Komentara: 2
Pregleda: 3917

Kako su otuđeni poslovni prostori?

26.06.2011. u 19:46h
Izvor: RTV Yueco
Kako su otuđeni poslovni prostori?

Zamenik republičkog pravobranioca, Magda Ruzman za yueko kaže da je u toku prikupljanje podataka od zemljišnoknjižnog odeljenja suda, od grada , određenih pravnih lica, o tome na koji način i pod kojim uslovima su poslovni prostori koji su vlasništvo Republike, prešli u ruke pojedinaca ili nekih institucija.

Na osnovu podataka dostavljenih Republičkom javnom pravobranilaštvu od strane Udruženja "Spas", a imajući u vidu kratak vremenski period od prijema tog materijala, Republičko javno pravobranilaštvo je do sada izvršilo kontrolu jednog prometa nepokretnosti, tačnije razmene nepokretnosti između Opštine Subotica i jednog privrednog subjekta, pri čemu je titular prava svojine na jednoj od razmenjenih nepokretnosti bila Republika Srbije. Imajući u vidu da se i razmena smatra otuđenjem i pibavljanjem nepokretnosti, ista se može vršiti po odredbama Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, koji zakon predviđa da se promet vrši odlukom Vlade Republike Srbije.

O predmetnom prometu nepokretnosti ne postoji odluka Vlade, isti je upisan u zemljišne knjige, ali rešenje o tome Republici Srbiji nije dostavljeno po izvršenoj uknjižbi. Koristeći svoje ovlašćenje RJP je, kao zakonski zastupnik Republike Srbije, zatražilo naknadnu dostavu rešenja i u zakonskom roku uložilo žalbu protiv tog rešenja o uknjižbi prometa - razmene. Postupak po žalbi je u toku.

Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije definiše da je ništav svaki ugovor, koji je zaključen suprotno odredbama Zakona. Ukoliko podaci, do kojih će se doći proverom podataka dostavljenih od strane Udruženja "Spas" budu potvrdili njihove navode o protivpravnom raspolaganju sa nepokretnostima, RJP će preduzeti odgovarajuće pravne radnje iz svoje nadležnosti na zaštiti imovinskih inetresa Republike Srbije, što je zakonom definisana obaveza Republičkog javnog pravbranilaštva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3917

Povezana vest

Povezane teme

udruženje za zaštitu građana spas

poslovni prostor

magda ruzman

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.