Komentara: 0
Pregleda: 3043

Kalendar sa motivima "neviđene" kulturne baštine našeg grada

28.12.2017. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Savremena galerija Subotica, Gradski muzej Subotica, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Turistička organizacija Subotice i Authentic Vojvodina izradili su zidni kalendar za 2018. godinu pod nazivom "Neviđeno", s ciljem da skrenu pažnju i približe sugrađanima kulturno nasleđe našeg grada.
Kalendar sa motivima "neviđene" kulturne baštine našeg grada

Zidni kalendar za 2018. godinu tematizuje subotičku graditeljsku baštinu, prikazanu kroz detalje sa dvanaest odabranih objekata. Zbog svoje nepristupačnosti, neki od tih detalja do sada nisu publikovani, te je cilj izrade ovog kalendara bio i pokušaj da se u svest sugrađana utisnu neki novi gradski motivi, a da se turistima ponudi jedan drugačiji pogled na grad.

Motivi su mogli da budu i drugačiji, jer ih imamo sigurno za još 10 ovakvih kalendara, ali smo želeli da obuhvatimo sve tehnike u kojima su određeni dekorativni motivi u Subotici izrađeni. Tako imamo zidno slikarstvo, vitraž, gipsanu plastiku. Cilj je bio da upoznamo sugrađane, na jedan popularniji način, sa kulturnom baštinom ovog grada, kao i da sami budu izazvani ovim kalendarom, te potraže ove motive ili uoče neke druge. Dakle, potraga za nasleđem i čuvanje onoga što imamo - kaže Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica.

POKLANJAMO KALENDAR - Ukoliko želite da kalendar sa motivima Subotice krasi zid vašeg doma ili kancelarije, pošaljite nam u mejlu (nagradeipokloni@subotica.com) najmanje tri lokacije na kojima se nalaze simboli sa kalendara. Najbržih 10 sugrađana koji tačno odgovore dobiće po jedan zidni kalendar.

Prema njenim rečima, dva su razloga zbog kojih su se kulturne ustanove i organizacije, koje su učestvovale u njegovoj izradi, usaglasile da kalendar ponese naziv "Neviđeno".

- Prvi razlog je što prikazani dekorativni motivi još uvek nisu sagledani od strane sugrađana, jer se uglavnom nalaze na nepristupačnim mestima ili objektima koje ne posećujemo često. Drugi razlog bi bio u kolokvijalnom značenju reči neviđeno, odnosno da je u pitanju "Neviđeno" dobar kalendar - objasnila je direktorka.

Kalendar sa motivima "neviđene" kulturne baštine našeg grada

Dizajn kalendara potpisuje mr Darko Vuković, grafički dizajner i redovni profesor Akademije likovnih umetnosti u Novom Sadu, dok su autori fotografija koje krase kalendar Željko Vukelić, Mikloš Hever, Svetlana Kolović, Filip Rađenović i Igor Halasević. Štampanje kalendara realizovano je kao finansijska donacija kompanije Euro Petrol.

Kalendar "Neviđeno" se može kupiti u svim bolje snabdevenim knjižarama u gradu (Laguna, Limbus, Stil B i Danilo Kiš) i u Savremenoj galeriji Subotica, a prihod ostvaren njegovom prodajom biće iskorišćen za realizaciju jednog kulturnog programa u 2018. godini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3043
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

turistička organizacija subotica

Gradski muzej Subotica

authentic vojvodina

nela tonković

savremena galerija subotica

kalendar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.