Komentara: 2
Pregleda: 3113

Kako restrukturirati JKP?

29.09.2011. u 16:46h
Izvor: RTV Yueco
Kako restrukturirati JKP?
Nacrt Strategije restrukturiranja javnih preduzeća u Srbiji predviđa rešenje problema u takvim predzuećima kroz ulazak privatnog kapitala. Sindikat komunalnih delatnosti protivi se nacrtu, a njihovi članovi smatraju da se ta preduzeća ne smeju privatizovati kao sva dosadašnja. Istovremeno, Poslovno udruženje pijaca Srbije i Udruženje komunalnih delatnosti predlažu da lokalne samouprave ne smeju prepustiti više od 49% vlasništva privatnom kapitalu. Ovo su samo neki od predloga koji su izneti u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, gde je organizovana javna rasprava o nacrtu Strategije.

Kao lakmus papir za privatizovanje komunalnih delatnosti može poslužiti primer subotičke Tržnice. Preduzeće je prošlo put od društvenog, preko privatizovanog, a sada predstavlja neku vrstu javno-privatnog partnerstva, što je i predloženi model za restrukturiranje javnih i javnih komunalnih preduzeća, jer će sa 70% državnog kapitala upravljati grad, dok je 30% i dalje i vlasništvu malih akcionara.

Kako je rečeno na javnoj raspravi, javna i javna komunalna preduzeća ne mogu biti privatizovana kao ostala preduzeća u Srbiji, ali privatni kapital na neki način mara ući u komunalnu sferu. Dva su rešenja u opticaju. Prvo je javno-privatno partnerstvo, a drugo su koncesije. Ovakve javne rasprave upravo služe da bi se kroz debatu svih zainteresovanih pronašla odgovarajuća rešenja za restruktuiranje javnih preduzeća, mada je prvo pitanje koje se postavlja - privatizacija.

Pitanje privatizacije u Strategiji restrukturiranja javnih preduzeća ne čudi sindikalce, i to zbog posledica dosadašnje privatizacije u Srbiji. Stoga su sindikalci zauzeli stav da nacrt za njih nije prihvatljiv.

Javna rasprava traje do 15. oktobra, do kada se prikupljaju sve primedbe na tekst nacrta. Svi predlozi će biti analizirani, nakon čega će rešenja koja se pokažu kao odgovarajuća ući u konačan tekst koji treba da usvoji Vlada Srbije. Nakon tog koraka sledi sprovođenje Strategije restruktuiranja javno komunalnih preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3113
Povezane teme

privatizacija

javna komunalna preduzeća

restruktuiranje javnih preduzeća

privatizacija javnih preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.