Komentara: 52
Pregleda: 13339
Video

Kamioni blokirali Granični prelaz „Kelebija“

30.11.2023. u 14:44h
Izvor: Subotica.com
Nezadovoljni radom carinskih službi, i srpskih i mađarskih, kamioni su danas blokirali „Ipsilon krak“ i prilaz Graničnom prelazu „Kelebija“. Traže da im se obrate nadležni organi sa obe strane i da im ponude rešenje kako bi okončali agoniju. Propuštaju se putnička vozila i autobusi.
Kamioni blokirali Granični prelaz „Kelebija“

Vozači kamiona negoduju zbog kolone koja se proteže i do osam kilometara a, kako kažu, za prelazak granice im treba dva i po do tri dana.

- Formiraju se ogromne kolone već nekoliko nedelja a mi zbog toga nismo u stanju da obavljamo naš posao. Razumemo lokalne vlasti koje delimično sarađuju sa nama, ali mi ne možemo da radimo jer su veliki zastoji i sa mađarske i sa naše strane, kako na ovom tako i na drugim prelazima – kaže Stefan, vozač kamiona iz Novog Sada. - Kolone kamiona su i po sedam, osam kilometara. Na prelazak se čeka po tri dana a u medijima govore da mi prelazimo za tri i po do četiri sata. Ubijaju nas time u pojam a niko ne dolazi da vidi u kakvim uslovima mi čekamo, nema toaleta, vode, hrane. Svi žive od ovih kamiona, šta god da prevozimo, a kako to da radimo kada tri dana čekamo na granici.

Kamioni blokirali Granični prelaz „Kelebija“Među kamiondžijama koji su digli glas protiv spore birokratije su vozači iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Bugarske, Poljske...

- Tražimo ubrzanje ovog sistema i poboljšanje uslova za rad. Očekujemo od mađarskih vlasti da umesto jednog rade tri šaltera i tako smanje vreme čekanja, da se ubrza protok takođe i na skeneru, nema potrebe da se svaki put kamion zadržava po pet minuta. Sa naše strane, nema potrebe da smena traje sat vremena, da se uzimaju podaci kamiona, da se nasumično ide na pauzu – dodaje ogorčeni vozač kamiona. - Policija nam je rekla da je već neko poslat da razgovara da se ubrza, ali mi gledamo na kamerama da kolega koji je pre sat i po vremena ušao još uvek na našoj vagi. Što znači da i dalje sve stoji. Računamo jedan dan za prelazak granice u odlasku i povratku, ali da je to tri dana, to je stvarno previše.

Kamioni blokirali Granični prelaz „Kelebija“- Nekada se dešava sa mađarske strane da kilometarski redovi kamiona za nekoliko sati pređu u Srbiju, a mi neretko za ulazak u Mađarsku čekamo danima, u jako teškim uslovima - dodaje učesnik protesta.

Vozači kamiona kažu da neće odsutati dok ne razgovaraju sa nadležnima i sa srpske i sa mađarske strane i dok se situacija ne popravi. Tokom protesta propuštaju putnička vozila i autobuse.

- Policija nas je upozorila da ukoliko se ne sklonimo sa ove blokade da će nas nasilno skloniti i da ćemo snositi sankcije - zaključuje sagovornik, jedan od učesnika protesta kamionima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 52
Pregleda: 13339
Povezane teme

granični prelaz kelebija

protest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.