Komentara: 6
Pregleda: 2081
Foto

Kako zaštititi podatke o ličnosti u eri digitalizacije?

22.03.2023. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Šta sve spada u podatke o ličnosti, kako ih bezbedno obrađivati, odnosno kako ih zaštititi u eri digitalizacije - ovo su samo neke od tema današnje panel diskusije u čijem fokusu je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
Kako zaštititi podatke o ličnosti u eri digitalizacije?

Kada je u pitanju zaštita ovih podataka, situacija u Srbiji je vrlo slična onoj u Evropskoj uniji, rečeno je na panel diskusiji. Zbog razvoja visokih tehnologija i ubrzane digitalizacije ceo svet se suočava sa istim izazovom - lični podaci su sve izloženiji, sve je veći napad na njih i sve ih je teže sačuvati.

U vreme digitalizacije i sve veće upotrebe veštačke inteligencije, postavlja se pitanje kako zaštititi podatke o ličnosti kada ne možemo da pratimo njihov tok, pa čak ni to da li se oni izvoze van Srbije na neki server ili klaud. Sa svakim novim "e" (e-uprava, e-banka, e-dnevnik, e-pacijent...) uvodi se neki novi način obrade podataka. S jedne strane u pitanju je mnogo efikasniji i brži sistem, a sa druge strane pitanje je kako ti podaci cirkulišu, da li se dovoljno štite i tu je ta opasnost civilizacije - priča Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - Naš zadatak je da pokušamo da objasnimo onima koji rukuju našim podacima koje su njihove obaveze i kako da to rade bezbedno, a da ostvare svrhu obrade.

Kako zaštititi podatke o ličnosti u eri digitalizacije?Osim onih koji imaju zakonsku obavezu da ih obrađuju, svoje lične podatke treba da čuvaju i sami građani, ukazao je poverenik.

Naša je obaveza da podižemo svest kod građana o značaju zaštite podataka o ličnosti. U ove podatke ne spadaju samo ime, prezime, adresa i JMBG, već i IP adresa, a u podatke o vašoj ličnosti spadaju i vaše kretanje, koja kola vozite, šta oblačite... - navodi Marinović - Samo podizanje svesti može doprineti da zaštita podataka o ličnosti bude na mnogo višem nivou u našoj zemlji.

Kako zaštititi podatke o ličnosti u eri digitalizacije?Govoreći o informacijama od javnog značaja poverenik Marinović objašnjava da oko 90 odsto žalbi stiže od građana.

Građani su ti koji se najčešće žale na neadekvatno postupanje ili nepostupanje državnih organa po pitanju zahteva za pristup infomacijama od javnog značaja. Oko 10 odsto žalbi podnose novinari, ali na primer tokom vanrednog stanja procenat žalbi medijskih kuća je skočio na čak 37 odsto. Tada su novinari tražili one informacije koje su interesovale sve građane, poput bolničkih kapaciteta, broja zaraženih, preminulih i drugo - zaključuje Marinović i dodaje da je u praksi zaživelo kažnjavanje ustanova i institucija koje nisu ponudile tražene informacije od javnog značaja.

Kako zaštititi podatke o ličnosti u eri digitalizacije?

Današnja panel diskusija realizovana je u okviru projekta "Jačanje vladavine prava u Srbiji", koji finansira EU i Vlada Nemačke, a implementira GIZ.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 2081
Povezane teme

zaštita podataka o ličnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.