Komentara: 0
Pregleda: 1830

Kanjiža se iz sopstvenih sredstava brani od gradonosnih oblaka

03.06.2015. u 13:19h
Izvor: RTV
Opština Kanjiža je iz sopstvenih sredstava kupila 27 protivgradnih raketa i na taj način pružila dodatu sigurnost poljoprivrednicima u tom kraju. Vilmoš Nađ već više od deset godina obavlja posao strelca na protivgradnoj stanici u okolini mesta Mali pesak u opštini Kanjiža. Kako kaže do sada samo jedne godine nije trebalo ispaljivati rakete, dok su u ostalima to radili i više puta.
Kanjiža se iz sopstvenih sredstava brani od gradonosnih oblaka

"Bavim poljoprivredom, pa mi je i pored manje novca koji dobijamo za ovaj posao od posebnog značaja da ova stanica bude u funkciji. Živim u blizini i kada iz Radarskog centra Bajša dobijemo informaciju da se sprema nevreme do stanice stižem za 10 do 15 minuta", kaže Nađ.

Od ukupno devet protivgradnih stanica u opštini Kanjiža trenutno radi šest. Na njima je raspoređeno oko 40 raketa, i taj broj poljoprivrednicima u ovom trenutku može da određenu sigurnost.

"Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koliko nam treba raketa u jednoj sezoni. To zavisi od kišne godine i naleta gradonosnih oblaka. Kanjiža je trenutno dobro pokrivena za prva dva dejstva", ističe Ljubodrag Jović iz Radarskog centra Bajša.

Čekajući da država obezbedi dovoljan broj raketa opština Kanjiža je iz sopstvenih sredstava, tačnije od novca koji je prikupljen izdavanjem državnog poljoprivrednog zemljišta izdvojila 800 hiljada dinara i kupila 27 raketa.

"Nismo želeli da doživimo da ostanemo bez raketa. Ove koje smo kupili ostaju uvek u našoj opštini, dakle ne nose se po potrebi na druge protivgradne stanice, kao što je to slučaj sa raketama koje je obezbedila država. U isto vreme treba istaći da se i na ovoj stanici prvo koriste te rakete a tek onda one koje je smo mi kupili", objašnjava Monika Halas, člancia Opštinskog veća Kanjiže zadužena za poljoprivredu.

Šest od pomenutih 27 protivgradnih raketa imaju kraći domet i one su kupljene zbog blizine granice sa Mađarskom. Već se godinama čeka potpisivanje međudržavnog sporazuma koji bi omogućio zajedničko dejstvo u slučaju nevremena, a dok se to ne desi opština Kanjiža je razmišljala o kupovini protigradnih generatora, koji nisu tako efikasni ali ipak pružaju određenu zaštitu.

"U Srbiji se takvi generatori ne proizvode. Ima ih u susednoj Mađarskoj i Hrvatskoj, ali od države nismo dobili saglasnost ni da ih uvezemo, pa samim tim ni da ih koristimo. Nama u pograničnoj zoni bi ti generatori pomogli, jer je i to bolje od ničega", dodaje Monika Halas.

Za poljopvrednike je jako važno i da osiguraju svoju zemlju, jer u budžetu opštine za isplatu pomoći u slučaju štete od grada nema dovoljno novaca, podsećaju iz Lokalne samouprave u Kanjiži.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1830
Povezane teme

kanjiža

protivgradna odbrana

elementarna nepogoda

protivgradne rakete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.