decu "Mali princ" (scena);
  • 14:30 Predstava "Časovi igre za odrasle i napredne" - koreograf Staša Zurovac (scena).
  • 15:00 Razgovor sa roditeljima i decom - Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru (foaje);
  • 15:30 Predavanje "Savremena igra i kreativne industrije" - Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru (foaje)
  • 19:00 Baletski gala koncert - nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole "Dimitrije Parlić" iz Pančeva (scena).
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2686
Povezane teme

Subotičko Dečje pozorište

dečje pozorište

radionice za decu

kreativna radionica

predavanje

baletska predstava

balet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.